Подршка америчког адвоката, професора правног факултета у Њујорку и експерта за људска права Мери Холанд

You are currently viewing Подршка америчког адвоката, професора правног факултета у Њујорку и експерта за људска права Мери Холанд

Суду части Лекарске коморе Србије:

У корист др Јоване Стојковић:

Пишем да бих подржала др Јовану Стојковић која храбро заступа темељ етичке медицине: право на претходни, слободни и информисани пристанак. Разумем да се она противи обавезној вакцинацији и тиме обавља своју дужност у пружању истинитог пристанака пацијента. Србија је једна од 193 земље у свету које су гласале за Декларацију о биоетици и људским правима. Право на пристанак се налази у Члану 6. Свако ограничење тог права мора бити у складу са Међународним правом.

Неоспорно је да вакцине узрокују озбиљне повреде и смрт за неке људе. Из тог разлога ми у Сједињеним Америчким Државама имамо савезни програм компензације, где је на хиљаде људи добило компензацију за повреде и смртне случајеве изазване вакцинама. Обавезна вакцинација без права на одбијање ње, крши Члан 24 Устава Републике Србије – Право на живот и Члан 25 – Право на физички и душевни интегритет. Надам се да ће Европски суд за људска права разјаснити да мандатни закон Србије крши основна људска права.

У међувремену, кључно је да се очува могућност да етички лекари као што је др Јована Стојковић наставе са радом.

Ученици, студенти и научници који прате закон, политику и науку о вакцинама пажљиво посматрају Србију кроз то како ће поступити у случају др Стојковић. Репутација Србије у свету биоетике и људских права је у озбиљном ризику.

С поштовањем,

Мери Холанд

 

Оригинал писма:

PhD Mary Holland to Dr. Jovana Stojkovic

 

Говор проф. Мери Холанд у Уједињеним нацијама