БАРСЕЛОНА ОПЕТ И ОПЕТ (2) – Нови моменти у пиринејској кризи

You are currently viewing БАРСЕЛОНА ОПЕТ И ОПЕТ (2) – Нови моменти у пиринејској кризи

Назовимо то тако јер отцепљењем Каталоније од остатка Шпаније се не врши катастарско разграничење, повлачење неке међе или једноставно утврђивање: ово је моје – ово твоје. Ни пре две године када је расписан крњи референдум није била атмосфера у којој се рачунало на неки разум, преговоре и договоре.

Каталонски националисти су пошто – пото ишли и против одлука централне владе у Мадриду и против законске немогућности расписивања референдума. а то је резултовало прво реакцијом јавности, па реакцијом извршне власти и политичара а онда и пребацивањем и распоређивањем снага жандармерије, легије, падобранаца и специјалних јединица полиције према Каталонији, око Каталоније и у Каталонију. када су те снаге заузеле своје позиције и ситуација се стишала.

Све нас који из било којих разлога једним оком гледамо у правцу Шпаније су штрецнула ова дешавања око изрицања пресуда припадницима врха каталонских националистичких кругова који су у време референдума заузимали одговорна места у Каталонији. Људи су опет на улицама, много више него што јављају код нас на тв и што је најжалосније: има насиља, има повређених: јуче их је било око 170.

За сваки догађај и извештавање потребан је, као прво и основно, поуздан извор. Онај који зна да сагледа догађај, да га коректно уобличи речима и проследи као концизну и садржајну информацију. Мој основни извор је професор Мигел Пуертас, по националности Каталонац из Барселоне који пуким случајем последњих годину дана борави у свом родном граду. Ја га лично зовем „професор пустолов „јер се упућивао да подучава младе нараштаје у регионима које је хтео да упозна или да „исправља криву Дрину“. Био је предавач у Литванији где је активно устао против нео-нацистичке политике Литванског врха и њене председнице, мадам Граубаскаите- како је он сам зове. И још док је тамо боравио, такође је устао и против лажи запада од самог почетка кризе у Украјини. Иако грађанин западне и нимало безначајне земље у једном тренутку је морао да се евакуише.

Неко би у том тренутку изабрао макар одмор код своје куће, мир, физичку сигурност и тренутно запослење готово где пожели. Међутим, Мигел се упућује у правцу Донбаса, долази у Доњецк и нуди да подучава младе на политехничком факултету а за то добија накнаду у складу са готово непостојећом економијом региона захваћеног ратом.

Неколико година сам га пратио и врло често његови извештаји и коментари су почињали са; „Heavy shelling in Doneck!“ – тешко бомбардовање Доњецка….. Од њега нисам добијао информације високог нивоа, високе политике него оно што он види својим очима и у шта се увери. Зато су те слике биле верне и животне мада говориле и о смрти. Мада је напустио Доњецк пре годину дана, преко њега, његових контаката и пријатеља још добијамо поуздане информације оданде о животу и о смрти.

Дакле, шта каже мој друг: говорећи о самим протестима врло је упечатљиво и њему и осталима да је умешана нека добро организована група. Напади молотовљевим коктелима и неким киселинским бомбама (за то први пут чујем) као и подметање пожара се чини плански и дисперзовано по широкој територији града, Чак су забележени напади на хеликоптере који ниско надлећу Барселону (како то демонстранти нападају хеликоптер у лету, чиме).

На телевизији је актуелни председник Каталоније Тора говорио о тим нападима и негирао да су нападачи у било каквој вези са националистима – индипендентистима. Такође је бивши и избегли председник Карлес Пуђдемон одбацио сваку везу и одговорност за насиље.

Поставља се питање: ко пали и почиње да руши Барселону? Ко напада полицију? Не чија рука завитла флешу молотовљевог коктела – ту одговора нема, него: ко је мозак операције? Помињу се странци у редовима демонстраната, баш у тим групицама нападача – ко су они? Мигел знајући приче из Београда, Тбилисија, Кијева, и на површинске трагове који су забележени, указује на Сороша и све оно што је иза њега и Канвас. То је прва могућност да се нађе починилац, сама по себи врло комплексна за разумевање и готово немогућа да буде доказана.

А друга могућност која се помиње, други могући починилац успостављања насиља на демонстрацијама које би требало да буду мирне је сама шпанска влада и њене тајне службе. Дакле, у функцији компромитације каталонских националиста активира се шема изазивања насиља и других свињарија и политички и сваки други процес ставља у фиоку на неодређено време. или до следеће прилике? Па, пре ће да буде то јер је актуелни председник Тора рекао да ће заказати нови (да ли и бољи) референдум за следећу годину. А Шпанија практично и нема владу у последње две године: старе партије су прокоцкале све поверење бирача, нове га нису довољно задобиле па је цела политика Шпаније у неком вакууму.

Аљоша сине, не излази ових дана на улицу. Пусти људе да се сами договоре а ти слушај маму, воли брата Сашу, снајку и братића. Ако загусти бежите овамо, у Србију, или у Ростов на Дону и на Азовско море, или у Сибир где ти се мама родила. Чак и у Сибиру је много лепше и топлије него тамо где се људи суде, мрзе и ратују.

Младен Радовановић
Оргиналан извор: http://hronograf.net/2019/10/18/mladen-radovanovic-barselona-opet-i-opet-2-novi-momenti-u-pirinejskoj-krizi/