Свето Причешће и слављење славе – ломљење духа у 2020. години

You are currently viewing Свето Причешће и слављење славе – ломљење духа у 2020. години

Без обзира што нисам свештено лице, морам да говорим о врло значајној појави на нашој територији у 2020. години. То су 2 појаве:

  1. Ниподаштавање Светог Причешћа
  2. Забрана слављена славе

Није битно да ли сам ја (као појединац) религиозна или не у овом тренутку, то није тема. Тема је чињеница да оно што је одржало дух наших предака на нашој земљи кроз векове јесу вера и љубав, кроз Свето Причешће и слављење славе.

Свето Причешће спада у једну од седам Светих Тајни. То је врхунац љубави и заједништва између Бога и човека. У тој тајни човек прима право Тело и праву Крв Господа Исуса Христа (у виду хлеба и вина). Обичан хлеб и обично вино окрепљују човеку тело, а Свето Причешће окрепљује душу човека.

Крсна слава је после Божића и Васкрса, трећи најважнији породични празник. Слава је део идентитета српског народа и она „буди“ радост и топлину у свачијем дому у ком се обележава и скупља породицу на окупу. Слава „негује“ живот и одржава га, зато се и преноси на потомство – да би се „искра живота одржала“.

Вера и љубав које се ојачавају, одржавају, подстичу и утемељују преко Светог Причешћа и слављења славе НЕ смеју бити забрањени и пребачени на терен ниподаштавања, исмејавања и гађења.

Коме није јасно шта значи Свето Причешће и  крсна слава, то је у реду и ја то разумем. Не можемо сви исто ствари видети и схватати. Имамо право да будемо различити, али такође имамо обавезу да поштујемо другог.

Глаголи који су се користили за Свето Причешће у 2020. години су „лизање, гурање, набијање и облизивање кашичице“. То је срамота.

Слављење славе је забрањено под изговором да се „не заразимо“ јер ће се људи скупљати. Забрањивање славе није први пут, то смо имали у блиској прошлости (од 1946. године па наовамо). Последице забрањивања славе су много веће, него што се „голим оком“ може видети.

Нема потребе да се две овако важне ствари скрнаве на све могуће начине. Са друге стране, имамо медије који су плаћени да шире лажи и да циљано стреме убијању вере у човеку на тај начин што ће ружним именима називати Свето Причешће и што ће забрањивати славе.

Да ли је могуће да су црни петак, 27. новембар и црна субота, 28. новембар (претходни викенд ове године) били препоручљиви и да су куповина и гурање у маси да се стигне до жељеног производа врло значајни? А, да скрнављење српске православне вере током целе 2020. године није значајно?

Закључак је да се дух колектива ломи на сваком кораку и да  се болесно проглашава здравим, а здраво се проглашава болесним.

Пишем ово због људи, кроз Бога у себи и даћу све од себе да покренем дух колектива који пати и који вапи за „искром живота“.

Дух човека је обманут и преварен, а ствари од животног значаја су замењене куповином, лажима, цинизмом и злобом које човека окрећу и саплићу на сваком кораку.

 

Марија Николети, доктор медицине и психотерапеут