Зашто се жури са вакцинисањем деце против короне и да ли Фајзер-Бионтек треба деци или Тиодоровићу?

You are currently viewing Зашто се жури са вакцинисањем деце против короне и да ли Фајзер-Бионтек треба деци или Тиодоровићу?

Након што је Европска агенција за лекове (ЕМА) дала дозволу за вакцинацију деце и адолесцената између 12 и 16 година вакцином Фајзер-Бионтек, брже-боље огласио се и епидемиолог Бранислав Тиодоровић (познат по афери “свињски грип”, заједно са колегом Предрагом Коном), који је најавио да ће Агенција за лекове и медицинска средства Србије покренути процедуру како би се поменута вакцина одобрила за употребу код старијих од 12 година.

Покрет Живим за Србију овим поводом изражава чуђење зашто се жури са вакцинацијом деце, ако се зна да она, и ако добију коронавирус, веома ретко имају тешку клиничку слику, док вакцина Фајзер-Бионтек, као и свака друга, може да има нуспојаве, па се поставља питање зашто би деца ризиковала било какве последице од вакцине због болести која за већину њих није нимало опасна?
Са друге стране, Покрет изражава сумњу у Агенцију за лекове и медицинска средства (АЛИМС), која треба да одобри употребу поменуте вакцине за децу у Србији, из простог разлога што је ова установа и раније крила документацију на основу које су одобраване и друге вакцине – наиме, председник Покрета др Јована Стојковић није добила на увид ту документацију, чак ни након што је повереник за информације од јавног значаја наложио Агенцији да то учини. Такође, са сајта АЛИМС својевремено су уклоњене информације које говоре о могућим последицама појединих вакцина, те је јасно да се тој институцији не може веровати.

А да ли можемо да верујемо Европској агенцији за лекове? Нажалост, основано сумњамо да не можемо, а све због уплива политике у ову одлуку. Наиме, она је донета након ванредног састанка Одбора за хуману медицину ЕМА, и то након што су амерички Фајзер и његов немачки партнер Бионтек тражили да се њихова вакцина “Цомирнатy” одобри. Поменути произвођачи приложили су студије о њеној ефикасности и подношљивости код вакцинисаних, како је писао Дојче Веле. Међутим, с обзиром на то да је вакцина брзпотезно направљена и тестирана, тешко да су студије могле да утврде постоје ли неке дугорочне последице вакцинације. Осим тога, ова вакцина направљена је по новој технологији – у питању је прва одобрена иРНК вакцина, заснована на информационој РНК, те је потпуно нормално да се као родитељи запитамо како ће то утицати на раст, развој и укупно здравље наше деце.

Иако вакцина, како је Тиодоровић најавио, неће бити обавезна, сама чињеница да се овако брзо одобрава и агресивно пропагира, указује на то да родитељи који не желе да вакцинишу своју децу неће бити поштеђени ни притисака. На то нам указује и чињеница да је од почетка наводне пандемије коронавируса, власт деградирала људска и грађанска права, прекршила Устав небројано пута, а већ је покушала и да уцењује припаднике војске и полиције да ће морати да се вакцинишу.
Видели смо и да медицинари по налогу обилазе људе по селима и нуде вакцине, па се питамо хоће ли и нашу децу обилазити по школама и нудити им боце – као што већ чине годинама са оним које су обавезне. Много пута уверили смо се да од избора до обавезе у земљи којом влада марионетска власт није дугачак пут, те благовремено указујемо да нећемо дозволити да се таргетирају и на било који начин дискриминишу невакцинисана деца и њихови родитељи.

Упркос репресији коју трпи руководство Покрета Живим за Србију, ми ћемо и даље указивати на све покушаје манипулација власти и изасланика Светске здравствене организације. И опет ћемо поручити: децу вам не дамо, наша деца нису државна својина!

Инфо служба Покрета Живим за Србију