Мислимо на дискриминацију и фашизам

You are currently viewing Мислимо на дискриминацију и фашизам

Буквално читам објаву једног мог фејсбук пријатеља овог јутра, иначе изузетно паметног човека и интелектуалца:

– То је то, мораћемо тај зуб да извадимо. Све сам пробао.
– Уффф. Океј докторе, али даћеш ми анестезију, зар не?
– Па, како је било, вакцинисали сте се?
– Не, само посао. Ја? Никад никад. Има много о тој вакцини.
– Ахааааа, па… Онда за вас нема АНЕСТЕЗИЈЕ јер има много тога у тој инјекцији. Хајде сада.

Написао сам сл. одговор:

Чист фашизам и сутон биоетике. Недопустиво поређење. Као кад би гинеколог рекао жени пацијента: „Па, свакако сам јој нешто ставио – да ли је спекулум, ултразвучна сонда или мој полни орган, нема везе!“

Симптоматично је да су у провокативном фанатизму чланови „европске, интелектуалне и монденске Србије“ много гори од самог кризног штаба, што никако да разумем. Императив личне слободе је изнад тренутних прецењених идеја псеудонауке. Шта ћемо ако су далекосежне последице вакцинације катастрофалне по људску врсту? Ако се понови искуство са талидомидом из 70-их (тератогени лек који је изазвао тешке трансакције код новорођене деце, а дат је трудницама као седатив)? Ко ће преузети одговорност и надокнадити све оне којима је повређена вакцина КОВИД 19 (лично знам око 10 људи који су имали веома непријатно након вакцинације, а један мој колега је добио пуноздравље перикардитис)? Да ли је научни закључак да се смрт или болест након вакцинације прогласи случајност, добровољно инсистирајући да је неко већ заражен приликом вакцинације или се заразио између прве и друге дозе? Па, браћа Ваксери – дати вакцину особи која већ има висок ниво антитела је исто што и боса од стране „Мантоукса“ веома позитивна особа!!! Витијум артис. Медицинска грешка! А како ви, колеге доктори, вакцинишите људе без мерења крвног притиска, слушајте срце и плућа, радите ЕКГ… (не дешава се свуда, али се дешава на многим тачкама вакцина). Једна моја пацијенткиња, 80-годишња баба, примила је вакцину са крвним притиском из 240/140. Шта рећи: „Да, мајстори! Бог чува будале и све оне који су срећнији неко паметнији.“

Нисам апсолутни антиваксер, али покушавам да будем разумно биће. У току су вакцине против КОВИД-19 Вероватно ћемо у блиској будућности добити још сигурније и ефикасније вакцине против ове болести. Већ и сада, за одређене категорије људи, корист од вакцинације превазилази ризик, а таква вакцинација се заиста препоручује. Али под условом да су у потпуности ИНФОРМИСАНИ и држава преузима одговорност у погледу штете за потенцијалне нежељене чињенице. Није исто кад се квалификујеш за пејсмејкера или учиниш стент пацијенту који готово сигурно умире и даје вакцину здравој особи. У првом случају немаш шта да изгубиш, а можеш да помогнеш, а у другом – може да се деси да пошаљеш младу, здраву особу на истину. Господо интелектуалци, из круга двојке, покушајте то да схватите.

И на крају, да кажем да сам четири пута у животу имао Квинкеов едем, тешку алергијску реакцију, која ми је повремено отекла пола лица, а могла сам да се угушим. Безброј пута сам имао ауторска права, астматичан сам, алергичан на пеницилин и још неке дроге. И кад ме неко пита зашто се нисам вакцинисао, ја се љубазно објасним, мада то није моја обавеза. Али, кад чујем да вакцина можда не изазове алергијску реакцију и треба је вакцинисати, дође ми да таквом лику кажем, да га МОЖДА неће убити калибар 6,35 мм, и да је треба примити у циљу примите га Он је „имунизовао“ против много моћнијих калибра, као: 7,65 мм, 7,62 мм, дуга девет, Магнума 38 специјал и наравно – Магнума 357!

Вакцинисаним људима желим добру заштиту, здравље и дуг живот, а невакцинисани да их оставе на миру. А и једнима и другима (то је мој став) препоручујем опрез, држање физичке дистанце, коришћење маски или визира у затвореном простору (за оне посебно угрожене), разумне мере дезинфекције, додаци (Д. А.О. пробиотик, астрагалус, ехинацеа, Зн, самбукус црња, ацерола…) и чврста вера да ТРЕБА БИТИ ЉУДИ, бар док наука не открије да смо заправо нешто друго (Станислав Јези Лец).

проф. др Горан Голубовић,
психијатар и психотерапеут