Падне ли право, хоће ли и правда?

You are currently viewing Падне ли право, хоће ли и правда?

Покрет Живим за Србију је као и велики део јавности сада већ прилично збуњен када је у питању Нацрт закона о изменама о парничном поступку у питању.

Наиме, на одржаној скупштини Адвокатске коморе Београда сем што је дошло до раздора међу адвокатима коморе, за поједине од њих који су ушли у међусобни сукоб догађај се окончао у Ургентном центру.

Пре него што ће поднети оставку, председник коморе господин Југослав Тинтор је саопштио да је постигао повлачење три тачке које су биле највише спорне, и то: да закон неће имати ретроактивно дејство, да такса неће бити услов за подизање тужбе, као и да „е суд“ неће бити обавезујући.

Адвокати коморе су исказали незадовољство због тога што је председник коморе прихватио споразум са Министарством правде, а поједини су ушли у отворен сукоб.

Комплетно руководство коморе дало је оставку, следећа изборна скупштина заказана је за 23. октобар, и постаје сасвим извесно да ће Нацрт закона бити усвојен до краја 2021. године.

Исто мишљење деле и образовни центри за медијацију, који се ужурбано припремају за примену новог закона о парничном поступку од јануара 2022. године тиме што указују на то да ће по новом закону о парничном поступку медијација бити обавезан поступак пре судског поступка и да је од 6000 потребних медијатора, спремно тек 1500 њих.

Обзиром на новонастале догађаје у комори и на најаву обавезности медијације пре самог судског поступка, грађани почињу да исказују сумњу у то да ли и ко штити њихове интересе када је у питању парнични поступак.

Инфо служба Покрета Живим за Србију