Свакодневна медијска манипулација

You are currently viewing Свакодневна медијска манипулација

Данас у медијима имамо две контрадикторне информације, у Политици можемо да прочитамо да је у последњих 24 сата смањен број заражених, док на неким телевизијама чланови кризног штаба настављају са својом пропагандом застрашивања, закључавања, наводећи да је једна од следећих епидемиолошких мера тотално затварање, забрана контаката, ванредно стање и полицијски час о чему ће се одлучивати сутра.

Да ли је могуће да у једном истом дану медији преносе овако контрадикторне информације?! Ово се, иначе, не дешава први пут. Ово је већ позната пракса од марта месеца.

Питам се, како ти људи који раде на телевизији, спикери, водитељи, новинари живе са лажима које изговарају свакодневно. Зар међу њима не постоји ни једна особа која би коначно на некој националној телевизији гласно и јасно изговорио: „Људи, лажу вас, јесте тешко, здравствени систем нам је у лошем стању, али све остало су гнусне лаже које једино служе томе да нас слуде и држе у константној неизвесности, застрашености и беспомоћности.“ Чега се ти људи и даље плаше?! Јел могуће да су продали слободу за плату?!

Ми морамо да ослободимо медије, наш народ коначно мора да сазна истину. Ко ће да одговара за ову медијску манипулацију којој су наши грађани свакодневно изложени, да ли ће се адвокати организовати и предузети нешто. Уколико се пропаганда застрашивања настави, ускоро ћемо имати друштво које је у потпуности психички дестабилизовано. Коме је у интересу да има психички уништену нацију?! Коме?! Мени као психологу и психотерапеуту сигурно није. Ја желим да радим са психички очуваном нацијом која тежи да унапреди квалитет свог живота. Али о каквом квалитету живота ми можемо да причамо уколико нам се свакодневно ускраћују основна људска права?! Право на рад, право на контакте, на повезивање, право на избор, право на живот.

Апелујем на све људе који су свесни чему смо свакодневно изложени да не одустају, да не посустају, да се организујемо и коначно ослободимо медије. То је смер у ком треба да размишљамо, јер како другачије кад већина грађана Србије нема увид у истину и формира своје ставове искључиво на основу манипулација и лажи?!

Тамара Брадић,
Мастер психолог и психотерапеут у тренингу под супервизијом
Покрет Живим за Србију