ПОРЕКЛО КИНЕСКОГ КОРОНАВИРУСА

You are currently viewing ПОРЕКЛО КИНЕСКОГ КОРОНАВИРУСА

О коронавирусу се много тога крије. Амерички истраживач, научник и молекуларни биолог, проф. др Џуди А. Мајковиц, која је децембра 2018. године открила смртоносни ретровирус (XMRV) – вирус ксенотропне мишје леукемије, који може да доведе до настанка сиде, тврди да је коронавирус готово сигурно настао као резултат рекомбинације која је пуштена из лабораторије.

COVID-19

“Гледао сам CNN, гледао сам FOX, гледао сам CBS, покушавам да направим сопствену процену, и често бисте могли да схватите шта се заправо догађа по ономе о чему не обавештавају, а у овом случају, много тога се прећутало.” Антони Шефер, бивши агент ЦИА-е

“Ово је само суштинска природа кинеског комунизма. Кинески комунизам је зло” Азијски експерт и колумниста Гордон Ченг

“Штета која је било коме нанета коронавирусом, директно се приписује Комунистичкој партији Кине” Генерал Роберт Спалдинг са Инстутута Хадсон и бивши директор за стратешко планирање Савета за националну безбедност

Џошуа Филип, новинар истраживач из Њујорка, започео је истрагу порекла сада већ добро познатог коронавируса почетком фебруара, у току наставка демонстрација у Хонг Конгу, избора у Тајвану и потписивања трговинског споразума између САД-а и Кине, пишући о програмима Комунистичке партије Кине, шпијунажи и неконвенционалном ратовању више од две деценије.

Овај видео и поруке кинеских држављана које су процуреле кроз јаку цензуру, указују на то да је ситуација у Кини много гора од онога како режим извештава. Како је моје истраживање напредовало, иницијални одговори постављали су све више питања. Убрзо сам схватио да постоји много више информација него што нам је речено.

Данас коронавирус погађа преко сто земаља света. Милијарде живота су изложене ризику.

Комунистичка партија Кине је рекла да је ова епидемија наводно почела спонтано, на пијаци рибе и морских плодова у Вухану у Кини.

I ДЕО

ПИЈАЦА РИБЕ И МОРСКИХ ПЛОДОВА У ВУХАНУ, КИНА

Вухан је главни град провинције Хубеи, највећи град у централној Кини. Пијаца рибе и морских плодова “Хуанан”, налази се у крају Јиангхан града Вухан, и велика је пијаца на којој се продаје свињетина, разни смрзнути морски плодови, зачини, као и нека јела од дивљачи.

Прво што је привукло пажњу јавности о епидемији, било је интерно обавештење од здравствене комисије Вухана. Стално су се дешавали случајеви упале плућа непознатог узрока. У обавештењу издатом 30. децембра 2019, јасно је постављен захтев свим здравственим радницима да пријаве случајеве упале плућа непознатог узрока. Ово обавештење је почело да се шири путем интернета 31. децембра 2019. Комисија за здравство у Вухану објавила је јавно обавештење, по први пут, говорећи да су неке здравствене установе пронашле везу између случајева упале плућа и пијаце рибе и морских плодова “Хуанан”. Међутим, обавештење је указало на то да није било доказа о томе да постоји очигледан пренос са човека на човека и да нема инфекције међу медицинским особљем. 1. јануара 2020, пијаца морских плодова “Хуанан” објавила је обавештење да ће бити затворена. Након тога уследило је њено ужурбано и темељно чишћење. Познати хонгконшки стручњак, Гуан Ии, истакао је да је такав потез изгледао као уништавање места злочина. Од тада, званичници Вухана више пута су рекли да већина случајева упале плућа у Вухану у анамнези има конзумирање морских плодова са пијаце у Вухану. 26. јануара, Институт за вирусологију Кине, кинески Центар за контролу болести, објавио је да 33 од 585 узорака са пијаце рибе и морских плодова “Хуанан”, садржи нуклеинску киселину коронавируса који је успешно изолован из позитивних узорака културе, који упућују на то да вирус потиче од дивљих животиња које се продају на пијаци. У овом тренутку, закључак да је пијаца рибе и морских плодова у Вухану извор епидемије, постао је званичан. Међутим, неколико дана касније, извештај из часописа Science (“Наука”), који је објављен на интернету, испровоцирао је ту причу. Тај извештај је објављен у чланку у часопису The Lancet, једном од најбољих светских медицинских часописа, и у њему се говори о испитивању да ли постоји могућност да упала плућа изазвана Вухановим коронавирусом није потекла са пијаце у Вухану. Рад под насловом “Клиничке карактеристике пацијената заражених коронавирусом 2019. у Вухану у Кини”, објављен је у часопису The Lancet, 24. јануара. Први аутор рада је Хуанг Чаолин, заменик директора болнице “Јин Иин-тан”, прве болнице у Вухану која је одређена за лечење непознате упале плућа. Зашто би ово постало изазов за званичну причу?

“Мислим да је овај чланак врло важан. Открива много важних информација. На пример, овај рад говори о томе да се први пацијент појавио 1. децембра. Ови пацијенти немају никакве везе са пијацом рибе и морских плодова “Хуанан”. Такође, није пронађена никаква епидемиолошка повезаност између првог и следећег пацијента. Затим се у овом чланку говори о 10. децембру, и то да су постојала још три случаја од којих два нису имала везе са пијацом “Хуанан”. Главно откриће је то да постоји укупно 41 пацијент од којих 14 нема везе са пијацом “Хуанан”, а што је више од једне трећине. На пијаци морских плодова нико не продаје слепе мишеве, а званичници кинеског Центра за контролу болести нису поменули да се на тој пијаци продају и слепи мишеви.” Др Шон Лин, бивши директор војног Института за истраживање виралних болести “Волтер Рид”

др Шон Лин

“Свакако, студија у часопису The Lancet показује да нико од пацијената није био ни близу пијаце “Хуанан”. Друго, показује да није било слепих мишева на тој пијаци, нити игде близу ње. Идеја да је до тако брзог ширења вируса на становништво дошло баш онако како је речено, са пијаце рибе и морских плодова, врло мало је вероватна, у ствари невероватна је.” др Џуди А. Мајковиц, научник, истраживач, молекуларни  биолог и бивши директор Лабораторије антивиралних механизама NIC-а

Проф. др Џуди А. Мајковиц

29. јануара часопис The Lancet је објавио анализу 99 потврђених случајева у болници “Јин Иин-тан”, од којих 50 није било на пијаци “Хуанан”.

Према часопису New England Journal of Medicine, од 425 потврђених случајева, 45 случајева пријављено је пре 1. јануара и није било на пијаци “Хуанан” (1).

Пре свега, аутори две студије у часопису New England Journal of Medicine су лекари и медицински стручњаци у континенталној Кини.

Др Данијел Луси, епидемиолог са Универзитета у Џорџтауну рекао је у одговору за студију у часопису The Lancet, да, да су подаци тачни, први случај би био заражен вирусом већ у новембру 2019. због периода инкубације, између момента инфекције и појаве симптома. То би значило да се вирус тихо ширио између људи у неким деловима Вухана пре гомиле случајева људи који су почели да се јављају са симптомима 15. децембра, а који нису били на пијаци рибе и морских плодова “Хуанан”.

Прва група експерата из Националне здравствене комисије, стигла је у Вухан већ 31. децембра 2019. Стручни панел утврдио је сет дијагностичких критеријума након истраге у болници “Јин Иин-тан” у Вухану, и то да је пацијент имао контакт са пијацом “Хуанан”, да има температуру и да постоји приказ целокупног низа генома. Сва три ова услова морају бити испуњена да би се потврдио случај. Овај стандард је коришћен све док група стручњака, укључујући Зонга Наншана, нису стигла у Вухан 18. јануара и извршила ревизију. Зашто је стручни панел наметнуо услов изложености пацијента пијаци морских плодова као критеријум дијагнозе знајући да најмање једна трећина случајева није била повезана са пијацом рибе и морских плодова?

“Они знају да 14 пацијената уопште нема везе са пијацом рибе и морских плодова “Хуанан”, тако да то јасно значи да постоји још један извор епидемије. Ово делује као нешто злочесто или се овде намерно заташкава извор заразе.”, рекао је др Шон Лин.

“Може проћи доста времена док се не сазна шта је стварни извор заразе. У оваквој ситуацији једино што можете је да сами закључите о чему се ради.”, истакла је др Џуди А. Мајковиц.

“Подаци о бројевима заражених и умрлих људи које добијамо из Кине су врло сумњиви. Знамо да је епидемија у Пекингу трајала шест недеља, у децембру и јануару, и онда када су то званично признали 20. јануара, започели су кампању заташкавања информација. То знамо јер је 26. јануара објављена централна водећа група сачињена од девет људи од којих је свако имао свој задатак. Веома је тешко борити се са званичницима пропаганде. Заиста, потпредседник те групе је цар Комунистичке партије Кине. Изгледа као да је главни циљ Комунистичке партије Кине заташкавање информација и држање свега овога под контролом. За њих је то много важније, него да се заустави епидемија” Гордон Ченг.

Гордон Ченг

“Био сам у Кини кад се десио САРС и били смо евакуисани. Све је било исто овако као сад. Много тога се радило у тајности. Заташкавали су информације док год су могли. Било је исто као и сад са коронавирусом. Нису више могли да заташкавају информације, али наставили су да делују, и према мом тадашњем схватању, они раде на потпуно исти начин” Генерал Роберт Спалдинг са Инстутута Хадсон и бивши директор за стратешко планирање Савета за националну безбедност.

II ДЕО

МИСТЕРИОЗНА СЕКВЕНЦА ГЕНА

Кина је 10. јануара обелоданила све секвеце генома коронавируса из Вухана, и многи светски виролози почели су га анализирати. Већ 7. јануара, академик Занг Ионгзен са Националног института за контролу и превенцију заразних болести, заједно са Медицинским факултетом Универзитета Фудан, заједно су поднели докуменат часопису “Природа”. Рад је објављен 3. фебруара, и истакао да је тај коронавирус уско повезан са вирусима CoVZC45 и CoVZXC21, који су настали коришћењем узорака слепих мишева у Џушану у Народноослободилачкој војсци. Коронавирус из Вухана има 89,1% нуклеотидне сличности са вирусом CoVTC45 и чак показује 100% сличност аминокиселина у протеинима НNSP7 и Е.

Убрзо након објављивања рада, други науцници су користили програм “Бласт” (Blast), ког су развили Национални институт за здравље и Национални центар за информације о биотехнологији, како би упоредили вирусни низ на основу података које су кинеске власти поденеле 12. јануара. Резултати се подударају са Занговим налазима. Још један научник Лу Роујиан из Кинеског центра за контролу и превенцију болести, и његов тим, такође су објавили лланак у “Лансету”, 30. јануара. У раду је наведено да вирус из Вухана има 88% сличност са два коронавируса слична САРС-у који су сакупљени у Џушану, кинеској провинцији Зејианг.
Најраније откриће овог виуруса добијеног коришћењем узорака слепог миша је урађено у режији стручњака команде Нањинг Истраживачког института за војну медицину. У раду објављеном 2018. године, наведено је, а што су открили научници са овог института, да су многи коронавируси слични САРС-у, развијеним коришћењем узорака слепих мишева из града Џушан, такође познати као вирус Џаушан.

Укратко, научници су пронашли да је Вуханов коронавирус, у вези са којим је тренутна пандемија, врло сличан коронавирусу сличном САРС-у, ког је претходно открио Институт за војно иистраживање Нањинг, показујућ стопостотну сличност аминокиселина у NSP7 и опни протеина за протеин Е. Шта открива ова велика сличност?

“Тешко је видети да су протеини 100% идентични и да вирус напада врсте. Све ово указује на то да је вирус можда створен обрнутим процесом.” др Шон Лин

“Свакако верујем да стопостотна сличност аминокиселина говори да то не може бити природна мутација. Готово је сигурно да је то рекомбинација догађаја који су настали лабораторијски.” др Џуди А. Мајковиц

21. јануара, истраживачи са института “Пастеур”, Шангајске кинеске академије наука, објавио је чланак у часопису Science China Life Sciences, која је помињала важан феномен – секвенцу кључног дела С протеина вируса из Вухана и има високу хомологност са САРС вирусом. Шта су С протеини? На добро познатој слици коронавируса, то су мале печурке које се налазе на површини вируса. Ови С протеини такође познати као протеини кичме или “спајк” протеини су најважније средство коронавируса који напада људске ћелије. Ако упоредимо рецептор АЦЕ2 на ћелијској површини људског тела до браве, овај С протеин је кључ који може да откључа ову браву на површини ћелије, а затим да ти протеини кичме упадају у ћелију и да га уништавају.

“То значи да вирус сада може да зарази људску ћелију много лакше, а то је вероватно и један од важних разлога који доводи до затајења великог броја органа, као када људи имају веома тешку болест. Они се много брже могу раширити у људском телу.” др Шон Лин

“Велика сличнст С протеина између САРС1 и САРС2 је протеин Ваше кичме. То су брава и кључ. То је покретачки фактор у људским ћелијама, и тако знамо да је то патогени протеин кичме код САРС-а. Дакле, сада омогућавамо његов приступ људским ткивма, јер ти “спајк” протеини (протеини кичме) природних еволутивних сојева уопште не инфицирају људске ћелије. Дакле, истраживање се изводило у Вухану и објављивало од 2007., и јасно је, ако тај “спајк” протеин није био на новим вирусима COVID19 или SARS2, он не би могао да уђе у људске ћелије. Дакле, ово је опет доказ да није могао доћи са пијаце у Вухану, јер како сте добили “спајк” протеин од оригиналног САРС-а који је направљем коришћењем узорака слепих мишева, или на било који други начин? То је изведено у лабораторији.” др Џуди А . Мајковиц

Истраживање секвенце генома вируса открило је многе суштински важне податке. Према извештају од 28. фебруара, у јутарњим новинама Јужне Кине, ометајући даљу истрагу вируса, власти су наредиле да се затвори Лабораторија П3, која је прва поделила геном коронавируса из Вухана са светом. Професор Цанг Јонгцен и његов тим, који је објавио секвенцу генома 11. јануара, радио је у овој лабораторији. Према извештају од 26. фебруара, Цанг Јонгцен и његов тим 5. јануара су изоловали и завршили секвенце генома раније непознатог вируса. Истог дана Клинички центар за јавно здравље у Шангају пријавио је ово откриће Националној здравственој комисији и препоручио мере превенције. Од 11. јануара, нису добили одговор. Тада је тим одлучио да објави секвенце генома вируса на сајту http://www.virological.org, и тако постао први тим на свету који је то урадио. Још 1. јануара Здравствени одбор провинције Хубеи обавестио је организације које се баве секвенцирањем генома, о престанку анализе узорака вируса из Вухана. Постојећи узорци вируса морају бити уништени. Забрањено је објављивати информације о узорцима који се односе на студије. Дана 3. јануара, Кинеска национална здравствена комисија је објавила је обавештење 2020. број 3 у ком је представљена слична директива. Након тога је, некада активна Кинеска научна заједница, изненада ућутала. Шта је Комунистичка партија Кине покушала да сакрије?

“Ово нам говори да кинески комунисти цензуришу информације. Не дозвољавају секвенцирање узорака, не дозвољавау објављивање секвенци, нити њихово слање у банку гена.” др Шон Лин

“Њен одговор на овај вирус је изузетно забрињавајући. Игнорисала га је шест недеља. Дозволила је да се шири око Кине. Пустила је да се друге земље не заштите. Ово је опасно, неодговорно понашање, и угрожени су не само Кинези, него и људи широм света.” Гордон Ченг

“Не постоји други начин на који би ово могло да се посматра. Они су одговорни за наставак овог коронавируса. И сваки пут кад се овај вирус врати, јер ће се враћати, јер ће сада бити трајно са нама, вратиће се, и смрт или штета која је било коме нанета коронавирусом, директно се може приписати Комунистичкој партији Кине.” Генерал Роберт Спалдинг

III ДЕО

ОТКРИЋА ДР ШИ ЧЕНГЛИ

Истражујући секвенцу генома, сматрао сам значајним да је С протеин коронавируса из Вухана, који има способност инфицирања укрштених врста, критичан у инфицирању људи. Док сам на интернету претраживао сродне студије, посебно ме привукао један кинески вирусолог. Много година је истраживала слепе мишеве и коронавирусе. Била је прва која је пронашла кључ како коронавируси могу да преброде баријере укрштених врста, у циљу директне инфекције људских тела, и она је прва открила да је вирус САРС резултат реструктуирања више коронавируса који су попут САРС-а и које имају слепи мишеви. Она се зове Ши Ченгли, и она може бити важна веза са пореклом вируса.
Проф. др Ши Ченгли

Веб-сајт Википедија описује Ши Ченгли као кинеског виролога и истраживача на Институту за вирусологију у Вухану, који је део Кинеске академије наука. Даља истрага показује да је Ши Ченгли постала контроверзна личност од избијања вируса у Вухану. То је због студије коју је објавила 2015. говорећи о сопственом истраживању синтетичких вируса. “Чои Јин”, медијска компанија која је повезана са Комунистичком партијом Кине, интервјуисала је Ши Ченгли у покушају да оповргне ове спекулације.

“Др Ченгли Ши је један од најбољих експерата у Кини која се бави проучавањем коронавируса на Институту за вирусологију у Вухану. Издала је много публикација на тему идентификовања коронавируса код слепих мишева покупљених из својих пећина. Њена лабораторија имала је ове капацитете и веома софистициран капацитет за стварање мутација, да би и он био најбољи за човека.” др Шон Лин

Улазећи даље у сродне информације, открио сам да Ши Ченгли није објавила један него укупно четири рада од којих сваки садржи важне информације. Од епидемије САРСА 2003. године Ши Ченгли и њен тим спроводе истраживања о коронавирусима. Од 2010. године па наовамо, Ши и њен тим су фокусирани на идентификацији капацитета за преношење коронавируса са врсте на врсту, посебно стављајући акценат на С протеин коронавируса. Другим речима, њен тим у лабораторији у Вухану, имао је за циљ да учини све како би коронавирус постао преносив на људе.

др Ши Ченгли у лабораторији П4
У јуну 2010. године, тим у ком је била и Ши Ченгли, објавио је рад. У њему је описано истраживање, да би се разумела подложност ензима 2 за конверзију ангиотензина (АЦЕ2) у ЦЕТ протеине различитих врста слепих мишева до С протеина вируса САРС-а. Експериментима су такође модификовали кључне кодоме аминокиселина за мутирање слепих мишева АЦЕ2 ради испитивања компатибилности са С протеином САРС-а. Ова студија је показала да су били свесни постојања посебног односа између С протеина и АЦЕ2 рецептора. То је такође је значило да је Ши прокопала пролаз коронавирусима у људска тела. У октобру 2013. године Ши и њен тим објавили су чланак у реномираном научном часопису “Природа” (Nature). Они су тврдили пробој у истраживању коронавируса. Шта је био тај пробој? Успешно су изоловали три вируса слепих мишева од којих је један имао С протеин који се интегрисао са људским АЦЕ2 рецепторима. Ово је ефикасно показало директну инфекцију људи вирусима сличним САРС-у без потребе за посредником. Онда у новембру 2015, Ши и њен тим у лабораторији у Вухану још једном су објавили рад, овај пут у британском часопису “Природна медицина”. Разговарали су о стварању синтетичког вируса, химеричног вируса који има способност мутације. Овај вирус је као оквир имао вирус САРС са замењеним кључним С протеином, оним који су пронашли у коринавирусу слепог миша.Помињала је у својој студији из 2013. године да је овај нови вирус показао снажну способност за инфекцију између врста. Мишеви заражени синтетичким вирусом добили су тешко оштећење плућа, за шта нема лека. То је означило успешно спајање САРС вируса као кључ за отварање врата преношењу вируса међу различитим врстама. Запањујуће је било то што су ови успешни експерименти на мишевима били само врх леденог брега. Планирали су да даље експериментишу на приматима иако Ши Ченгли није назначила никакав закључак из овог истраживања. Њен потез у истраживању примата упућује да је ово требало да ближе симулира инфекцију људи овим новим синтетичким вирусом. Мада, ово није урађено без контроверзе.
Међутим, експерименти Ши Ченгли су брзо покренули расправе широм академске заједнице. Биохемичар Сајмон Вејн-Хобсон, са Пастеровог Института у Француској, изразили су дубоку забринутост. Рекао је за часопис “Природа”: “Ако је нови вирус процурео, нико не би могао да предвиди његову путању. Ширење вируса би се свакако десило.”
Сајмон Вејн-Хобсон
“Његова изјава се управо дешава, да је вирус свуда. Није се могао тако брзо ширити на друге земље, осим ако се није ширио лабораторијама путем поште, путем научника који се баве његовим проучавањем. Додатне студије снажно подржавају ту идеју – да је овај нови коронавирус настао као резултат догађаја рекомбинације. То је као “сечење и лепљење” (Cut/Paste) два различита вируса. Дакле, рад др Ши Ченгли доказује или снажно подржава хипотезу да то не би могло да се деси природним, зоонотским преносом, али морало је доћи из болнице или лабораторије, готово сигурно из истраживачког објекта биолошке сигурности нивоа 4 у Вухану.” др Џуди А. Мајковиц
Међутим, ово није прекинуло истраживање Ши Ченгли. 14. новембра 2018. Ши Ченгли је разговарала на Факултету наука о животу и биотехнологиији на Универзитету “Ђиантонг” у Шангају. Тема је била “Коронавирус слепог миша и инфекције укрштених врста”. Извештаји са овог предавања су избрисани са веб-странице овог универзитета. Открио сам још два важна податка у вези са опасностима истраживања које је водио тим Ши Ченгли. Прво, 16. октобра 2014. године, Обамина администрација добила је потенцијалне претње по јавно здравље када је обуставила финансирање ГОФ истраживања (САРС-а, МЕРС-а и грипа), а што је објављено преко веб-сајта Националног института за здравље. (2) Ова обустава финансирања обухватала је и обуставу финансирања истраживачког пројекта Ши Ченгли – “Генетички инжењеринг коронавируса сличном САРС-у код слепих мишева” у сарадњи са др Ралфом Барићем, вирусологом са Универзитета Северне Каролине.
Обама, Силвија Метјуз Барвел, секретар здравља и људских услуга, и др Ентони Фаучи, директор Националног института за алергије и инфективне болести, у обиласку лабораторије Истраживачког центра за вакцине, на Националном институту за здравље, у Бетезди, Мериленд, 2. децембра 2014. Др Ненси Суливан, виши истраживач, начелник Одељења за истраживање биолошке одбране, говори о истраживањима у вези са вакцином против еболе која се тада тестирала на људима.
Обавештење Обамине администрације о обустави финансирања ГОФ истраживања (САРС-а, МЕРС-а и грипа).
Бил Гејтс и др Фаучи, у Националном институту за здравље у Бетезди, Мериленд, 11. децембра 2018.
Бил Гејтс, др Френсис Колинс и др Фаучи, на предавању о истраживању вакцина, у фондацији “Бил и Мелинда Гејтс”, 2017.

Друго, после избијања пандемије у Вухану, индијски истраживачи су упоредили секвенцу С протеина између вируса 2019-nCoV и CAРС. Открили су да су у вирус 2019nCOV убачене четири нове секвенце од којих се свака може наћи у секвенцама ХИВ вируса претрагом базе података генБанк (genBank). Ши Ченгли је одбацила те тврдње, иако никад није негирала постојање четири убачене секвенце. Међутим, научници који истражују генБанк, утврдили су да постоје само три вируса који садрже све секвенце. Први је вирус HIV-а. Други је коронавирус слепог миша који је открила Ши Ченгли, а трећи је овај нови Вуханов коронавирус (коронавирус из Вухана).

“Овим послом се бавим 40 година. Постоји анализа секвенци и поређење вируса од вируса САРС2 до овог сад COVID19. Он очигледно има гене који потичу од других људи и других врста укључујући и неке омотаче, тај омотач гп41 ХИВ-а (где је гп41 гликопротеин 41 – подјединица протеинског комплекса омотача ретровируса, укључујући вирус хумане имунодефицијенције, ХИВ).

Шта је гп41 ХИВ вируса? Одговор који сам нашао, описује Гп41 као протеин ХИВ-а који делује као кључ за заразу људских тела, што резултира затајењем функција имуног система. Ако се откриће Џуди и њених колега призна, то би значило да би заразни део Вухановог вируса, протеин С, уградио секвенцу кључног протеина ХИВ-а. Због тога сам помислио на симптоме имунодефицијенције људи заражених Вухановим коронавирусом.

“Истраживали су коронавирус који преносе људи. То је, заправо, објављено у студији. Дакле, ово је истраживање које су они, у ствари, објавили. Радили су на развоју коронавируса који напада човека, што Вас доводи у питање зашто бисте стварали коронавирус који може заразити људе. Шта би била сврха тог истраживања? Да ли је то оружје? Да ли је то урађено да бисте онда могли да направите вакцину против тога, чиме сте једини прималац профита од исте? Кинези имају пун приступ нашим базама података. Имали су пун приступ том истраживању. Имају пун приступ свим нашим универзитетима на којима се обучавају њихови научници, и имају пун приступ нашим научницима, попут недавне оптужбе начелника одељења за хемију на Харварду. Мислим, ово је програм за таленате, за десетине хиљада најсјајнијих људи на свету из разних области, који иду у Кину, како би им помогли у својим програмима. И сви ти програми, као што знате, имају могућност двоструке употребе.” Генерал Роберт Спалдинг са Инстутута Хадсон и бивши директор за стратешко планирање Савета за националну безбедност.

Генерал Роберт Спалдинг

Пекиншки напади на Сједињене Државе, који се дешавају већ недељама и недељама су заиста забрињавајући. То показује да је Кина очајна, а САД морају да се одбране, јер Кина прича да смо ми ширили коронавирус у Кини. Дакле, САД треба да изнесу чињенице о томе како је Кина узела узорке коронавируса из Канаде и САД-а. Послали су их у Вухан. Не знамо шта се тачно дешавало у тој лабораторији на Институту за вирусологију у Вухану, али сада је време да се САД бране.”, констатује Гордон Ченг

IV ДЕО

ТАЈНА ЛАБОРАТОРИЈЕ П4 У ВУХАНУ

23. јануара 2020. Вуханов вирус је експлодирао. Док су државни званичници објавили затварање града, Ши Ченгли и њен тим, објавили су чланак у ком се каже да је коронавирус вероватно потекао од слепог миша. Ово је објављено у часопису “Природа”, 3. фебруара. У том раду је назначено да се код Вухановог вируса користи исти кључ као и за САРС, како би вирус ушао у људско тело. Ши је објавила и да је секвенца генома 2019-nCoV 96,2%, која се поклапа са коронавирусом слепог миша, пореклом из Јунана, из Кине који се зове RaTG13, који сигнализира природни извор Вухановог вируса.

Meђутим, тврдња Ши Ченгли да је порекло Вухановог коронавируса природно, била је сумњива. Епидемија је избила у Вухану, у истом месту у ком се налази и лабораторија П4 где је била она, и у којој су били смештени врло слични вируси. Гледано логиком здравог разума, Влада је прво требало да изврши инспекцију лабораторије П4 због било каквог цурења и потенцијалног питања безбедности. Уместо тога, пребацила је пажњу јавности са лабораторије П4 на пијацу рибе и морских плодова “Хуанан”, на којој се нису продавали слепи мишеви, и означила је као извор заразе.

Лабораторија П4, Вухан, Кина. Прва државна лабораторија биолошке безбедности највишег нивоа, 4 (BSL-4), која научницима и истраживачима омогућава обраду патогена највише групе ризика 4. Изграђена је 2015. године на Институту за вирусологију којим управља Кинеска академија наука. Њену изградњу помогла је влада Француске.

Кинеске власти су истовремено запечатиле све узорке вируса, спречиле међународне стручњаке да се придруже у истрази, и на државној телевизији клеветали лекаре као што је Ли Рен Лианг који је обелоданио епидемију због ширења дезинформација. Ако се вирус у Вухану заиста појавио природно, зашто Комунистичка партија Кине цензурише вести и спречава истрагу? Да ли je лабораторија П4 у Вухану крила узорке вируса и секвенце генома, можда исте састојке? Мораћемо да пронађемо одговоре на ова питања.

“Када сам први пут чуо за коронавирус, био сам много забринут. Скоро свака болест која почиње у Кини, почиње у провинцији Гуангдонг, провинцији јужно од Хонг Конга, али Вухан је у централном делу земље, тако да је ово било крајње чудно. Ово није теорија завере у смислу да се мисли да је коронавирус дошао из лабораторије у Вухану. Ми то не знамо. И док год ово не знамо, теорија да је његово порекло из лабораторије, сигурно је нешто што би требало да размотримо.” Гордон Ченг

Приметио сам да је након избијања пандемије, на Институту у Вухану било необично тихо. У нормалним околностима, као највиши ниво истраживачког института за  вирусологију у држави, требало је да реагује први, када цела земља нон стоп ради покушавајући да контролише болест попут ове, чији тип вируса је врло сличан вирусу који су његови научници проучавали. Уместо овога, он је био на каналу ССТВ у емисији у којој је говорио о осталим начинима откривања и превенције свињског вируса који је био у Гуангдонгу 2018. године. Треба напоменути и низ ненормалних ствари које су се десиле у институту у Вухану од почетка 2020. године.

2. јануар – Генерални директор института је свим запосленима послао поруку на мобилни телефон која је кружила међу њима, а која је била обавештење да је строго забрањено обелодањивање било каквих информација у вези са упалом плућа непознатог узрока у Вухану:

“Национална здравствена комисија јасно налаже да се ниједно откриће, емпиријски подаци, резултати, нити закључци везани за ову епидемију не могу објављивати путем приватних налога, ни друштвених мрежа, нити се могу објавити преко било којих медија (укључујући државне медије), нити се може послати организацијама са којима запослени сарађује (укључујући и било коју компанију која се бави пружањем техничких услуга).”

Ово обавештење, које јој је од директора Националне здравствене комисије стигло као порука на мобилни телефон, јавно је објавила проф. др Јан-Ји Ванг, кинески имунолог и генерални директор Института за вирусологију у Вухану.

Проф. др Јан-Ји Ванг, кинески имунолог и генерални директор Института вирусологије у Вухану, Кина

 

Оригинал поруке коју је од Националне здравствене комисије, 2. јануара 2020, добила проф. др Јан-Ји Ванг
Превод оригинала поруке, изнад, који је написала и објавила проф. др Јан-Ји Ванг

21. јануар – Нови лек “Ремдесивир” који су Сједињене Државе бесплатно дале Кини за лечење Вухановог коронавируса, је лек који је превентивно патентирао Институт за вирусологију у Вухану.

3. фебруар – др Ву Ксиаохуа је обелоданио, наводећи своје право име, да је можда руководство лабораторије Ши Ченгли, довело до тога да вирус Вухан исцури из лабораторије.

4. – фебруар – Председавајући компаније Duoyi Network, Ксу Бо, је открио наводећи своје право име, да је Институт за вирусологију у Вухану осумњичен за производњу и цурење Вухановог вируса.

7. фебруар – Еминентни експерт биохемије Народноослободилачке војске, Чен Веи, званично је преузео контролу над лабораторијом П4 Института вирусологије у Вухану

14. фебруар – Кинески лидер Си Ђипинг је позвао кинеску националну безбедност на успостављање биолошке безбедности и да се убрза увођење Закона о биолошкој безбедности.

15. фебруар – Институт је одбацио гласине раширене по кинеским друштвеним мрежама да је студенткиња Хуанг Јанлинг била прва која је оболела од коронавируса и да је преминула. Међутим, слика Хуангове, њен CV и њена теза, уклоњени су са званичног веб-сајта Института, и остављено је само њено име.

17. фебруар – Истраживач Института, Чен Куанђао, износећи своје право име, открио је да је генерална директорка Института Ванг Јани осумњичена за пуштање вируса.

“Завршила сам Универзитет у Вирџинији 1980. године. Мој први посао је био одлазак у Национални институт за рак који је био смештен у Форт Дитрик Мериленд, у истом месту у ком се налази Истраживачки институт за заразне болести америчке војске биолошке безбедности еквивалентне нивоу 4 биолошке безбедности објекта у Вухану, и у тим објектима, у које сам ушла и ја, тамо где су истражитељи, можете видети пропусте безбедности и то се дешава свуда. Због тога ја не сумњам да је ниво 4 биолошке безбедности у Кини имао пропусте у безбедности, у строгости. Можете тврдити да их то не занима.” др Џуди А. Мајковиц

Сумњајући да је вирус процурео, војни стручњак за биохемијско оружје преузео је контролу над Законом о биолошкој безбедности. Сада када се те осетљиве кључне речи повежу, то ми говори да лабораторија П4 није обичан академски истраживачки институт. Одлучио сам да у вези са лабораторијом П4 у Вухану, почнем из почетка.

23. јануар – на дан када је Вухан затворен, француски веб-сајт објавио је чланак који је открио многе детаље сарадње Француске и Кине  на успостављању лабораторије П4 у Вухану.

2003. године, након избијања САРС-а у Кини, Кинеска академија наука затражила је помоћ од Француске владе за изградњу истраживачког центра за вирусологију највишег нивоа. Уз подршку тадашњег француског премијера Рафарина, ове две земље су потписале заједнички уговор о изградњи лабораторије П4 уз препирке. У складу са уговором о градњи овог објекта, за инжењеринг су били одговорни француски архитекти РВТ и Леон.

Међутим, кинеске власти су посао пребациле локалним архитектима Вухана, ИП-у и ЕР-у, на основу истраживања које је спровела генерална дирекција за спољну безбедност. ИППР-а је била уско повезана са субвенцијама кинеске војске од којих су неке већ биле разлог забринутости од стране америчке ЦИА-е. У оквиру 12 помоћних одељења постојао је чак и специфичан војни уред за управљање. Французи су више пута одлагали да раде на питањима која се тичу безбедности. Та питања нису се постављала све до 2017. године, када је лабораторија П4 у Вухану почела са извођењем операција, а француско обезбеђење је и даље сумњало у то да је кинески режим спроводио експерименте са биохемијским оружјем.

Ко је прави шеф лабораторије П4?

Вуханова П4 лабораторија је била пословна јединица биолошког Института за вирусологију у Вухану којом управља Кинеска академија наука. Директор лабораторије био је Ђуан Циминг који је такође био шеф Кинеске академије наука у Вухану. За дизајн и финансирање били су одговорни бивши потпредседници Академије, Ђанг Мианхенг, од 1999. до 2011. године, и Чен Цу од 2000. до 2007. године. Ђанг Мианхенг био је најстарији син бившег лидера Комунистичке партије Кине, Ђианг Цемина. Након што је Ђианг Цемин дошао на власт, након масакра на тргу Тиананмен, његов син је ушао у Академију и водио Институт за истраживање високих технологија. Ђианг Мианхенг је створио шангајски Институт наука о животу, и заједно са Кинеском академијом наука, шангајским факултетима и универзитетима Шангаја, шангајским болницама, војним болницама и истраживачким институцијама, ствара профитну групу организација наука о животу. Они су контролисали главне кинеске истраживачке пројекте наука о животу и додељивање финансијских средстава.

Ђианг Циченг, син Ђианга Мианхенга, је контролни акционар компаније “Вуши Аптек”  (WuXi AppTec) (3) која заузврат контролише фармацеутску компанију “Фосунфарма”, кинеског агента за лек “Ремдесивир”. Ђианг Циченг је човек који стоји иза специфичног лека за епидемију. Чен Цу је актуелни председник Друштва црвеног крста Кине који се суочио са бројним скандалима од избијања пандемије.

“Вуши Аптек”, Вухан, Кина – биоинжењеринг компанија
“Вуши Аптек”, Вухан, Кина
1999. године, док је Ђианг Цемин био на власти, Народноослободилачка војска је објавила књигу “Неограничено ратовање”, у којима се, о стратегијама помоћу којих слабија нација може да победи јачу, расправља у контексту модерног ратовања. Један од аутора Ксиао Лијанг написао је: “После прве тајванске кризе, схватили смо да смо, ако кинеска и америчка војска заратују, у неповољнијем положају. Зато нам је потребна стратегија да помогнемо нашој војсци да победи.”
Командант Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Народноослободилачке војске Кине, генерал-мајор Ксиао Лијанг, војни теоретичар и аутор
Ова нова стратегија се назива неограничено ратовање, или ратовање разним средствима, изван свих граница без икаквих ограничења. То би могло бити  повезано са војском, укључујући герилско ратовање, тероризам, биохемијско ратовање, или то може бити невезано за војску, као што је трговина дрогом, тровање, уништавање животне средине и ширење рачунарских вируса. Изреалски експерт за биолошко ратовање је бивши обавештајни официр Дени Шохам који је објавио чланак 2015. године у часопису “Индијски часопис за студије одбране”, у којима је указао да Кина неће пропустити, прескочити нити напустити ниједну високо напредну технологију посебно војну технологију. У чланку се наводи да је Кина имала 12 објеката повезаних са Министарством националне одбране и 30 објеката подружница ПЛА-а које учествују у истраживању, развоју, производњи, тестирању или складиштењу биолошког оружја.

Савез америчких научника указао је на сличне проблеме у вези са оценом извештаја. Ова организација је веровала да Комунистичка партија Кине поседује напредне пројекте хемијског ратовања, укључујући истраживачке, развојне, производне и оружане могућности. Познато је, иначе, да Комунистичка партија Кине има проактивни портфолио биолошког ратовања, укључујући истраживачке активности које финансирају држава и спонзори.

“Верујем да их имају. Верујем да их развијају. Мислим да они желе да буду најмоћнија држава на планети када се ради о биолошком оружју, као што верујем и да они врше и прислино вађење органа, као што верујем и да имају концентрационе логоре, као што верујем и да су систематски убијали милионе људи који практикују Фалун Гонг. Иста ствар је и када се ради о овоме о чему говоримо када се ради о овом режиму, и у то можете бити сигурни.” Генерал Роберт Спалдинг.

“Вухан је подручје за које мислим да је критично с обзиром на чињеницу да постоји много питања у вези са тим какве су амбиције Кине у погледу дугорочне доминације на глобалном нивоу. Шта то значи? Њихова војна доктрина указивала је на то да намеравају да буду доминантна политичка и војна сила на Тихом океану. Разговарао сам са старијим члановима Трампове администрације који су имали састанке са високим кинеским генералима и, у принципу су рекли то. То је и у њиховој доктрини, па морамо испитати ову нову индицију, има ли везе овај биолошки рат у Вухану са стварима које већ видимо, јер Кинези су већ некако изјавили да је то њихов циљ. Дакле, мислим да то морамо анализирати кроз ту призму, шта то значи за ширу политичку причу о томе шта Кина жели да уради како би доминирала регионом, а могуће и светом.” Антони Шефер, бивши агент ЦИА-е

Антони Шефер
“Не морамо да спекулишемо о томе да смо у рату. Прошлог маја је Комунистичка партија путем дневних новина говорила да постоји “народни рат против Сједињених Држава”. Објавили су нам рат. Ми морамо да одговоримо на то. Постоји рат. Кина нам је рекла да постоји рат.” Гордон Ченг

V ДЕО

СУОЧАВАЊЕ СА ПАНДЕМИЈОМ

У овом моменту, панадемија коронавируса из Вухана захватила је око 190 земаља без назнака да ће се стишати. САД су прогласиле ванредно стање. Европа је постала нови центар епидемије у свету. Највећи музеји уметности Лувр и Ајфелова кула су затворени за јавност. Трагичне сцене које су раније постојале само у холивудским филмовима, сада се дешавају у стварности. И с обзиром на то колико се чинило да је у складу са политиком коју заговара кинески режим, не могу а да не доведем у питање улогу коју је у томе имала Светска здравствена организација у овој катастрофалној пандемији.

“Мислим да све што треба да урадите је да погледате фотографије на којима се рукују др Тедрос Адханом (генерални директор Светске здравствене организације) и Си Ђинпинг. Си стоји непомично, Тедрос му прилази, и заиста, то је показатељ како Кина контролише многе ове међународне институције. Можете видети да Светска здравствена организација следи смернице Комунистичке партије Кине. Можете видети да Савет за људска права Уједињених нација на сличан начин прати оно што Кина ради.” Роберт Спалдинг

Тедрос Адханом и Си Ђинпинг

“Од самог почетка пандемије коронавируса, Комунистичка партија је дала све од себе да спречи амерички Центар за контролу болести би друге да изводе проучавања порекла ове болести. Не знамо шта се ту дешава, али цињеница да Комунистичка партија то прикрива, требало би да нас дубоко мучи.” Гордон Ченг

“Тада видите како Светска здравствена организација предузима YouTube и оно што је невероватно је да сада испод сваког YouTube видеа чак и видеа Криса Мартенсона који свакодневнио поставља нове вести читајући само чињенице, сад линк Светске здравствене организације линк који нас приморава да кликнемо на њега, па тако, ако, на пример неко не зна шта је Светска здравствена организација, он кликне на тај линк, а тамо може да прочита само дезинформације, не чињенице, не истину, само пропаганду. Добијају од  Светске здравствене организације бодове за разговор, и то је такође врло…срамота је што америчке корпорације поготово друштвене мреже као Google, као Facebook и Twitter, оне покушавају да цензуришу, да засене, забране или манипулишу алгоритмима, и тако даље, да би спречили, заправо, искрен разговор. Најбољи начин да се на све ово одговори је – Ми желимо истину.” Џејмс Грудвиг

Џејмс Грундвиг

Највећи проблем који сам научила током моје четрдесетогодишње каријере није у ствари борити се против виоруса и научити како се лечити од вируса, него борити се против система који је одлучан да прикрива и прогони свакога ко открива.” др Џуди Мајковиц

“Данас Светска банка, многе међународне институције у суштини имају став према ком ако им Комунистичка партија Кине каже раде нешто, оне ће то урадити. Уопште нисам изненађен ничим шта Светска здравствена организација говори. Уопште ме не чуди IKO који у основи блокира људе да виде тај твит (twitt) о Тајвану. Цео систем, и, успут, ово је разлог зашто Стратегија националне безбедности, која је објављена у децембру 2017., каже шта каже, да морамо да заштитимо наше друштво, не само Сједињене државе, већ све демократске земље. Морамо да их обновимо, не да улажемо у режим Комунистичке партије Кине и Белтонски пут, а би је требало да буду направљени у Кини 2025., и морамо поново да инспиришемо људе да верују у демократију.” Роберт Спалдинг

“Свака земља има има болести, али у Кини оне доведу до националног ванредног стања и глобалног ванредног стања, јер права болест овде је комунизам.” Гордон Ченг

Глобално распрострањена и агресивна кампања дезинформација, од стране Комунистичке партије Кине, пропагандни притисак који је ескалирао последњих недеља, спроводи се пре свега да би се елиминисала кривица кинеског режима због немара у погледу спречавања ширења коронавируса у Вухану, посејао раздор на међународном нивоу и приказала слика да је режим спречио избијање епидемије. Током истраге, познати научници који су једном рекли лабораторијско порекло вируса, један за другим су одбили интервју. Неки су потпуно избегли ову тему, о пореклу вируса, неки су већ саставили научне аргументе, али су нагло повзкли радове. Осећао сам се као да је Комунистичка партија Кине бацила огромну мрежу цензуре на вирологе широм света. Ћутање би овог пута могло да има последице по здравље и животе милијарда људи.

“Гледао сам CNN, гледао сам FOX, гледао сам CBS, покушавам да направим сопствену процену, и често бисте могли да схватите шта се заправо догађа по ономе о чему не обавештавају, а у овом случају, много тога се прећутало.” Антони Шефер

“Желе да зарађују новац од Кине. Плаше се да ће имати последице од стране Кинеза ако објаве ове ствари. Ово Вам једноставно говори колико је Комунистичка партија Кине моћна. Комунистичка партија Кине сузбија говор на Западу, јер ове компаније зарађују новац од Кине и плаше се да ће их Комунистичка партија Кине казнити ако, у суштини, објаве ове ствари или допусте да се објаве. Не постоји други разлог.” Роберт Спалдинг

“Мислим да морамо препознати публику која то није видела. Топло препоручујем Чернобил, зато што је  исти модел управљања државом који је уништио Чернобил, тврдио бих, сада одговоран за коронавирус. Тако да све што сте видели, ишло је како не треба. У Чернобилу сте још увек могли да видите тај потенцијал. Не кажем да ће бити тако лоше, само кажем да је партија, централна партија, оно што они желе, да би заштитили своју моћ, а проблеми народа и нације су секундарни када је у питању наставак власти.” Антони Шефер

“Комунистичка партија је малигна и крајње неодговорна. Вршила је притисак на владу да границе буду отворене, и морала је да зна да ће то резултирати брзим ширењем коронавируса на друге земље. Ово је најгора врста понашања на свету и свет мора да схвати да неће бити мира, неће бити доброг поретка, ни стабилности у свету све док Комунистичка партија влада Кином.” Гордон Ченг

“Новине Wall Street пишу да је Кина болестан човек Азије, што треба да се исправи. То није кинески народ. Комунистичка партија Кине је болестан човек Азије.” Џејмс Грудвиг

“Комунистичка партија има политику које се људи гнушају. Не ради се овде само о њеној реакцији на коронавирус. Видимо сузбијање права, такође и држањем можда милион људи, можда чак три милиона људи у концентрационим логорима, тако да, ово је само суштинска природа кинеског комунизма. Кинески комунизам је зло.” Гордон Ченг

Док се Кина претвара да је одговорна чланица Меународне заједнице, у стварности чине много да би поткопала владавину закона и људска права. Ми из новина The Epoch Times, коронавирус из Вухана или COVID19, називамо вирус Комунистичке партије Кине, јер њено заташкавање избијања епидемије проузроковало је ширење вируса широм Кине и створило глобалну пандемију. 24. марта адвокат из Тексаса, Лари Клејмен, поднео је тужбу савезном суду савезне државе Тексас у којој тражи најмање 20 трилиона долара од владе Кине. Клејмен је рекао у изјави да су Кинези добар народ, али да њихова влада није и мора се натерати да скупо плати.

4. априла, британски истраживачки центар “Друштво Хенрија Џексона” огласио је да тражи да Комунистичка партија Кине плати одштету Великој Британији у износу од 351 милијарде фунти, и да влада треба да је процесуира преко међународних судова. (4) У истом извештају тражио је укупну надокнаду од 3,2 милијарде фунти државама групе Г7 за штету насталу заташкавањем избијања пандемије.

Истог дана, асоцијација “Све адвокатске коморе Индије”, поднела је тужбу Савету Уједињених нација за људска права тражећи од Кине неодређени износ по основу репарације због глобалног ширења коронавируса. Комунистичка партија Кине је очигледно прекршила међународне здравствене прописе. САД и Међународне заједнице организација морају предузети мере откривања истине путем спровођења истраге, иницирања санкција Комунистичкој партији Кине и тражења масовне реституције због ванредног стања јавног здравља у целом свету које је резултирало огромним здравственим и финансијским губицима. Као што становници Тајвана и Хонг Конга инсистирају, само ако будемо што даље од инвазије Комунистичке партије Кине, можемо да се заштитмо у овој глобалној катастрофи.

“Почнимо да се шитимо. Почнимо са обнављањем наше земље. Почнимо са улагањем у наше људе. Почнимо да инспиришемо људе да воле демократију и доступност информацијама, и отворена тржишта, а не шта Кинези имају, што је суштина, ако прочитате докуменат број 9 у ком је свака од ових ствари. Дакле, то нам пружа праву прилику да оценимо у каквом свету желимо да живимо и да се боримо за праву страну тог живота. Желим да Кинези виде праву природу Комунистичке партије Кине, јер кад се то деси, демократија ће поново почети да цвета, а када се то догоди, можда ће, дакле можда ће, народ Кине имати шансу.” Роберт Спалдинг

Извори:

(1) Студија “Динамика преноса коронавируса у Вухану, Кина” http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/nejmoa2001316?articlTools=true

(2) Изјава Обамине администрације о обустави финансирања одређених врста  истраживања:
https://www.nih.gov/about-nih/who-we-are/nih-director/statements/statement-funding-pause-certain-types-gain-function-research

(3) “Вуши Аптек” (WuXi AppTec)
https://www.wuxiapptec.com/

(4) https://m.theepochtimes.com/

#CCPVirus #WuhanCoronavirus #Coronavirus #COVID19 #China #DeepState #BillGates #GeorgeSoros #Remdesivir #WuXiAppTec #WuXiBiologics #VirBiotechnology #UNITAID #DrJovanaStojkovic