Подршка др Матеје Чернич из Словеније

You are currently viewing Подршка др Матеје Чернич из Словеније

Писмо подршке др Јовани Стојковић

Др Јована Стојковић има интегритет, храбра је и бави се и научном критиком – ово су особине које нема већина данашњих лекара. Управо због тих својих особина и њене неуморности у борби за права пацијенета, мета је све јачих напада и претњи.

Њен критички став према вакцинама је и више него оправдана и утемељена према више научних студија (да, наука већ годинама зна за механизме којима вакцине оштећују нервни и имуни систем). Ипак се овде нећу бавити тиме како функционишу вакцине – то су већ урадили моји претходници.

Желим да изложим следеће: То што се догађа др Стојковић, је типичан modus operandi фармацеутске индустрије. Лекари, који имају храброст да проговоре о вакцинама, који говоре о мрачној страни вакцинисања, који говоре о њеним нежељеним дејствима, су истовремено мета оштрих формалних и неформалних санкција. Оног момента када изразе и најмању критику против вакцина, почну медијски напади на њих, проглашавају их шарлатанима и лудацима, системски су подвргнути личној и професионалној дискредитацији, блаћењу, подсмесима, претњама. Неретко су присутни притисци на њих и на њиховом радном месту, њихова каријера бива угрожена или уништена, средства за истраживања бивају укинута. И све се то стално понавља. Зато је струка тако веома “јединствена”. Зато нема скоро ниједног лекара који има храброст да јавно критикује вакцине. Зато свако ко подигне глас, бива погроњен.

Испод наводим пример покојног др Јохана Лоибнера. Његов пример је тако типичан и истовремено тако јасан, да вам једноставно мора отворити очи. Такође, др Јохан Лоибнер који је, између осталог, био и аустријски судски истражитељ нежељених дејстава вакцина, је због јавног иступања у којима је упозоравао на опасности вакцинације, изгубио лиценцу. Организовао је стручне симпозијуме, на којима је информисао лекаре о вакцинацији. Такође, против њега су биле поднете пријаве лекарској комори и због тога што није хтео да поступа у складу са налозима исте, да мора да престане да предаје о вакцинама, због чега му је аустријска власт 2009. године одузела лекарску лиценцу. “Доживотно су ме избрисали са списка лекара. Жалио сам се Врховном суду, и после четири године суд је укинуо забрану за рад. Још једна докторка је доживела нешто слично као ја, само што су њој дали условну забрану. То значи, да би изгубила лиценцу, ако би још само једном негде у јавности критиковала вакцине. Из разлога што је Врховни суд вратио лиценцу мени, њој то не може да се догоди (…) Са том тужбом на Врховном суду смо постигли то да лекари смеју јавно да кажу своје мишљење о вакцинама!“ (Лоибнер, 2014).

[1] Слобода одлучивања о споственом телу, за које се између осталог бори др Стојковић, је једно од основних права човека.

Страшно и срамотно је да лекар може да изгуби лиценцу зато што критикује вакцинацију (или било која друга питања здравственог карактера), и да мора на врховном суду да се избори за своје право мишљења и аутномног деловања. Управо та заповест једноумља и оштро санкционисање свих који се критикују догме, је највећа опасност за јавно здравство и науку. То је илустративан приказ колико ниско смо пали, колико мало је остало од идеала о “науци чија је једина обавеза истина”.

За крај бих вас све питала следеће: Да ли стварно желите систем који терорише лекаре? Систем који лекарима одузима право на слободно, лично и критичко мишљење? Систем у ком лекари који упозоравају на грешке и ризике бивају прогоњени, ућуткани, професионално и егзистенцијално угрожени? Систем у ком лекари само извршавају наређења и послушно поступају у складу са одређеним протоколима, иако виде да одређени лекови и медицински поступци шкоде њиховим пацијенима? Виде, али не смеју о томе да проговоре? Да ли бисте таквим лекарима заиста поверили своје здравље и здравље своје деце? Мислим да не бисте…

Само у систему у ком је лекарима дозвољено да раде као независни стручњаци и истраживачи, је могућа истинска брига за пацијенте и квалитетна медицинска нега. Зато, подржимо др Јовану Стојковић у њеној борби за слободу мишљења и рада. Ако је не подржите, ако дозволите да систем и даље цензурише и прогони лекаре који упозоравају на штетне медицинске поступке и проблеме унутар медицине који интересе фармацеутске индустрије стављају испред добробити својих пациента, онда ћете последице тога осетити на својој кожи. Сви ћемо.

Др Матеја Чернич

Аутор књиге “Идеолошки конструкти о вакцинацији”

Факултет за примењена друштвена истраживања
Грегорчичева 19
5000 Нова Горица
Словенија
Тел: +386 5 333 00 80
E-mail: mateja.cernic@fuds.si

Оригинал писма:

Dr. Mateja Černič Dr. Jovana Stojković