Условљавање дијализе ПЦР тестом?

You are currently viewing Условљавање дијализе ПЦР тестом?

Покрет Живим за Србију упутио је опомену пред тужбу, кривичну и прекршајну пријаву Општој болници у Пожаревцу, јер условљавају пацијента на хемодијализи. Наиме од пацијента М.Г. (1981. годиште) траже да се или вакцинише или да ради ПЦР тест пред сваку хемодијализу. Уколико не жели да се вакцинише мора да донесе негативан ПЦР тест не старији од 48 сати што значи да мора три пута недељно да ради тај тест односно 12 пута месечно што износи 108.000 динара, и то наравно све он мора да плати сам.

Ово је својеврсни медицински фашизам, за који морају сви одговорни и учесници и саучесници да одговарају. Медицинска установа мора да пружи медицинску помоћ свим пацијентима без дискриминације и без условљавања. Сваки пацијент има право на медицинску заштиту без дискриминације, а медицински радник који ускрати медицинску помоћ пацијенту чини кривично дело.

Такође, Покрет Живим за Србију се обратио и Министарству здравља, захтевом за инспекцијски надзор. Медицинском фашизму се мора стати на пут. Пацијентима се ускраћују основна људска права, уцењују се и условљавају.

О свему овоме обавестићемо и тужилаштво.

Адвокат Милина Дорић
заменик председника Покрета Живим за Србију