Руски молекларни биолог о руској вакцини

You are currently viewing Руски молекларни биолог о руској вакцини

„Вакцина Спутник V – слична канибализму:“

Интервју са молекуларним биологом Еленом Калле
Аутор интервјуа: Сабина Цветкова

У Русији и у свету вакцинација је у пуном јеку, а руске вакцине се обимно испоручују у иностранство. О томе како делује вакцина „Спутник V“, те какви су њени нежељени ефекти о којима вреди озбиљно размислити, у интервјуу за „Общественну службу новостей“ испричала је молекуларни биолог Елена Кале.

– Елена, добар дан! Одмах желим да кажем да се ни у ком случају не декларишем као ковид-дисидент. Штавише, непријатно ми је сазнање да је све уочљивија тенденција поделе на вакцинисане и невакцинисане, на људе са антителима и без. И ето, сви ти трендови који преплављују наше друштво, мени су непријатни, неразумљиви и не могу их прихватити. Али одмах желим да кажем свима који ће прочитати овај интервју да сам спремна да се вакцинишем, али мој љубопитљиви ум ми не да мира, јер сам „гуглала“ и покушавала да разумем шта то у мене убризгавају. Желим да добијем само један одговор – шта вакцина садржи, шта улази у моје тело, и које су, ако постоје, нежељене реакције? Ето, са тим питањима желим да вам се обратим као стручњаку.

– Хвала пуно. Задовољна сам вашим приступом – то је логични приступ одрасле особе. Ја себе такође, ни у ком случају, не сврставам међу антивакцинаше и ковид-дисиденте. Ја сам научник, и као и ви желим да разумем механизам деловања. Не могу наравно одговорити на сва ваша питања, уосталом, јер сам стручњак за молекуларну биологију, а не нпр, за имунологију. А поред тога, ово је јако сложена појава која захтева пуно стручњака. Али покушаћу да одговорим на главно питање – како делује вакцина „Спутник V“. Има само три вакцине које делују на овакав начин – кинеска вакцина „Кансин“, оксфордска Астра-Зенека и наш „Спутник V“. То су три регистроване вакцине које раде по истом принципу.

Почнимо са оним на шта сте ви указали. Тенденција која се разилази са законодавством Руске Федерације, такозваном доктрином информисане сагласности, („informed consent“ је једна од најважнијих одредби која је установљена од стране Нирнбершког војног суда 1947. године, да се не би поновило злостављање људи какво су спроводили нацистички назови лекари над логорашима, ту се пре свега наглашава да учешће у истраживањима или клиничким испитивањима мора бити добровољно, и да пацијент мора бити обавештен о буквално свим могућим ризицима испитивања која ће се вршити над њим, и за које тек након што је информисан о свим могућим нежељеним дејствима, ако је сагласан, даје свој – consent, пристанак, нап. прев.), која је укључена у део 1 чл. 20 закона 323 „О здрављу грађана“. У њему се каже да особа полаже право да јој се пруже све информације на матерњем језику – пре медицинске интервенције, како би могла да донесе информисани пристанак (нап. прев, „informed consent“). Управо тај избор који сами желите да направите.

Па да видимо, ко је одговоран за пружање ових података некој особи. Прво, то је, наравно, произвођач вакцине, и друго, Министарство здравља, као и Роспотребнадзор, (Роспотребнадзор је савезна служба за надзор заштите права потрошача и добробити људи и извршно тело које одобрава државна санитарна и епидемиолошка правила и хигијенске стандарде, нап. прев.). Али када одемо на сајт вакцине „Спутник V“, шта видимо? Једино што је написано је ово: „Вектор је вирус, који се не може размножавати, и који се користи за транспорт генетског материјала, у ћелију, из другог вируса против којег се вакцина прави. Вектор не представља опасност за организам.“ Да ли сте разумели шта ово значи?

– Ништа нисам разумела. Ја сам од тога и почела, ишла сам на интернет и читала сам информације о овој вакцини, и ништа нисам разумела. Штавише, када се дода научно-медицинска терминологија, онда још мање разумем, па вас молим да ми кажете шта садржи вакцина „Спутник V“?

– Ја вам могу рећи принцип дејства вакцине, како она ради и шта се дешава у вашем организму када примите ову вакцину. Почећемо од тога да је принцип деловања класичне вакцине и вакцине „Спутник V“ сасвим другачији. Класична вакцина је направљена да тренира организам са ослабљеним вирусом, то јест, наши одбрамбени механизми могу да се тренирају видевши целу слику, (овде је Елена, да би дочарала како организам види класичну вакцину, направила метафору са оделом/одећом, прим. прев.), где улази условно говорећи „одећа“, специфични „мирис“ вируса, његов изглед, облик „ушију и очију“… Међутим, вакцина „Спутник V“ се заснива на сасвим другом принципу. Од целокупне одеће/одела остаје само једно дугменце, а наш одбрамбени систем има на располагању само то дугменце за идентификацију патогена.

Има још нешто, то „дугменце“ морају да синтетишу (разложе, разграде, прим. прев.) ваше сопствене ћелије. Односно, ваше сопствене ћелије производе ово коронавирусно „дугменце“, а те исте ћелије морају на њега и да одговоре. То је укратко о принципу како делује „Спутник V“.

Сада ћемо анализирати како се то одвија, како нас присиљавају да се понашамо на молекуларном нивоу. Шта је то аденовирус? То је транспорт који се користи у вакцини за пренос активне супстанце која заиста делује – упутство за управо то „дугменце“ од коронавирусне одеће. Дакле, упутства се стављају у ова транспортна колица и шаљу се нашим људским ћелијама. При чему, упутства се примају у огромним количинама, свака људска ћелија прима таква упутства. Шта се даље дешава – тада упутство иде у главни ђелијски центар, где се чувају сопствене информације, и одакле се оне читају. И од тог тренутка, људска ћелија не може да одбије да прочита ову информацију. Она почиње да чита и да производи делове од коронавируса.

Наш имуни систем делује на принципу свој-туђин: он је у обавези да препозна да ли је то свој део, или туђински, уништиће туђински, а оставиће свој. Дакле, идеја је да би ови делови, који су се синтетизовали у нашим сопственим ћелијама, требали да буду препознати од стране нашег имунолошког система. Нагласићу шта је највећа опасност коју ова вакцина представља – у људско тело се уноси страни ген, и он тамо почиње да делује.

Постоје две главне карактеристике генетски модификованих организама: пренос гена и деловање тог гена у организму. Односно, посредством вакцинације, ми постајемо у масовној количини (на ћелијском нивоу, прим. прев.) генетски модификовани организам. Стога, прво питање које ми пада на памет је – којим је законодавством ово дозвољено?

– Шта је туђински ген, како то разумети?

– Туђински/страни ген почиње да ради и да производи делове који нису карактеристични за ваш организам, и то у великим количинама. Ти туђински делови организму нису потребни, и он нема за шта да их користи. Какав ће ефекат они произвести, такође још увек није познато. Други ефекат туђинских гена је да су они у стању да се уграде у наше сопствене гене.

Нема података о „Спутнику V“, о томе колика је количина туђинског ДНК којег вакцина уграђује у наш сопствени ДНК, и у које ћелије се уграђује. Јер једно је ако се уграђује у обичне ћелије тела, а друго – ако уђе у полне ћелије и пренесе се на нашу децу. А ако се ови подаци о туђинским деловима вируса пренесу нашој деци, она ће их производити током целог свог живота. Ефекат од тога је непознат, и ја не разумем зашто је то потребно.

А трећи ефекат је у томе да та уграђена упутства нарушавају наша сопствена упутства. Односно, ако имамо неки сопствени текст, а тамо стигне текст на страном језику, онда наше тело више не може да прочита своје упутство. И читава инструкција престаје да ради, то јест, као последица наши сопствени делови могу престати да се производе.

Сам аденовирус је познат као вирус који изазива рак. Дакле, рак је природни нежељени ефекат, који бих ја као молекуларни биолог посматрала након ове вакцинације. Али ако прочитате нежељене ефекте који су написани за „Спутник V“, то су: повишена температура, главобоља, болови у зглобовима и мишићима, повишени откуцаји срца, дијареја, губитак апетита, болно и упаљено грло, малаксалост, упаљено грло, осип, запушен нос, кашаљ и кијање. Ето те нежељене ефекте они бележе у клиничким испитивањима. А вероватноћу настајања канцерогених обољења чак и не проверавају.

Пренос (или уградња, прим. прев.) гена је озбиљан процес који може пореметити рад читавог нашег тела. Штавише, пренос је у огромној количини. Наш одбрамбени систем једноставно не може да се избори са тиме. У принципу, ћелије рака настају током целог живота, али наш одбрамбени систем се обично избори са њима, а у овом случају можда неће моћи да се избори. А карцином се ни не убраја у нежељене ефекте, а ако се не убраја, онда нећете моћи да докажете да сте оболели управо због ове вакцине.

– Да ли је висок ризик?

– Информације о томе како вакцина делује у живом организму – не постоје, ја их нисам пронашла. Али на основу индиректних информација, гледајући количину уметнутих гена у ћелијску културу, то је сасвим довољно да изазове канцер. Шта уопште значи метање гена? То је мутација. И то једна од најозбиљнијих мутација. Сада и сами лекари говоре да је канцер узрокован мутацијом гена, и за то користе вакцину, која је баш и опасна због мутације гена. Главни нежељени ефекат уметања гена су онколошка обољења. (Она овде вероватно мисли на генске вакцине које се користе за лечење рака, а опасне су јер могу да изазову рак, уместо да га излече, прим. прев.).

– Али она (онколошка обољења, прим. прев.) се никада неће повезати са некада примљеном вакцином?

– Она (онколошка обољења, прим. прев.) нису на листи нежељених ефеката „Спутника V“, једноставно их нема. Због тога нећете моћи да докажете да је онколошко обољење изазвано употребом вакцине. Зато постоји задатак увести вакцину у правно поље. Она је сада у „сивој зони“. Имам питање за правнике: имамо ли ми по закону право да производимо (масовно) модификоване људе? Да ли имамо право да генетски модификујемо људе? Не, закон то директно забрањује. А зашто се онда код нас појавила вакцина, чији нежељени ефекат није унесен у критеријум, по коме се оцењује?

– А зашто, након што прими вакцину, ви почињете да називате човека трансгеним?

– Зато што постоје два својства трансгеног човека. Прво – у њега је унет страни ген, у овом случају ген коронавируса. И друго – тај ген почиње у њему да производи страни продукт. По дефиницији, то и јесте трансгени човек.

– Шта је лоше у гену коронавируса?

– Ми то и не знамо. Ја могу да наведем један ефекат који је по мом мишљењу лош – то је његова огромна количина. Он почиње да се производи у количини у којој се не производи ни један од наших гена. Зашто? Замислите да је фабрици која је производила чоколаду наложено да прави пројектиле. И сада прави пројектиле. Какав би могао бити ефекат? Они могу и да експлодирају.

Ми не знамо шта је то. Ови делови из короне убризгавају се у човека и у њему се они производе у огромним количинама, а они се везују за мембране наших ћелија. Ја не знам, потребно је проверити, шта ће се догодити са ћелијом, ако се на њу веже толико много делова. Како ће она реаговати? Можда ће јој све мембране попуцати. Ово треба проучити, и ово је питање за оне који се баве физиологијом.

За ово нам је потребан широк спектар стручњака којима ће бити омогућено да ово истраже. Будући да је коронавирус био укључен у групу секундарне патогености, и да је број лабораторија које су га проучавале био ограничен. Буквално их је неколико.

– Рекли сте да вакцина садржи страни елемент из ткива других људи. Можете ли то детаљније објаснити?

– То је други аспект ове вакцине и њена друга компонента. Аденовируси су паразити, не могу се сами размножавати и требају им наши организми за размножавање. Дакле, да бисте направили индустријску количину овог аденовируса, транспорта за вакцине, морате га узгајати у нечему. И узгајају се само у људским организмима: узима се ћелијска култура, заражава се овим вирусом и тако се размножавају. Етичко и морално питање је у томе што се користе људске ембрионалне ћелије за узгој овог аденовируса.

То јест, ово се не односи на саму вакцину, већ на методу њене култивације. Природно, остаци људске ДНК ту упадају и за многе је то етички неприхватљиво, што је у истој равни са канибализмом. Штавише, ћелије су узете из абортираног материјала.

– И све су такви закључци: може ли се човек 100% очистити након девет месеци, или та информација, тај елемент, остаје заувек и полако чини своје мрачно дело?

– Познато је да у ћелијској култури 1% унетих информација остаје заувек. Ако смо убацили 1.000.000.000.000 елемената, колико ће информација остати? Могу да кажем, са великим степеном вероватноће, да ће код сваког човека који је примио вакцину овај ген остати, и бити уграђен. Ако имате среће, уградиће се у подручје у којем не нарушава наше инструкције, (стандардне инструкције ћелија, прим прев). Ако немате среће, уградиће се тамо где је наша инструкција, и нарушиће је. Али, могу да кажем са високим степеном уверености, да ће свако после ове вакцине постати трансгеним човеком, и биће немогуће уклонити тај ген из организма.

– Зашто не желите да прихватите, да то „дугменце“ може касније да постане херој нашег организма, и да нас просто заштити. На крају крајева, нас од детињства вакцинишу против разних болести, и о томе не говоримо, то је ушло у нашу културу. Зашто је за нас то нормално, али у контексту „Спутника V“ је лоше? Ја искрено не могу да разумем.

– Хајде да још једном разбијемо митове, које покушавају да у нас усаде. Прво, те вакцине од раније су направљене на другом принципу. То је био мртви вирус и наш одбрамбени систем је имао потпуну слику о непријатељу. Друго, слажем се да је вакцинација била општеприхваћена мера, али такође видим да је и ту било јако много питања. И она су била потиснута.

Али најважније од свега је то што су пређашње вакцине радиле по другачијем принципу. А сада смо добили нови принцип и није нам речено како ће он радити. И ја сматрам да је на самом човеку да одлучи да ли је добро или лоше да угради страни ген. Њему треба оставити ту могућност. Али потребно му је објаснити да је нова вакцина заснована на другом принципу. „У вама ће деловати ген коронавируса. Колико ће деловати – не знамо. Колико ће производити делова – не знамо. Какви ће ефекти бити – не знамо. Преносите ли ту информацију деци, и који ће гени у вашем организму бити разрушени – такође не знамо. Ето, према овим условима, молићу лепо, донесите одлуку о вакцинацији“. То би било поштено. Али нама пишу на сајту да вектори не представљају опасност…

– Али ово се можда неће догодити?

– Можда и неће. Говоримо у терминима вероватноће, то зависи од тога колико ће бити таквих уградњи. Али у вакцини са 1.000.000.000.000 честица, и случајева уградње, вероватноћа опасног догађаја се повећава милионима пута. А те честице су оснажене специјалним системом који убија ваш имунитет. То је производ генетског инжењеринга који убија ваш имунитет, да би уградио инструкцију. А затим ми чекамо да се он сам опорави. Мени се чини да управо тај колапс заштитних система при уношењу вакцине објашњава неке случајеве болести након вакцинације. То може бити не само коронавирус, већ и било која друга инфекција, укључујући и оне које су присутне у стању мировања унутар људског организма.

– После нашег интервјуа, они који су већ примили вакцину, вероватно ће силно зажалити због тога. Вероватно је касно за жаљење, али потребно је водити рачуна о свом телу. Питање о неповратним реакцијама које вакцина може изазвати: шта мислите, на шта ови људи који су се већ вакцинисали треба да обрате пажњу?

– Болно ми је да гледам тим људима у очи, јер смо ми који смо стручњаци криви, који нисмо могли на време да их упозоримо, да им донесемо информацију. Али верујем у одбрамбене системе људског тела, и предлажем да се ослоне на сопствени имунитет, и да чине све што могу да га ојачају. Здрава исхрана, здрави сан, и искључити телевизор – не подлежите паници, то такође утиче на имунитет.

 

Превео са руског:
Зоран Зеленика

Извор:

https://www.osnmedia.ru/obshhestvo/vaktsina-sputnik-v-srodni-kannibalizmu-intervyu-s-molekulyarnym-biologom-elenoj-kalle/

Округли сто где је један од говорника била Елена Калле:
„Всероссийская вакцинация или угроза национальной безопасности?“

https://stoppanika.ru/news/289-vserossiiskaja-vakcinacija-ili-ugroza-nacionalnoi-bezopasnosti-prjamoi-efir-02-02-2021-v-12-00-m.html

Наступ Елене Kaлле на округлом столу:

https://www.youtube.com/watch?v=AgNNuSPctbw