Маске за лице – oкончање збрке

You are currently viewing Маске за лице – oкончање збрке

Др Вернон Kоулман   (Dr Vernon Coleman  MB ChB DSc FRSA)

Сви на свету изгледа да су збуњени око тога да ли треба да носимо маске које би нас заштитиле од корона вируса или не. Општи консензус међу политичарима и такозваним експертима који се наводе у медијима изгледа ми као да је тај да нам ношење маски не чини ништа добро, али да ми треба да их носимо без обзира на то и да не треба да их носимо иако су јако корисне (ауторов сарказам прим. прев.). Овај савет дају слободно коментатори који се не замарају чињеницама или истраживањима или се опречне изјаве редовно износе од стране политичара који очито знају мало о медицинским питањима.

Светска здравствена организација, која запошљава високо плаћене лекаре и специјалисте који истражују овакве материје изгледа да су на челу ове папазјаније. Заиста, њихова папазјанија ми изгледа тако збуњујућа да су збунили и мене. Они су првобитно рекли да здрави појединци само треба да носе маску уколико брину о некоме за кога се сумња да има корона вирус. Наука изгледа да се није променила, али савети од СЗО су се променили.

Владе свуда у свету су колективно збуњене, иако поједини политичари изгледа да имају чврсте погледе на ово питање, обично изведене од мишљења неког тамо фрајера што их фризира или од госпође из киоска која се разуме у ове ствари. (ауторов сарказам прим.прев.)

Болнице и лекари изгледа да су такође збуњени. Нађите ми 1000 здравствених радника који мисле да су маске добра идеја и да сви треба да их носимо све време, чак и када смо у кади, а ја ћу вам наћи 1000 здравствених радника који мисле да су бескорисне и опасне или чак и једно и друго.

Чудно је то што изгледа да не постоје никакве студије везано за употребу маски у случају корона вируса.

Без обзира на то, широм света индустрија производње маски доживљава процват. Људи који не раде на новој чудовишној вакцини производе маске (ауторов сарказам прим.прев.).

Постоје видео прилози и књиге које објашњавају како да направите сопствену маску од крпица које вам нису потребне и од парчића који вам се мотају по кући. Могуће је направити две одличне маске за лице од старог брусхалтера, користећи каишиће модерних петљи које иду око ушију или на потиљак. Природно, величина брусхалтера има велики утицај на то да ли је он пригодан да га претворите у маску за лице, а онај грудњак који има промере 44 ГГ ће мало да ландара за већину људи. А ако су вам потребне свеже маске сваки дан биће вам потребне велике залихе брусхалтера.

Упркос овој папазјанији, британска влада је најавила да од 15. јуна свако у Енглеској мора да носи маску када користи јавни превоз. Можете путовати јавним превозом 14. јуна без маске, али већ 15. ће вам бити потребна маска, вероватно јер влада зна да вирус тада изненада постаје опаснији. Немам појма која су правила у Шкотској или Велсу, али она ће засигурно бити другачија од Енглеске, јер су и Шкотска и Велс очајни да покажу да су они независне државе, али ако они не поштују енглески закон онда ако сте у возу који прелази границу вероватно можете скинути маску док не будете у путу натраг. Можда ћете такође морати да носите маску уколико улазите у продавницу или јавну зграду или канцеларију иако не изгледа да је тај закон ступио на снагу. Нема тога много на тему инструкција за полицијске службенике, али влада каже да не очекује да буде икаквих проблема. То вероватно није чврста законска регулатива која би се допала полицији тако да вероватно можемо очекивати општу збрку која ће се раширити по судовима.

У Уједињеном Краљевству, влада која се чини да јој је Енглеска прва брига на памети, је претходно признала да ношење маски не штити онога ко их носи, али да може да штити друге људе уколико је онај који их носи заражен али тога није свестан. И Влада је додала да не морате да носите маску а имате мање од две године, ако вам је тешко да носите маску исправно или имате проблем са дисањем било које врсте што може да вам отежа дисање.

Ово тумачим тако да било ко ко има астму, поленску грозницу, емфизем, бронхитис, пушачки кашаљ или било шта на плућима, не мора да је носи. Ја патим од поленске грознице и каткад кашљем тако да се бојим да није могуће да је носим. Полицајче, написаћу сам себи једно оправдање да патим од испрекиданог дисања и не могу да носим маску а ако ме заустави полицајац, показаћу му га. Треба да поменем да постоје докази да људи који не носе маске у јавности могу бити злостављани и малтретирани од оних људи који их носе. Мислим да то носи ризик са којим сам спреман да се суочим.

Не треба да се очекује да ико са било каквим психичким обољењем било које врсте носи маску. Нити ико ко пати од деменције такође, мада нисам сигуран да су они на листи ослобођених од обавезе. Изгледа да нико не мари за то, али они са оштећеним слухом који зависе од читања са усана ће очито бити угрожени јако уколико неко носи маску. Особе са аномалијама коже лица можда ће сматрати да маска изазива екцеме, дерматитис или друге проблеме – нарочито уколико се маска пере биолошким детерџентима. По мом мишљењу пацијенти који су у болници не треба да носе маску за лице, нарочито уколико су у болничкој постељи, јер постоји ризик да удишу своју сопствену повраћку ако им припадне мука.

Свет су преплавили опречни извештаји о томе како и када или да ли носити маску да се заштитимо од грипа, од „лепре“ или од непријатности да нам на бради израсте пришт велик као шљива.

Неки људи, попут градоначелника Лондона, желе да маске буду обавезне иако нико није пружио доказе за ту принуду. Раније у овој фарси, чин 1 сцена 2 (ауторов сарказам прим.прев.) мислим да беше, градоначелник је наводно претио да ће наредити људима да носе маске у Лондону уколико влада то не учини.

На крају сам се ја толико проклето збунио да сам одлучио да ставим хладне облоге на чело, да се сместим удобно са неком академском дисертацијом која је истражила ову болест и да кренем у потрагу за истином. На крају сам дошао до веома чврстог дефинитивног закључка који ћу сада придодати на овај урнебес.

Уколико градоначелник Лондона, који је како сам разумео квалификовани адвокат, може да има мишљење, онда сам проклето сигуран да и ја имам право на чврсте ставове такође. Можда можемо да се нагодимо. Обећавам да ја нећу да се бакћем око правничких питања, ако ми он обећа да ће да зачепи на тему медицинских питања.

Игром случаја, кад већ причамо о адвокатима, мислим да господин Кхан може да сматра да је надигран [1] јер нам је 30. марта бивши судија Врховног Суда Џонатан Сумптион QC рекао да полиција нема моћ да спроводи преференције министара и да не постоји ништа у постојећем законодавству које овлашћује полицајца да наметне грађанима Велике Британије да носе маску у јавном превозу или било где другде.

Лорд Сумптион је истакао да чак и ако Влада прогура нове регулативе, закони би морали бити оправдани и сразмерни да би се избегло кршење наших људских права и грађанских слобода.

Наставио је даље са сугестијама да, пошто маске могу да угрозе носиоца маске, оне су кршење Члана 2 Закона о људским правима.

„Надам се“, рекао је, „да ће се грађани УК ујединити у грађанској непослушности према овом незаконитом, неоправданом и непропорционалном кршењу наших људских права и да ће одбити да носе маску или да ће платити фиксне новчане казне за то јер се неће повиновати. Уколико довољан број нас заузме став против кршења наших грађанских слобода, можемо да се надамо стотинама хиљада судских случајева у коме ће држава покушати да докаже научну валидност ношења маски да би се победио вирус који циркулише у УК већ пет месеци“.

Та изјава је начињена пре два месеца, тако да је сада прошло чак седам месеци од тада. Нисам успео да пронађем да ли Лорд Сумптион још увек верује у то, али заиста једва чекам да чујем медицинске чињенице па стога нудим његове ставове два месеца старе из радозналости и осећаја поштовања.

Једна ствар коју треба да истакнем пре него је сметнем с ума је то да постоји, као и увек, приличан број лажних вести кад су у питању маске. Нарочито, неки мејнстрим медији уживају у томе да одбацују ризике повезане са маскама за лице као лажне вести. Чињеница је да маске могу бити опасне и треба да се носе само ако је нужно. Било ко ко то пориче је или поткупљен или је тешка незналица. Има таквих доста свуда око нас у данашње време.

Прво, желим да вам предочим неке чињенице везане за маске за лице које су, наравно, много компликованије него што се чини на први поглед. Државе изгледа да се не замарају око тога да увиде разлику између различитих типова маски, а мислим да то говори прилично о томе зашто они желе да их ми носимо.

  1. Светска здравствена организација СЗО препоручује да маске за једнократну употребу треба да се бацају после употребе.
  2. Светска здравствена организација СЗО се чини да нема инструкције за маске направљене од материјала који се пере, али се може претпоставити да ће препоручити да се перу темељно на високој температури након сваке употребе. На жалост, прање маски за лице чини их још мање ефективнима. Што их више перете, то више маске постају неефективне.
  3. Маске су ефективне само када се користе у комбинацији са учесталим прањем руку сапуном и водом или трљањем руку течношћу на алкохолној основи.
  4. Маске од тканине пропуштају вирусе и не сматрају се да су ни близу заштитне као што су хируршке маске. Студија коју сам прочитао насловљена „Оптичка микроскопска студија морфологије површине и филтрирајућа ефикасност маски“ је закључила да маске за лице сачињене од тканине нису баш добре у филтрирању вируса, јер су поре много веће од честица које треба да се спрече да продру. Једна студија је показала да маске за лице могу да имају поре пет хиљада пута веће од вирусних честица. Уколико је то прецизно, то значи да ће вирус лутати кроз маску за лице баш као што миш слободно лута „низ калдрму“.
  5. Маске су једино заиста ефективне уколико пријањају савршено и уколико особа која их носи не помера главу док их носи. Додиривање маске изгледа да спречава да нам маска пружи заштиту. Сугерисано је да треба да ставите нову маску уколико сте додирнули ону коју носите.
  6. Хируршке маске се носе да би се зауставиле мрвице хране или длаке да падну са хирурга или медицинске сестре у рану. Оне ће спречити бактерије, али неће спречити вирусе.
  7. Већи део ваздуха који удишемо и издишемо излази са стране, осим ако није тесно припијена. Ефективност маске зависи умногоме од природе маске, како се носи или колико пута се мења. Колико дуго ће потрајати пре него што се од нас очекује да похађамо курсеве о ношењу маски?

Ето толико о маскама.

Затим желим да се осврнем на озбиљне здравствене проблеме који могу бити доведени у везу са ношењем маски, а који се углавном игноришу или се одбацују од стране политичара и оне сорте медија који су поткупљени од стране државе.

Да ли ношење маски редукује ваш имунитет?

Нико изгледа не зна одговор засигурно, али чини се могуће да ако људи носе маске за лице дужи период (месецима или годинама), онда је одсуство контакта са стварним светом може добрано да има штетно дејство по имунитет – уколико маска за лице функционише. Да ли маске за лице спречавају да нам се ојача имунитет на неке болести? То зависи од много фактора – углавном од ефективности маске за лице. Али ако маска не спречава јачање имунитета, онда вероватно је не вреди ни носити.

Два ризика ношења маске за лице који су широко признати су, као прво, то да маске могу дати лажан осећај сигурности и да спречавају људе да предузимају друге мере предострожности – као на пример прање руку.

Нема сумње да маске за лице могу бити опасне. У Кини, два школарца који су носили маске док су трчали на стази су обојица колабирали и преминули – могуће, закључио бих, од напора по срце од недостатка кисеоника које се показало као погубно.

Извештај који је објављен у Бритиш Медикал Џоурнал навео је детаљно још неке друге ризике.

Прво, када носите маску за лице нешто ваздуха који издишете иде вам у очи. То може бити узнемиравајуће и неудобно и ако махинално додирнете очи можете се инфицирати.

Друго, маске за лице могу да отежају дисање и како сам већ истакао, било ко ко има проблем са дисањем откриће да маска то погоршава. Такође, неки део угљен диоксида који се издише са сваким издисајем се онда удише, јер је ту заглављен.Кумулативно ови фактори могу да значе да особа која носи маску може да дише чешће или дубље и ако се то деси онда неко ко има корона вирус може да на крају удише више вируса у своја плућа. Уколико је маска контаминирана, јер је ношена сувише дуго, онда су ризици чак већи. Колико дуго је превише дуго? Нико не зна. Ниједно истраживање није урађено колико ја знам.

Треће, постоји риизик да акумулирање вируса у тканини маске може да увећа количину вируса који се удише. То онда може да анулира имунолошку реакцију организма и да изазове увећање инфекције – других инфекција, а не само корона вируса.

Још један извештај, пак написан од стране ауторитета из медицине, указује на још више проблема.

Др Рaсел Блejлок, неурохирург у пензији, известио је да ношење маске за лице може да узрокује низ проблема који иду од главобоља до стања у коме се вишак угљен диоксида нагомилава у телу, и да ти проблеми могу да подразумевају компликације опасне по живот.

Ризик од нусефеката који настану када се носи маска зависи донекле од тога да ли је маска сачињена од тканине или папира, или је Н95 маска која филтрира барем 95% честица које се преносе у ваздуху.

Једна студија на 212 здравствених радника показала је да је трећина њих добила главобоље са 60% њих којима су били потребни лекови против болова да би се ублажила главобоља. Сматрало се да су неки проценат главобоља изазване повећањем у количини угљен диоксида у крви или у смањењу количине кисеоника у крви. Још једна студија, овог пута на 159 здравствених радника млађих година показало је 81% задобијених главобоља након ношења маске – у толикој мери да им је отежавало обављање посла.

Трећа студија, која је укључила 53 хирурга, показала је да што се дуже маска носи, већи је пад нивоа кисеоника у крви. То може да доведе да се особа онесвести, а такође може да утиче на природни имунитет – а самим тим увећава ризик од инфекције.

Н95 маска може да умањи унос кисеоника у крв чак до 20% а то може да доведе до губитка свести. Природно је да то може да буде опасно по возаче аутомобила, за пешаке или за људе који су у усправном положају.

Др Блejлок је такође указао на студију под насловом „Употреба маски и респиратора да се спречи трансмисија грипа; систематичан преглед научних доказа“. Ова студија је имала увид у 17 одвојених студија и закључила је да ниједна студија није установила да се из односа између употребе маски и заштите од заразе од грипа може донети икакав закључак.

„Када особа има туберкулозу, ми их приволимо да носе маску“, закључио је Др Блejлок, „а не приморавамо све незаражене на то“.

Питам се да ли наше политичке вође знају све ово? И ако пак знају, зашто су тако жељни да учине маске за лице обавезним упркос опасностима. А ако пак не знају све ово, онда би требало да знају.

Једно преостало питање је: када болест полако нестаје широм света, зашто је британска влада одлучила да треба да носимо маске када постоје такве реалне опасности од ношења маски.

Претпостављам да ће рећи да је разлог што су олабавили мере „локдауна“ незнатно, али они лажу око свега тако да у то не верујем ни секунд. Мислим да је разлог томе нешто друго

Извори:

https://www.vernoncoleman.com/main.htm

https://www.youtube.com/watch?v=prULXYvaFj0

превод са енглеског  anglo.world.translations@gmail.com