СВЕ ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О МАЛИМ БОГИЊАМА, А МОГЛИ СТЕ ДА ПИТАТЕ (УМЕСТО ДА ЛУПЕТАТЕ) ПЕТИ ДЕО

You are currently viewing СВЕ ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О МАЛИМ БОГИЊАМА, А МОГЛИ СТЕ ДА ПИТАТЕ (УМЕСТО ДА ЛУПЕТАТЕ) ПЕТИ ДЕО

ДЕО ПЕТИ: АНАЛИЗА ЈЕДНЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ

Након прошлогодишње бесомучне гебелсовске пропаганде, теорија о „антивакцинашима“  који су „срушили“ колективни имунитет, опште је место. Толико пута поновљена лаж да су невакцинисана деца и њихови несавесни родитељи „угрозили“ јавно здравље и поубијали десетине људи у Србији, плод је поквареног корпоративног ума који ову тезу пласира широм света и у свакој земљи проналази „несавесне“ родитеље који су највећа претња њиховим вакциналним програмима и буџетима.

Главне тезе фармако-тоталитариста и њихових трговачких путника су да су родитељи мало више „блејали“ по интернету и читали „сумњиве приче“ о нежељеним дејствима вакцина, што их је уплашило, те су одустали од вакцинације деце. Та „незаштићена“ деца „вратила“ су нам (одакле?) мале богиње, јер је обухват вакцинацијом пао испод 95%.

Дакле: читање лажи по интернету – одбијање вакцинације – „враћање“ болести – праведни гнев државе и, наравно, реакција.

Проста хронологија догађаја уз званичне податке државних институција говори довољно. Према подацима Института за јавно здравље Батут, пад обухвата вакцинације ММР вакцином бележи се од 2012. године и износи 90, 4%, 2013. – 92,6% , 2014. – 85,8%, 2015. – 84%. За ревакцинацију је 2012. – 94,2%, 2013. – 84,1%, 2014. – 89,2%, 2015. – 87,5%.1

Прво удружење за слободу избора приликом вакцинације, што фармацеутски лобисти и њихови медији зову „антивакциналним лобијем“, оснива се тек 27. 05. 2015. године, тек четврте године од почетка „пада обухвата“ вакцинацијом, а због најаве доношења новог Закона о заштити становништва од заразних болести. Оно што медији неће да кажу је да је разлог пада обухвата вакцинацијом, ПРЕКИД У СНАБДЕВАњУ И НЕРЕДОВНО СНАБДЕВАНјЕ ВАКЦИНАМА У ПЕРИОДУ 2012–­2015, а што у свом закључку о епидемији малих богиња наводи проф. др Владимир Петровић, епидемиолог.2

Репресивни Закон о заштити становништва од заразних болести ипак је донет 24. 02. 2016. године, и у члану 32. каже: „Обавезна имунизација је имунизација лица одређеног узраста, као и других лица одређених законом, коју лице које треба да се имунизује, као ни родитељ, односно старатељ, не може да одбије“, али и да је „за боравак деце у предшколским и школским установама, као и у установама за смештај деце без родитељског старања, неопходно да су испуњени услови из става 3. тачке 1 овог члана.“3

Како су ове законске новине биле супротне Уставу РС (члан 25, 24)4, Породичном закону (члан 69)5, Закону о правима пацијената (члан 11, 12, 15)6 и Конвенцији о људским правима и биомедицини (члан 2)7, Закону о забрани дискриминације (члан 22)8, ови „параноични и необразовани“ родитељи су кренули у правну и институционализовану борбу за своја права и права своје деце, те су предузели низ правних корака:

  1. Поднели Захтев за потпуним информисањем својим педијатрима9 и добијали одговоре да „ДЗ Смедерево није у могућности да адекватно одговори, с обзиром да такве информације могу дати само институције меродавне за то“, као и да захтев упуте „некој фармацеутској кући“. ДЗ Нови Сад није дао одговоре, већ је упутио на Институт за јавно здравље Батут. ДЗ Ниш такође није дао одговор ни на једно питање, али је искрено признао да је само „извршилац обавезне вакцинације“, те да се за састав вакцина и остала питања, обратимо неком другом, што би онда значило да ДЗ Ниш не зна састав вакцина?
  2. Поднели неколико иницијатива за оцену уставности спорног закона.10
  3. Написали Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.
  4. У више наврата обраћали се Институту за јавно здравље Батут и сазнали да „Институт не поседује ни информацију, ни документ о називу институције или појединца који пред законом гарантује дугорочну учинковитост и сигурност предметних вакцина“, као и да „институт не  поседује ни информацију, ни документ о називу институције или појединца који пред законом одговарају за нежељена дејства након имунизације“.
  5. Према Закону о информацијама од јавног значаја, тражили од Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) документацију о одобрењу вакцина из програма обавезне имунизације и добили одговор да се захтев одбија, јер је то „у складу са прописима којима се уређује тајност података, односно да су подаци из документације која се прилаже уз захтев одређени као службена тајна“.
  6. Послали упит Лекарској комори Србије с питањем „да ли је присилна вакцинација у складу са медицинском етиком“, на које од те интитуције никад нису добили одговор.
  7. Поднели жалбу против државе Србије Европском суду за људска права у Стразбуру.
  8. Организовали јавне расправе у виду трибина и семинара, позивајући заговорнике обавезне вакцинације да укрсте аргументе, а на којима се они нису појављивали.

Државне институције, институције свих грађана, па и родитеља окупљених у удружења која се залажу за слободу избора, игнорисале су и онемогућавале било какав конструктивни дијалог и одлучиле се, вероватно под притиском фармацеутског лобија и његових експонената у власти, на цензуру и медијску сатанизацију активиста за шта им је „послужила“ епидемија малих богиња. Наиме, исти ти педијатри, који родитељима нису дали одговоре на питања, а што им је обавеза по закону, на педијатријском конгресу финансираном од стране фармацеутске компаније која производи ММР вакцину11, у октобру 2017. године, отпочели су „борбу против антивакцинаша“, и то, баш згодно, на самом почетку епидемије малих богиња.

Наиме, према закону о информацијама од јавног значаја, Институт Батут и Институт Торлак  доставили су родитељском удружењу вакцинални статус за првих 24 особе оболеле од малих богиња. Први случајеви су се појавили пре одржавања овог конгреса и јавили су се код ДВОСТРУКО ВАКЦИНИСАНИХ адолесцената, док је трећеоболели био вакцинисан једном дозом! Ипак, то нису пренели медији и хајка на невакцинисану децу започета на конгресу финансираном од стране фармацеутске куће која производи вакцину, могла је да се настави! Осим дотичног конгреса, показало се да је произвођач ММР вакцине финансирао и бројне медицинске инстутуције и појединце који су се истакли у овој дискриминаторској и силеџијској кампањи и прогону невакцинисане деце!12

Анализирајући целокупну епидемију, епидемиолог проф. др Владимир Петровић наводи:

  1. Да је епидемија део ланца инфекције на широј територији Европе (исте оне у којој је вакцинација већински необавезна!)
  2. Да је нарушен „колективни имунитет“ последица пада обухвата имунизацијом УСЛЕД ПРЕКИДА У СНАБДЕВАњУ И НЕРЕДОВНОГ СНАБДЕВАњА ВАКЦИНАМА У ПЕРИОДУ 2012–2015.
  3. Да је развоју епидемије и њеном интензитету допринео и пад имунитета особа рођених 1971–1992, које су вакцинисане једном дозом ММР вакцине (иако су прва два случаја двоструко вакцинисане особе, али је то мудрије прећутати, ваљда да се спонзори не наљуте).
  4. Да обољевају првенствено СТАРИЈИ ОД 30 ГОДИНА и одојчад ( што је у литератури позната последица масовних програма вакцинације, када одраслима вакцинални имунитет ишчезне, а вакцинисане мајке не преносе довољну количину антитела својим бебама, у односу на мајке које су прележале болест).
  5. И наравно, тек да се не буде ван политички коректног тренда „нарастањем антивакциналних активности и последичним одбијањем имунизације у периоду 2016–2017.“

Да је професор Петровић којим случајем проверио податке Института за јавно здравље Батут, видео би да се обухват вакцинацијом за ММР у периоду 2016–2017. ПОВЕЋАО са 81% за вакцинацију и 91,1% за ревакцинацију, на 85,2% за вакцинацију и 91,6% за ревакцинацију ММР-ом у 2017. години.13

Што се „антивакциналних активности“ тиче, да ли се ту мисли на позивање на јавне и званичне податке и документа институција и произвођача?

Агенција за лекове и медицинска средства Србије, у упутсву за вакцину ПРИОРИX наводи да може изазвати, између осталог, грозницу, осип, неуобичајен плач, несаницу, нервозу, повраћање, дијареју, бронхитис, конвулзије, алергијске реакције које могу угрозити живот, запаљење зглобова, тромбоцитопенију, менингитис, Гиљан-Бареов синдром, Кавасаки синдром.14

У упутству другог произвођача, за вакцину ММР-ВаxПро, наводи се да може изазвати асептични менингитис, атипичне мале богиње, субакутни склерозни паненцефалитис, енцефалитис, енцефалопатија, оптички неуритис, полинеуритис, полинеуропатију, нервну глувоћу, Стивенс-Џоунсонов синдром и друга обољења.15

На званичном сајту Института за јавно здравље Батут, упозорава се на нежељена дејства вакцина у виду акутне флацидне парализе, менингитиса, енцефалопатије, конвулзије, сепсе, септичног шок синдрома и другог.16

Које су „антивакциналне активности“ поред овога потребне и могуће?

Да је ова немилосрдна пропаганда и халабука која угрожава основна људска и родитељска права да одлуче с којим ће се ризицима носити наручена, исфабрикована и да нема утемељење у реалности, говори и сам податак из поменутог истраживања. Наиме, од свих оболелих у епидемији, само је 4,3% деце од 1–4 године. Уколико је читање јавно доступних информација „изазвало“ одбијање вакцинације у периоду од 2016–2017. године, то су могла бити само деца од 1–2 године, што чини овај проценат још мањим, и то невакцинисана деца, што овај проценат чини још мањим, да не говоримо о томе да аутор ове анализе није интервјуисао родитеље ове деце, па са сигурношћу тврди да су одбили вакцинацију због „антивакциналних активности“.

Да су држава и струка сигурне да ће вакцинацијом обезбедити јавно здравље, пожуриле би да ревакцинишу старије од 20 година који су чинили 64,8% оболелих, па самим тим и оних који су преносили заразу.

Да су држава и струка желеле да заштите децу с компромитованим имунитетом, не би дозволиле да се заражавају у болници и да им се у изолацију уводе оболела деца.17

Ово срамно понашање струке и државе није само охоло, кукавичко, незналачко, оно је у својој суштини подло и зло, јаничарско и издајничко, јер се иде до крајњих граница зулума и прети се одузимањем невакцинисане деце!

Ако има правде, сви учесници у овом линчу, хајци и беснилу, биће прописно кажњени за ширење панике, диксриминацију, ширење мржње, позиве на линч и сатанизацију.

Ако правде нема, има Бога, који ће и оне који (мудро) ћуте питати за здравље.

 

Др Јована Стојковић

Извори:

1 http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/2016JulImunizacija.pdf

2 http://cji.com.hr/wp-content/uploads/2018/05/1.Epidemija-malih-boginja-u-Srbiji-2017-18-godine_Vladimir-Petrovi%C4%87.pdf

3 http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2016/357-16.pdf

4 http://sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_cyr.pdf

5 https://www.paragraf.rs/propisi/porodicni_zakon.html

6 https://imh.org.rs/wp-content/uploads/2018/01/Zakon-o-pravima-pacijenata.pdf

7 http://ravnopravnost.gov.rs/wp-content/uploads/2012/11/images_files_Konvencija%20o%20ljudskim%20pravima%20i%20biomedicini.pdf

8 https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_zabrani_diskriminacije.html

9 http://www.pravonaizbor.rs/wp-content/uploads/2019/04/ZAHTEV-ZA-INFORMISANOST.pdf

10 http://www.pravonaizbor.rs/wp-content/uploads/2018/12/iinicijativa.pdf

11  https://facebookreporter.org/2017/10/14/dr-jovana-stojkovic-pedijatrijski-dani/

12 https://facebookreporter.org/2018/03/17/javno-zdravlje-i-tajni-racuni/

13 http://www.batut.org.rs/download/izvestaji/Godisnji%20izvestaj%20imunizacija%202016.pdf

14https://www.alims.gov.rs/ciril/files/lekovi/pil/515-01-06662-13-001.pdf

15https://www.alims.gov.rs/wp-content/blogs.dir/2/files/lekovi/smpc/515-01-2964-11-001.pdf

16http://www.batut.org.rs/download/publikacije/uputstvoZaNadzorNadNezeljenimDogadjajimaNakonImunizacije.pdf

17 https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3096445/umrla-je-od-morbila-zbog-nemara-lekara