Култура на удару некултуре

You are currently viewing Култура на удару некултуре

Угледан уметник и професор на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду Радош Антонијевић нашао се на удару управе Града Ниша.

Уметник је био принуђен да своју технички захтевну инсталацију изложбе демонтира а изложбу прекине ради састанка који је требало да одржи управа Града Ниша и потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић на тему енергетске ефикасности.

Изложба Антонијевића је уредно планирана програмом Галерије савремене ликовне уметности за 2021. годину, те бројна међународна и домаћа уметничка удружења оштро критикују потез управе Града и истичу да се састанак могао одржати у било ком другом простору или канцеларији у Србији уместо што је изложба прекинута две недеље пре него што је то планирано а љубитељима Антонијевићевих дела претходно програмом најављено.

Тема изложбе која је прекинута „О користи и штети историје за живот“ је од изузетног значаја за појединца и друштво у целини, можда сада више него икад нарочито знајући да се Антонијевић бави актуелним темама. „Радош Антонијевић преиспитује медиј скулптуре и његове границе, стварајући уметничка дела која проблематизују питања функције, материјалности и перцепције. Ова формална истраживања увек су уплетена у теме које додирују неуралгичне тачке живота бавећи се аспектима историје, политике, културе и друштва. Његови уметнички радови конфронтирају функцију и облик и имају епску природу са примесама комичног и трагичног у истој слици.“

Извор: веб сајт Факултета ликовних уметности у Београду, https://flu.bg.ac.rs/rados-antonijevic/
Слика: Шатор Дечани, Радош Антонијевић