Саопштење поводом протеста привредника

You are currently viewing Саопштење поводом протеста привредника

Покрет „Живим за Србију“ подржава протест упозорења мале привреде, угоститеља, туризма, фирленсера и музичара заказан за среду, 2. децембар испред Министарства финансија и привреде.

Недопустиво је да ресорно министарство игнорише захтеве српских привредника, а промовише Белу књигу и стране инвестиције, које држава субвенционише нашим новцем, док врши репресију над домаћим предузетницима и привредницима.

У потпуности подржавамо захтев организатора протеста да држава помогне угроженим секторима који финансирају јавни сектор, као и праведан модел увођења фриленсера и других хонорараца у пореске токове. С тим у вези, подржавамо и захтев за промену пореског система у праведнији и транспарентнији, обустављање  малтретирања привредника рекетирањем преко инспекција и новим наметима као што је еко такса.

Подсећамо, у држави у којој се владајућа структура хвали економским успесима у односу на земље из окружења и већину земаља Европске уније, Србија је на почетку пандемије привредницима понудила плате за запослене за пет месеци (од марта до јула) по 280 евра месечно, одложено плаћање пореза и доприноса  за четири месеца, као и плаћање на рате током 2021. године, а у случају туристичких агенција дозволила да изгубе лиценце 1. октобра 2020. године због неделовања.

Ипак, подаци показују да „економски тигар“ и није баш тако јак у односу на већину држава са којима се пореди.

Примера ради, у Италији сви радници од марта имају покривен минималац који износи око 1200 евра. Суседна Хрватска уплаћује свим запосленима 570 евра за плате од марта до краја године. Један део пореза и доприноса је отписан, други део ће бити плаћен на рате.