Извештај са Конференције за медије Покрета Живим за Србију

You are currently viewing Извештај са Конференције за медије Покрета Живим за Србију

На данашњој Конференцији за медије у организацији Покрета Живим за Србију, говорила је др Јована Стојковић, председник Покрета Живим за Србију, која је критиковала поједине чланове Нацрта закона о правима детета који је пред усвајањем и нагласила да је дух закона антипородичан и не превиђа родитеље и њихова права загарантована Уставом. Она сматра да је нарастајући педоцентризам, који краси ово законско решење, потпуно супротан већинском и традиционалном начину васпитања у Србији и да ће произвести шире друштвене конфликте, с обзиром да се његовом применом омогућава одузимање деце из породица, противно вољи родитеља, без судске одлуке, а што је у супротности са Уставом РС, Породичним законом и Конвенцијом о правима детета. Инспиратор доношења оваквог закона је мрежа невладиних организација финансирана из иностранства, чији су активисти и чланови Владиних тела, док се удружења грађана Србије који се баве породичном проблематиком истискују из било каквог дијалога.

Владимир Чичаревић, председник УГ „Родитељи несталих беба Србије“ , подсетио је на аферу крађе беба из породилишта, наглашавајући да је то државни пројекат који још траје и изразио забринутост због најаве изградње „Ковид болница“ у којима ће се вршити порођаји, као и евентуалну злоупотребу упитних ПЦР тестова за раздвајање мајки од беба.

Милан Маленовић, новинар, правник и заменик уредника Магазина Таблоид, скренуо је пажњу на случај одузимања малолетног детета у Београду, које је одвојено од родитеља пуне три године. Родитељи су једино у поступцима које иницирају центри за социјални рад, принуђени да доказују да нису криви, за разлику од свих осталих судских процеса. Дешавања у Србији упоредио је са злогласним норвешким системом Барневернет.

Слободан Ћустић, драмски уметник и отац шесторо деце, подсетио је на светињу родитељства и породице и истакао да је то оно што нас је окупило, без икаквих политичких претензија и револуционарних порива. Он је изразио наду да и у владајућим структурама има истомишљеника и оних који се нису удаљили од исконског, традициoналног и српског погледа на породичне односе.

На крају конференције, др Јована Стојковић позвала је окупљене и јавност да дођу на протест који организују родитељи отетих беба, који ће бити одржан 10.10. у 17 часова на Тргу републике, али и на протест заказан за 17.10.2020. у 17 часова испред Председништва РС, против доношења Закона о правима детета и злоупотреба центара за социјални рад, када ће се и потписивати Петиција за измену овог Закона и забрану усвајања деце од страних држављана. Протест организује Покрет Живим за Србију.

ПР служба Покрета Живим за Србију

Видео снимак конференције.