Оборен канадски предлог закона о обавезноj вакцинацији

You are currently viewing Оборен канадски предлог закона о обавезноj вакцинацији

Аутор: Жак Поатра (Jacques Poitras)

Датум: 18.06.2020.

Закон је требало да укине изузеће деце школског узраста од вакцинације на религијској или философској основи.

Министар просвете Доминик Карди (Dominic Cardy) изјавио је да је циљ овог закона био да се омогући имунизације довољног броја деце, а ради достизања имунитет крда, и тиме постигне заштита од заразе и оне деца која не могу бити имунизована из здравствено оправданих разлога.

Предлог закона око појачања обавезне вакцинације школске деце у Њу Брунсвику (New Brunswick) је одбијен од законодваног тела те провинције.

Предлог закона министра просвете, Доминика Кардија, који је имао за циљ да укине религијски или философски основ изузећа од вакцинације, је одбијен са 22 гласа против и 20 гласова за, у слободном гласању све четире партије одбора законодавног тела.
Две највеће партије су се поделиле око овог питања, где је 6 гласова против предлога било из Прогресивне конзервативне партије, а 12 гласова против из Либералне партије.

Троје чланова легислтивне скупштине, тзв. МЛА (Members of Legislative Assembly) из Народне алијансе (People’s Alliance), су сви гласали против, док су тртроје чланова из партије Зелених били уздржани.

„Постоје људи који доносе одлуке засноване на чињеницама на обе стране, а има и оних који не раде тако“, твитнуо је Карди након изгласавања. Карди је изразио разочарање што је већина МЛА подлегла притисцима, малтретирању, и претњама антивакцинашког лобија.
“Могу да разумем да су подлегли утицају, али то не значи да тиме нисам разочаран.”
— Доминик Карди, министар просвете

Министарка правде, Андреа Андерсон-Мејсон (Andrea Anderson-Mason), која је гласала против, каже да се њена одлука не заснива на емоцијама, већ на недостатку чињеница. Она је рекла да је подаци и аргументи које је Карди изложио нису убедили да постоји хитна потреба за ограничавање родитељског права на избор о томе да ли ће или не вакцинисати своје дете. “Не постоје докази који указују на утицај активности покрета против обавезне вакцинације на број вакцинисаних у нашој провинцији”, рекла је министарка. Затим је додала: “Нисмо чак добили ни податке о томе да ли је и колико људи уопште користило изузеће, а мислим да је то јако важан податак”.

Шеф Народне алијансе (People’s Alliance), Крис Остин (Kris Austin), рекао је да је гласање показало како демократија треба да функционише. (фото: Ed Hunter/CBC)

Крис Остин је сличан разлог навео и за своју одлуку. Рекао је да Карди није успео да задобије мишљење већине рекавши: “Он нам је представио непотпуне информације…. (хоће) да поправи систем за који нико не каже да не функционише.“ Овим се осврнуо на то да извештај о вакцинацији и изузећу од исте у два од седам школских дистрикта те провинције није био доступан све до ове недеље, када је веће МЛА почело да анализира предлог закона. “Ово је пример како права демократија ради, свидела се одлука некоме или не”, изјавио је Остин.

Премијер Блејн Хигс (Blaine Higgs), члан већа из Прогресивне конзервативне странке, био је један од оних који су гласали у корист предлога закона. „Било да се предлог закона сматра потпуно комплетним или не, он је пружио уверење породицама да ћемо дати наш допринос у заштити здравља ученика”, рекао је премијер. Али зарад емоција које се буде код оваквих питања, Хигс је рекао да је слободан избог осигуран. Пошто је сада предлог закона одбијен, влада ће морати да прати стопу вакцинације и промовише имунизацију како степен обухвата деце не би падао.

Вакцинални обухват на граници да буде испод прага потребног за имунитет крда

Карди тврди да је неопходно да 95% деце буде вакцинисано како би се постигао имунитет крда, на тај начин (у популацији школске деце) се ствара отпорност на болест чиме се спречава њено ширење.

Око 1% деце је тренутно изузето од вакцинисања, али је Карди рекао да већ са 3% невакцинисане деце, имунитет крда у покрајини је знатно испод прага за остварење имунитета крда.

Шеф Зелене странке, Дејвид Кун (David Coon), је изјавио да је заједно са још двоје колега остао уздржан јер, иако подржавају обавезну вакцинацију, сматра да би министар здравља требало да буде тај који има овлашћење да укине изузеће од вакцинације, уколико је то у складу са „потребама јавног здравља“. Кун је покушао у среду да измени предлог закона у том смислу, али је његов амандман одбијен.

Да је указ прихваћен, деца која нису вакцинисана из било ког другог разлога, осим здравственог, не би могла да похађају (државну) школу од наредне јесени 2021. Критичари су окарактерисали овај предлог закона као напад на родитељска права. (фото: Paul Vernon/The Associated Press)

На питање да ли вакцина против болести Covid-19, коју научници тренутно развијају, треба да буде обавезна Кун је одговорио: „Мораћу да размислим“.
Карди је осудио Куна и двоје његових колега због уздржаности. “Очекивао сам знатно више од чланова Зелене странке“, изјавио је.

Министар је рекао да ће се „наставити преговори“ са члановима већа из друге две странке, Прогресивних конзервативаца и Либерала, који су подржали предлог закона како би се побољшао ниво вакцинације на други начин. Карди је агресивно пропагирао прихватање указа, понекад оптужујући своје партијске колеге, Прогресивне конзервативце, да занемарују научне чињенице.

Андерсон је рекао да је недостатак јасних података о броју вакцинисаних и оних изузетих од вакцинације, а не Кардијев стил, довео до обарања указа. „Борио се снажно за оно у шта верује и то је за похвалу“, рекао је Андерсон. „Не знам шта би довело до промене одлуке, можда метод којим се служио, јер на крају, одбила ме је чињеница да нема довољно података“.

Чиновник закондавне власти је испрва објавио резултат гласања као 22 према 19 против предлога закона, али је касније резултат исправљен на 22 – 20 против предлога.

Оригинал чланка:
https://www.cbc.ca/news/canada/new-brunswick/mandatory-vaccination-bill-defeated-new-brunswick-1.5617496?__vfz=medium%3Dsharebar

Резултати гласања

Гласали ЗА предлога закона

Progressive Conservatives: 13

Glen Savoie, Blaine Higgs, Trevor Holder, Ted Flemming, Sherry Wilson, Dorothy Shephard, Carl Urquhart, Mary Wilson, Ernie Steeves, Bill Oliver, Dominic Cardy, Bruce Fitch, Stewart Fairgrieve.

Liberals: 7

Lisa Harris, Jean-Claude d’Amours, Keith Chiasson, Rob McKee, Jacques LeBlanc, Isabelle Theriault, Gerry Lowe.

Гласали ПРОТИВ предлога закона

Progressive Conservatives: 6

Jake Stewart, Gary Crossman, Bruce Northrup, Mike Holland, Jeff Carr, Andrea Anderson-Mason.

Liberals: 12

Guy Arseneault, Denis Landry, Cathy Rogers, Brian Kenny, Roger Melanson, Andrew Harvey, Francine Landry, Stephen Horsman, Gilles LePage, Chuck Chiasson, Monique LeBlanc, Benoît Bourque.

People’s Alliance: 3

Kris Austin, Rick DeSaulniers, Michelle Conroy.

Independent: 1

Robert Gauvin.

Уздржани

Progressive Conservatives: 1

Ross Wetmore.

Greens: 3

David Coon, Kevin Arseneau, Megan Mitton.

Jacques Poitras

Provincial Affairs reporter
Jacques Poitras has been CBC’s provincial affairs reporter in New Brunswick since 2000. Raised in Moncton, he also produces the CBC political podcast Spin Reduxit.

CBC’s Journalistic Standards and Practices|About CBC News