Страдање Радованово

You are currently viewing Страдање Радованово

Некадашњи лидер босанских Срба Радован Караџић, који је осуђен на доживотну казну затвора због геноцида и других ратних злочина, од пре неколико дана смештен је у затвор на острву Вајт у Великој Британији, јављају британски медији, а потврђује адвокат одбране Горан Петронијевић. Локалне новине „Isle of Wight County Press” наводе да је овај затвор одабран због страха од осветничких напада на Караџића, нарочито од стране „исламских терориста“, којима би био лака мета у обичном затвору.
Председник Механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус одбио је 14. маја приговор одбране Караџића на одлуку о издржавању казне доживотног затвора у Великој Британији, објавио је тада на Твитеру један од чланова његовог правног тима Питер Робинсон. И ту се ставља тачка на процес и судбину бившег председника Републике Српске.
А у Србији млаке, до скоро никакве реакције на ову вест. Човек који је био лидер Срба у Републици Српској, који је спектакуларно ухапшен у Београду и изручен Међународном суду у Хагу, остављен је сам са својом породицом и адвокатима да се бори са далеко надмоћнијим непријатељем којег је већ једном поразио у рату, али који је непобедив на зеленом столу. Није имао ни промил шансе, осуђен је далеко пре пресуде. Срамота српске јавности и политичких актера који су га изручили, а и ових који данас ћуте и окрећу главу на страдање Радованово.
Покрет Живим за Србију се залаже да држава Србија са свим својим ресурсима стане у одбрану свих Срба утамничених широм света у монтираним процесима, да обезбеди финансијску и правну помоћ породицама осуђених, као и сву потребну документацију за могућност одбране. Такође се залажемо, да сви осуђени казне затвора служе у Србији, а осумњичени да одговарају пред домаћим судовима и бораве у притворској јединици у својој земљи.
Наш став је да је изручење међународним судовима било ког српског војника и официра, као и државника, због наводних ратних злочина на простору бивше СФРЈ, чин издаје.

ИНФО СЛУЖБА
Покрет Живим за Србију