R.I.P. (свињски) грип – Корона математика за почетнике

You are currently viewing R.I.P. (свињски) грип – Корона математика за почетнике

Пролази девети месец од када нас је докторка Кисић обавестила да је првог марта, овај, прве недеље марта, забележен први случај страшног, пакленог, смртоносног, опаког, најцрњег, злослутног, грозоморног, убитачног, фаталног, адског, непобедивог, разарајућег вируса SarsCov2.

За девет месеци, није се родила беба, јер је то строго контраиндиковано у овим условима, али смо прошли кроз најгоре порођајне муке, јер нас је кроз исти водио главни „гинеколог“ др Кон, који је, узгредбудиречено, само који месец раније прорицао да у Србији нема разлога за страх (https://www.danas.rs/drustvo/kon-u-srbiji-nema-razloga-za-strah/), али и обећао да ће истог момента „све бити забарикадирано“ око пацијента код ког се појави коронавирус (https://www.cenzolovka.rs/etika/sa-naslovnica-crne-slutnje-o-koronavirusu-strucnjaci-kazu-nema-mesta-panici/). Осим у случају да се „први“ појави пред скупљање потписа за изборе.

Светска здравствена организација, која је 2009. године, када је потпуковник био испитиван у УКП-у због афере „свињски грип“, променила дефиницију пандемије, да би је могли проглашавати на дугме (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/711/merila-vremena/574561/histerija-novog-gripa.html), објавила је да је смртност од овог страшног, пакленог, смртоносног, опаког, најцрњег, злослутног, грозоморног, убитачног, фаталног, адског, непобедивог, разарајућег вируса 3,4%. (http://rs.n1info.com/Zdravlje/a574662/SZO-Smrtnost-od-koronavirusa-veca-nego-od-sezonskog-gripa.html). Са овом апокалиптичном звери, потпуковник се борио одлучно, каквог га је Бог дао. Тако је 14.03.2020. загрмео да не треба никако затварати школе на две недеље и претио „оставком“ у непостојећем кризном штабу (https://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2020&mm=03&dd=14&nav_id=1666392), као што се фемкао и 2009. када није успео да „вакцинише милион Срба“ (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=12&dd=28&nav_category=206&nav_id=400736&version=amp).

Ако изузмемо ове обећавајуће процене и личне карактеристике главног „гинеколога“ и погледамо чињеницама у очи, видећемо да се ништа од „предвиђаног“ није догодило, као што није ни претходних пута. Оно у чему је сада разлика је виши чин, звезда несрећног Карађорђа и репресивни апарат који је усавршен у односу на 2009. годину. Што се страшног, пакленог, смртоносног, опаког, најцрњег, злослутног, грозоморног, убитачног, фаталног, адског, непобедивог, разарајућег вируса SarsCov2 тиче, водећи светски епидемиолог без џипа и стана у Београду на води, који није био испитиван у УКП-у, Џон Јоанидис, у својој анализи објављеној на сајту Светске здравствене организације, наводи да је глобална стопа смртности 0,15-0,20%, а код млађих од 70 година 0,03-0,04%, као и да у развијеним земљама скоро сви преминули имају бар још један доказани коморбидитет. (https://www.who.int/bulletin/online_first/BLT.20.265892.pdf). Група француских научника је још на почетку пандемије, била врло резервисана према апокалиптичком сценарију који су ширили трговачки путници, те у свом раду (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201354/) наводе да је „вирус из пакла“ део породице коронавируса који су и иначе узрочници респираторних инфекција у 10-20% и да су присутни на свим континентима, као и да годишње око 2,6 милиона људи иначе умре од респираторних инфекција. Према њиховим наводима, нова врста коронавируса нема значајнију разлику у смртности спрам уобичајених коронавируса, али и других респираторних вируса.

Ако погледамо податке за Србију и спроведемо неколико рачунских операција из првих разреда основне, закључујемо да је проценат умрлих „од короне“ (иако је то теза за посебну елаборацију) 1,19%. Од 1.507.822 тестираних, „позитивно“ (иако и то захтева још детаљнију елаборацију) је било 84.568, односно свега 5,6% тестираних, што више личи на тражење игле у пласту сена, него на брзоширећи супервирус због којег не смемо да загрлимо бабу. (https://www.zdravlje.gov.rs/vest/351644/informacija-o-aktuelnoj-epidemioloskoj-situaciji-u-vezi-sa-novim-korona-virusom-u-republici-srbiji-za-15-novembar-2020-godine.php)

Према актуелним подацима, тренутно је 3.874 људи на болничком лечењу, што не значи да су сви у тешком стању и да им је неопходна интензивна нега. Ако узмемо у обзир податак из 2018. године Института за јавно здравље Батут (http://www.batut.org.rs/index.php?content=77), да Србија има 41.988 болничких постеља, а да се највећи број осталих здравствених проблема уопште не третира, питамо се како је то „систем пред пуцањем“, а што се набија на нос овима који немају маске преко истог (што је тек тема за посебну елаборацију)? Исти годишњак наводи да је 2018. било 1.323.332 исписа из болница и да је и поред тога заузетост постеља износила 65,8%, што би значило да би „систем био пред пуцањем“, тек да је свих 84.568 „позитивних“ дошло да живи у болнице по пола године.

Интересантна је и статистика за грип ове године. У септембру месецу, сабирала сам пријављене случајеве од тренутка појаве коронавируса и показало се да је у том периоду у сезони 2018/17. било пријављено 62.740 случајева обољења сличних грипу, а у сезони 2019/18. 51.229, док је у овој сезони значајно смањен број на 22.436, а од 6.4.2020., у извештајима Батута нема података о тестирању на грип случајева акутног респираторног дистрес синдрома (стања у коме се људи стављају на фамозни респиратор), што коинцидира са „повећањем случајева коронавируса“, када смо по први пут људе на респиратору бројали наглас сваког дана у свакој емисији на телевизији. (https://grip.geonav.xyz/)

Ако погледамо податке на нивоу света (https://www.worldometers.info/coronavirus/), и сада, и у сваком тренутку 99% оболелих има благу клиничку слику. Према раду српских лекара по својој тежини COVID-19 је најчешће блага и некомпликована болест (код око 80% болесника), док је животно угрожавајући облик присутан код око 5% болесника (http://akademija.sld.org.rs/dotAsset/81567.pdf).

Оно што кризни штабови и медији неће да нам кажу, то је да се умирало увек и да је леталитет од такође респираторних болести био много виши, те је за различите облике туберкулозе 2017. износио 1,74; 4,05; 3,23; 1,22; 7,14, а за грип 7,43 и вирусне пнеумоније 1,99%.

Оно чега одувек није било, али јесте у нацистичким логорима, јесте присилна вакцинација и присилно ограничавање кретања здравих људи, које је предвиђено новим изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, који потпуковник није имао у арсеналу 2009. године.

Надамо се да ће и овог пута од силоване Србије добити мртворођенче и забрану рада, а зашто да не и кретања, осим са куглом на нози.

У сваком случају R.I.P. грип.

Др Јована Стојковић