Радници Радио телевизије Србије се усмено условљавају вакцинацијом?

You are currently viewing Радници Радио телевизије Србије се усмено условљавају вакцинацијом?
Покрет Живим за Србију  је, путем свог адвоката, поднео опомену пред кривичну пријаву и тужбу против РТС -а, јер запосленима који нису вакцинисани прете да ће ићи на “принудни одмор” од 15. септембра уколико се не вакцинишу , а након тога да ће бити проглашени за технолошки вишак, односно да ће због невакцинисања остати без посла.
Наиме од укупно 2600 запослених, њих 1400 је невакцинисано. Oд невакцинисаних се тражи да се што пре вакцинишу а за вакцинисане следи “награда” од 10.000 динара како се неформално и усмено преноси свим запосленима.
Како овде има и дискриминације и кривичних дела, ПОКРЕТ ЖИВИМ ЗА СРБИЈУ стао је у правну заштиту запосленима РТС -а у одбрани њихових основних људских права.
Такође, Покрет Живим за Србију упутиће захтев за приступ информацијама од јавног значаја о свим чињеницама које су неформално и усмено речена запосленима, а у циљу добијања тачних информација на папиру са њиховим печатом и потписом, као написмен доказ о овом кршењу основних људских права. Поред тога део тог захтева односиће се и на информацију од којих новчаних средстава се плаћа та награда вакцинисанима и како је могуће да деле по 10.000 динара, када по Закону РТС може новац да располаже само наменски који је буџетом утврђен унапред и ко ће платити тај износ ако имамо у виду да је до сада 1200 вакцинисаних у РТС -у, то је онда износ од 12.000.000. динара. Сви се слажемо да тај износ није мали и да РТС мора грађанима да положи рачуне како је и на који начин обезбедио овај износ. Треба узети у обзир да руководство РТС-а планира поред ове цифре да издвоји још новчаних средстава за све остале који се нису вакцинисали, што би значило да поред ових 12.000.000 РТС ( читајте грађани Републике Србије) треба да издвоји још 14.000.000. динара уколико планирају све да наговоре на вакцинацију. То значи да руководство РТС-а поседује на располагању 26.000.000 динара коју су наменили за вакцинацију.
Уместо да нас изввештавају о истинитим информацијама они деле 26.000.000 динара.
Адвокат Милина Дорић
заменик председника Покрета ЖИВИМ ЗА СРБИЈУ