Ко је сад расиста и теоретичар завере?

You are currently viewing Ко је сад расиста и теоретичар завере?

Под насловом „Брисел протерује мигранте са Балкана“, Политика доноси чланак у коме наводи да помоћу „дигиталних баријера на граничним прелазима“, Европа онеспособљава мигранте да уђу у земље Европске уније. Данској је план да нема да нема уопште потражиоца азила, а министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер тврди да Европска комисија подржава његов план за „протеривање“ миграната који немају шансе да добију азил, са „Западног Балкана“.

Европска комесарака за унутрашње послове Илва Јохансон је обећала пуну подршку том плану. Нехмер је у априлу најавио пилот-пројекат „протеривања миграната“, без могућности да добију боравишни статус у ЕУ. Јохансова за две недеље посећује Србију због ступања на снагу споразума о статусу Фронтекса, којим се појачава заштита граница.

Наше питање је чијих граница, с обзиром да Фронтекс обезбеђује безбедност на „спољњим границама ЕУ“ које Србија није члан? Подсетимо, како преноси Слободна Европа, споразум даје овлашћење члановима „мисије“ да примењују силу, службено оружје и муницију, а истовремено уживају имунитет од кривичног судства Србије.

Следећа забрињавајућа околност је што се за контролисање граница користе осматрачнице, опремљене камерама великог домета и вишеструким сензорима, те су се и организације за људска права сетиле да изразу забринутост да би технологија могла касније бити употребљена на Европљанима и да се може продати ауторитарним режимима.

Да ли ће браниоци миграција у Србији сада европске званичнике назвати расистима, а „браниоце људских права“ теоретичарима завере?

Неће, јер су ти епитети резервисани само за родољубиве покрете, који су, попут нашег Покрета, на ово указивали годинама уназад.

Инфо служба Покрета Живим за Србију