Миграције као појава у РС

You are currently viewing Миграције као појава у РС

Када је реч о РС, миграције су одавно присутне у смислу одлива наших држављана ка земљама западне Европе у потрази за бољим условима живота а не ретко и на друге континенте. Није тајна да је један од проблема наше државе одлазак младог образованог кадра због лошег стандарда и не имања перспективе у смислу професионалне реализације. Али поред овог проблема у скоријој историји наше државе суочени смо са, по мени, већим проблемом у смислу „увоза“ миграната и то са територије Блиског истока. Сем пуке чињенице да мењамо нашу омладину за људе које долазе са територија где владају други религијски принципи, без жеље да се бавим питањем саме религије, другог културолошког наслеђа, других обичаја и закона. Чињеница је да се ради о људима који долазе под у најмању руку сумњивим околностима и са сумњивим циљевима.

Поставља се реално питање безбедносног ризика као и економског утицаја на РС.

На првом месту треба се позабавити чињеницом како прилив овог профила људи може да утиче на безбедност грађана. Ако узмемо у обзир да је у питању, барем већим делом, популација младих односно војно способних људи који долазе из ратних подручја где владају исламски фундаменталисти са јасно издефинисаним ставовима по питању других религија и закона можемо да закључимо да постоји реална претња у смислу реакција на домаће становништво. У прилог овоме иде чињеница да смо сведоци разних инцидената у којима су починиоци управо припадници ове групације. Имамо више случајева да су испољавали агресивно понашање са намером пљачке, сексуалног узнемиравања женског дела популације, итд… Инцидент који се десио у прихватном кампу Адешевац где је интервенисала војска због покушаја напуштања кампа показатељ да је ситуација алармантна и да су спремни на насиље како би остварили своје циљеве. Такође инцидент у Боговађи је показао право лице и њихов став према Српском народу, онакво понижење раднице Комесаријата је у најмању руку скандалозно. Да не помињемо инциденте који су се дешавали на улицама у већини градова на територији РС. Јасно се стиче утисак да је национална безбедност угрожена и да је неопходно да држава предузме адекватне мере како би обезбедила мир и сигурност грађана. Будући да су реакције надлежних служби у већини случајева изостале или су биле благе народ је реаговао и почео је да се спонтано организује како би стао на пут оваквом понашању миграната. Сведоци смо појаве разних група на друштвеним мрежама које се баве како извештавањем тако и реакцијама на инциденте са жељом да се пружи барем неки вид сигурности људима. Такође дошло је до појаве организованих група које патролирају улицама наших градова у циљу превенције инцидената. Све ово нам говори да су људи забринути за своју и безбедност својих породица. У оваквим околностима реакције државе су у најмању руку благе ако их уопште има. Колико год било патриотски и оправдано да се људи сами организују то није њихов посао и обавеза, таквим стварима треба да се баве службе које су за то обучене и плаћене. Медији скоро да и не извештавају о оваквим дешавањима, а када и објаве нешто то углавном иде у смеру минимализације проблема и са жељом да се дискредитују сви они који се баве овом темом . Изјаве појединих политичара како ће да повећају наталитет интегришу мигранте у наше друштво су без икакве сумње у супротности са националним интересом РС, и сматрам да је то немогуће када се узме у обзир о каквом се профилу људи ради. Поставља се реално питање зашто нису отишли у земље Блиског истока које су далеко богатије од РС и свакако са мање културолошких разлика па самим тим интеграција би била много лакша? Јасно се може закључити да је цела ова ситуација геополитичка игра великих сила са циљем да се промени структура становништва у Европи на коју ми никако не смемо да пристанемо.

У економском смислу ситуација је још гора. Наиме, РС је економски у домену неразвијених земаља и прилив оваквог профила људи може само додатно да оптерети нашу економску ситуацију. Будући да интеграција није могућа како због језичке баријере тако и због стручности и не познавања прилика у РС једина могућност је да падну на терет државе а ми за то немамо услове свакако и ја лично не видим где је ту наш интерес.

Да ли смо заборавили терористичке нападе широм Европе у протеклом периоду? Актери истих су довођени у директну везу са нашим просторима.

Да ли заборављамо да на окупираном делу наше територије је велика концентрација повратника са разних ратишта исламских фундаменталиста?

Да ли ико размишља шта тачно подразумева у економском смислу интеграција таквог профила људи у наше друштво?

Да ли је могуће да се нико не сећа демонстрација од прошле године од истих тих миграната у УК где су тражили увођење шеријата?

Сматрам да је неопходно,у  најкраћем могућем року,  ограничити кретање истих на прихватне кампове и након тога депортовати у матичне земље.

Србија као независна држава има апсолутно право а и обавезу према својим држављанима да доноси самостално одлуке које су од националног интереса а ова свакако то јесте!

Игор Перовић,
потпредседник Покрета Живим за Србију