ПЕДИЈАТРИЈСКИ ДАНИ И НЕПРОСПАВАНЕ НОЋИ

You are currently viewing ПЕДИЈАТРИЈСКИ ДАНИ И НЕПРОСПАВАНЕ НОЋИ

Са овогодишњих нишких Педијатријских дана , чији је главни спонзор Glaxo Smith Kline, стигла нам је изјава забринутих педијатара о „паду обухвата имунизацијом деце“. За земљу која је прва у Европи по оболевању деце од карцинома ( сваког дана једно дете оболи, а сваке недеље једно умре), у најмању руку чудна је оволика брига за статисички показатељ (обухват вакцинацијом је проценат вакцинисане деце у односу на број деце која су планирана за вакцинацију).

Наиме, на сајту pedijatri.org.rs може се наћи списак прихваћених радова за овај симпозијум, те се о вакцинацији говорило у осам радова и у то у ударном термину првог дана конгреса , док је од укупно 110 радова „чак“ два посвећено теми карцинома, уз изненађење да у делу који обрађује хематологију нема помена о дечјим леукемијама.

Приметна је и „комерцијална презентација“како су је и сами назвали Glaxo Smith Klinе- Pravilnik o imunizaciji i naĉinu zaštite lekovima – nove vakcine, иначе истакнутог произвођача вакцина.. Цењени предавачи предавањa које је спонзорисала ова фармацеутска кућа били су водећи стручњаци који су иницирали забринуту изјаву.

Гласни промотери обавезне вакцинације и у „региону“ интензивирају забринутост по овдашњим симпозијумима. Међутим, њима је спонзор Pfizer.

Снажна порука забринутих педијатара упућена је државним органима са предлогом да се развије државна стратегија за „сузбијање антивакциналног лобија“, читај: родитеља који желе да одлучују о вакцинацији рођене деце.

Када погледамо званичне податке „Батута”, видимо да је „неодговарајући обухват“ до 2015, постоји за ММР вакцину,коју, гле чуда, производи „Глаксо Смит Клајн” (Priorix). У години 2016. oбухват је нижи од предвиђеног и за хепатитис Б вакцину коју, гле чуда, производи иста кућа (Engerix B) којa је произвођач и вакцине против пнеумокока која ће бити уведена као обавезна 1. 3. 2018. (Synflorix). Сасвим случајно они су спонзор горе наведеног „комерцијалног предавања“ о правилнику имунизације и новим вакцинама.

Још један произвођач вакцине против пнеумокока .Pfizer (Prevenar), уједно је и спонзор хрватских предавача и заговорника обавезне вакцинације (погледати прилог).

И, нема овде никакве узрочности, само слаба корелација: фармацеутска кућа – стручњаци –држава – закон – медији – присилна вакцинација – глупи родитељи који не воле своју децу – зомбирано друштво којим се управља страхом и дебелим цревом.

И сви спавају мирно.

др Јована Стојковић