ПСИХОЛОШКЕ БЕЛЕШКЕ СВЕТЕ КРАВЕ

You are currently viewing ПСИХОЛОШКЕ БЕЛЕШКЕ СВЕТЕ КРАВЕ

Одговор председника Покрета Живим за Србију, др Јоване Стојковић, на текст Јоване Глигоријевић у Недељнику Време (http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1733491&print=yes)

У „Коментару дана“ овог листа, ничим изазвана, Јована Глигоријевић, без да сам је поменула речцом, обрушила се на мој „пост“ на фејсбуку, који се тицао јавне кампање за ХПВ вакцинацију.

Глигоријевићка је, не било јој то ни први ни задњи пут, конструисала „напад“ којег није било и туђим речима приписала конотацију само њој видљиву. Као и свако ко не зна ништа о нечијем ангажовању, означила ме је као „предводницу“ антиваксера, жестоких противника вакцина. Истина је да се залажем за потпуну информисаност и право избора по питању вакцинације и критикујем државну неодговорну и фашистичку политику присиле. Са друге стране, своју пријатељицу Марију Ратковић. означила је као „особу која ће искоренити рак грлића материце у Србији“.

Неулазећи у овакве црно-беле представе које потичу искључиво из унутрашњег света Глигоријевићке, мораћу ову бајковиту представу да прекинем, не „из дубине самог зла“, како је то метафизички описала фабулативна Глигоријевићка, већ из здраве памети и јавно доступних података. Тврдња да ХПВ вакцина „спречава рак“ није доказана ни студијама на основу којих је одобрена, док све више стручњака упозорава на парадоксални ефекат ове вакцине, те онколози указују на пад инциденције карцинома грлића материце у Аустралији без икакве вакцинације од 13,5 на 7 у периоду од 1989. до пре почетка вакцинације. Такође, од увођења вакцине у Аустралију, стопа инциденције овог рака није опала, већ је са 7 у 2007. години, порасла на 7,4 у 2014.

Пошто Глигоријевићка ово не зна и не жели да зна, наставља да манипулише својим и туђим плитким емоцијама, управо ложећи ону ломачу од које наводно брани своју другарицу. Не знам ко је све њу „нападао и спопадао“, али сам сигурна да јој нису упућивали поруке да је „четничка курва“, да је треба „растргнути на раскрсници“, „пресудити на лицу места“ „шприцати 75 дана у затвору“, „узети јој лиценцу“ , „дати неком детету бомбу да баци на њене трибине“, да су „она и њен муж клерофашисти, неофашисти љотићевског типа, колаборационисти са усташама“. Због ових претњи тужилаштво никада није реаговало, нити се у Времену због тога нарицало, док се Јована Глигоријевић не скида са новина због поста са фејсбука који, не да није био упућен њој, већ ни особи коју наводно брани. Има ли светих крава и у Србији, или само у Индији?

На крају свог коментара, Глигоријевићка превазилази Браћу Грим и указује на синтагму под наводницима, која је упућена „жени која пати због неплодности“. Ја можда као психијатар могу приметити ко има психичке тегобе, али не могу знати, ни „видети“ ко је плодан, а ко неплодан, нити ме то икако занима, јер не читам исповести о здравственом стању особа које ми нису интересантне. На страну што је тако нешто дегутантни егзибиционизам.

Иако због уређивачке политике не читам лист Време, топло препоручујем да се бави истинитим догађајима и објективним новинарством, а не психолошким белешкама светих крава.

др Јована Стојковић