Закаснело писмо

You are currently viewing Закаснело писмо

На сајту Агенције за лекове и медицинска средства ( АЛИМС) „окачено“ је писамце које би заправо требало да се налази у сваком Дому здравља, давно пре, и то на месту где се спроводи имунизација. Ово писамце је требало бити дато на увид пре свега пацијентима… али како? Када је писмо објављено 23.06.2021. године дакле после више од пола године почетка имунизације грађана.

Ко још чита писма здравственим радницина са сајта АЛИМСА? У Републици Србији чита се проституционална штампа која није више ни жута ни сива ни црна, она је пребојена монструозним замајавањем свега што је подобно да увреди сваки здрави разум.

Шта у том писму пише?

ПИСМО ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА ОД 23.06.2021. године

Носилац дозволе за вакцину COVID-19 Vaccine AstraZeneca (вакцина против COVID 19 (rekombinatni ChAdOx1 –S adenovirusni vektor)), Predstavništvo AstraZeneca UK Limited Beograd, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), проследиo je писмо здравственим радницима које садржи информације о контраиндикованој примени вакцине COVID 19 Vaccine AstraZeneca код особа које су претходно имале синдром капиларног цурења.
Сажетак
• Веома мали број случајева синдрома капиларног цурења (engl. Capillary Leak Syndrome, CLS) био је пријављен у првих неколико дана након примене вакцине COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Код неких од тих случајева, синдром капиларног цурења је и раније био забележен у историји болести. Један случај је имао смртни исход.
• Вакцина COVID-19 Vaccine AstraZeneca је сада контраиндикована код особа које су претходно имале синдром капиларног цурења.
• Синдром капиларног цурења се карактерише акутним епизодама едема који се углавном јавља на екстремитетима, хипотензијом, хемоконцентрацијом и хипоалбуминемијом. Пацијенти са акутном епизодом синдрома капиларног цурења након примене вакцине захтевају хитно препознавање и лечење. Обично је потребна интензивна супортивна терапија.
Текст писма здравственим радницима можете погледати овде .
Подсећамо да здравствени радници треба да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а. Образац и поступак пријављивања можете пронаћи у функционалној области „Фармаковигиланца – Пријављивање нежељених реакција на лекове“

А да ли су здравствени радници расположени да бележе нежељена дејства вакцина?

Нису!

На то, чини се, никада нису ни били спремни или нису хтели или им није дозвољено, и још ће много времена проћи док не добијемо све информације о овој превентивној мери.

По Закону о правима пацијената, свако лице има право да се ПРЕ БИЛО КОЈЕ МЕДИЦИНСКЕ МЕРЕ ИНФОРМИШЕ О ТОЈ МЕРИ И СВАКИ ПАЦИЈЕНТ ИМА ПРАВО НА БЕЗБЕДНУ МЕДИЦИНСКУ МЕРУ.

Сва права пацијената су нам угрожена, у том смислу следећи корак је обраћање Министарству здравља, како бисмо указали на ове пропусте, тражећи да се поводом овог поведе истрага, а у том смислу и тужилаштву ћемо упутити захтев да се покрене поступак ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ ЗБОГ ЧИЊЕНИЦЕ ДА СЕ У ПРОМЕТ ПУСТИЛА ПРЕВЕНТИВНА МЕРА КОЈА ИМА ТЕШКА НЕЖЕЉЕНА ДЕЈСТВА А О КОЈОЈ СЕ ПИШЕ И ПРИЧА ДА ЈЕ СКРОЗ СИГУРНА И БЕЗБЕДНА.

Покрет Живим за Србију се бори за одговорну и савесну здравствену политику, не смемо дозволити ове скандалозне испаде оних који одлучују о здрављу људи.

Адвокат Милина Дорић
заменик председника Покрета Живим за Србију