ЗЛОУПОТРЕБА ТЕРМИНА „ГРУБО ЗАНЕМАРИВАЊЕ РОДИТЕЉСКИХ ДУЖНОСТИ“

You are currently viewing ЗЛОУПОТРЕБА ТЕРМИНА „ГРУБО ЗАНЕМАРИВАЊЕ РОДИТЕЉСКИХ ДУЖНОСТИ“

По Породичном закону, грубо занемаривање родитељских дужности представља повреду права детета на развој. Разлог лишења родитељског права постоји када се родитељ не стара о свом детету, не подмирује његове елементарне егзистенцијалне потребе, социјалне потребе и тиме угрожава право детета на правилан и потпун развој. Неки аутори наводе да то занемаривање представља оно понашање које директно угрожава личност детета, рецимо занемаривање основних животних потреба (храна, вода, огрев), здравље (неодвођење на лекарски преглед где је наведен и пример ВАКЦИНАЦИЈА!) затим се спомиње образовање и друго.

Према Породичном закону, родитељ грубо занемарује дужност из садржине родитељског права:
1) ако је напустио дете
2) ако се уопште не стара о детету с којим живи
3) ако избегава да издржава дете или одржава личне односе са дететом са којим не живи, односно ако спречава одржавање личних односа детета и родитеља са којим дете не живи;
4) ако са намером и неоправдано избегава да створи услове за заједнички живот са дететом које се налази у установи социјалне заштите за смештај корисника;
5) ако на други начин грубо занемарује дужности из садржине родитељског права.

Управо ово последње, утире пут ка својевољном тумачењу и злоупотреби термина „грубо занемаривање“.

Сведоци смо да се родитељима прети одузимањем деце, јер одлажу вакцинацију (иако то одлагање педијатри противправно у лекарски картон уносе као одбијање те је неопходно да се то написмено изричито напомене педијатрима, како би родитељи сутра имали доказ да НИСУ ОДБИЛИ ВАКЦИНАЦИЈУ ВЕЋ ДА СУ ЈЕ ОДЛОЖИЛИ).

Родитељ који тражи гаранције на вакцине, и на дејство вакцине, је савестан родитељ. Родитељ који тражи одлагање вакцине и утврђивање да ли је дете алергично на неку од компоненти из вакцине је савестан родитељ, и нико га не може лишити родитељског права, наравно ако све ово написмено у складу са законом преда онима који спроводе вакцинацију.

Написмено је неопходно и због евентуалног покретања прекршајног поступка и због евентуалних претњи радника центра за социјални рад. То је заправо доказ да су родитељи савесни јер чекају да се прво провери да ли је дететов организам спреман за вакцинацију и да ли уопште дете сме да прими вакцину.

Како каже кризирајући штаб – „струка се мора слушати“. Управо тако, та струка је правила вакцине, а на упутствима вакцина пише да онај ко је алергичан на неку компоненту из вакцина, вакцину не сме да прими. Мора се слушати струка-брука, и мора се поштовати шта „стручни“ произвођач вакцине каже, то даље значи да се доживотно вакцина одлаже док се не утврди да ли је дете алергично на неку од компонента из вакцина. Сходно чињеници да је састав вакцина службена тајна по члану 49. Закона о лековима и медицинским средствима, јасно је да дете нема обавезу да прими вакцину, а држава нема правни основ да родитеље тог детета лише родитељског права.

Родитељ који тражи информације о вакцинацији је савестан родитељ, држава односно власт, која вакцинише децу и становништво ризичним вакцинама је несавесна.

Није држава донела на свет ваше дете нити је то дете направило министарство.

Чувајмо нашу децу.

Борба до краја.

Адвокат Милина Дорић