РАЗБЛИЦАВАЊЕ 2

You are currently viewing РАЗБЛИЦАВАЊЕ 2

У хришћанском духу сећања на смрт, „Бљуц“ нас је опет подсетио да смо коначни и да се приближило Царство небеско, јер „свако друго дете није примило ММР вакцину“. Стручни консултант илити доктор за обухват, овога пута био је епидемиолог Бранислав Тиодоровић који је одмах препознао „наш највећи проблем“, а то су „деца која нису заштићена“ и док год вакцинација не буде преко 90%“ здравље деце је угрожено“. Није промакла ни констатација да „родитељи који не вакцинишу своју децу, осим њих, угрожавају и осталу“, и то подвучена црвеним, чисто да се зна на кога треба усмерити праведни гнев. Ни помена не беше о томе да:

 1. „Кao i kod svake druge vakcine, vakcinacija sa MMR-VaxPRO ne mora da obezbedi zaštitu kod svih vakcinisanih osoba“ – упутство за вакцину.
 2. „Преношење малих богиња јасно је документовано међу вакцинисаним особама. При великим епидемијама, 95% случајева било је вакцинисано“ – FDA Workshop to Review Warnings, September 18 1992., p.27
 3. „Због неког разлога, од када је 1963.отпочела вакцинација против малих богиња, адолесценти и младе одрасле особе чешће добијају мале богиње“ – Infectious Diseases, January 1982, p.21
 4. „Молекуларно-епидемиолошим истраживањем установљено је да постоји више серотипова вируса морбила чиме се делимично објашњава поновно обољевање као и јављање мањих епидемија у вакцинисаним популацијама“.Инфективне болести, стр.218.
 5. „Цијепљена особа не може разболети осим уколико се не даје живо цјепиво попут ММР или цјепиво против водених козица“, стр 54. Европски центар за превенцију и контролу болести, Практични водич за здравствене дјелатнике за повећење обухвата цјепљења дјеце.
 6. „Показало се да имунитет изазван поменутом вакцином (против малих богиња ) може да доведе до супклиничких и атипичних инфекција. Зато још није могуће да дође до ерадикације морбила“ Имунологија, Универзитет у Новом Саду, Медицински факултет, стр 354.
 7. “Увођење ревакцинације против морбила 10 до 15 година после примарне имунизације, вероватно ће елиминисати морбиле у адолесцентном добу. Међутим питање је да ли ће ова ревакцинација довести до поновног померања оболевања ка још старијим годинама“, а тада „може да остави озбиљне последице, а ток болести је тежи него у деце“ – Имунологија, Универзитет у Новом Саду, Медицински факултет, стр 354.
 8. “Померање оболевања према адолесцентном добу, услед давања поменуте вакцине (ММР) постоји и код заушака. Проблем је што је овакво оболевање, у великом проценту оболелих мушкараца, праћено орхитисом (запаљење тестиса)“ – Имунологија, Универзитет у Новом Саду, Медицински факултет, стр 354.
 9. „За разлику од природне инфекције, вакцина (против малих богиња) не даје доживотан имунитет“ – Имунологија, Универзитет у Новом Саду, Медицински факултет, стр 354.

“Бљуцовци” су сликовито покушали да објасне како је свако невакцинисано дете потенцијални тихи убица, па су мало и лагили, чисто драматизације ради. Тако је, наводно, обухват ММР вакцином драстично опао од 2007. и „никада више не достиже неопходних 95%“. Према табели 3 „Резултати спроведених имунизација у републици Србији у периоду 2001-2013. године“ Батута обухват ММР вакцином за период од поменуте 2007. до 2011. био је 96-97%, а пад креће од 2012.године, након свињарије са свињским грипом, а целе три године пре оснивања Грађанског удружења за необавезну вакцинацију! Такође се не сећамо да је у епидемијама 2007. и 2011. при одговарајућим вишегодишњим „обухватима“ било тражења криваца и медијског прогона, иако се епидемија појавила и на одељењу дечје хематоонкологије. По принципу, нема везе што си болестан, важно да нам је обухват висок…

Ипак, то их не спречава да мере децибеле „антивакциналистима“ који су „све гласнији“ и чији аргументе није доказала ни једна научна студија, као  и да није тачно да се од вакцине дете може разболети, да она не штити и да садржи опасне материје попут живе.

Стварно?

Ево за почетак по једне:

 1. Дете се разболело од морбила након вакцине (M.Murti, Case of vaccine-associated measles five weeks post immunization, British Columbia, Canada, October 2013)
 2. Вакцина не штити од болести (Rosen JB, Outbreak of measles among persons with prior evidence of immunity, New York City, 2011)
 3. Вакцина садржи живу (Aldipete-T, Ditevaksal-T, упутство за пацијенте (тиомерсал)).

Сваки пут када напишу неки наручени и нетачни текст, једно дете у Србији оболи од рака. Чекамо текст о раку и тачне епидемилошке податке колико га је било пре 1999.

Или је у Србији постао дечја болест?

др  Јована Стојковић