Не исплати им се да (у)лажу…

You are currently viewing Не исплати им се да (у)лажу…

Италијанска компанија „Геокс“ је званично најавила повлачење са српског тржишта и самим тим можемо очекивати да ће у наредном периоду 1200 радника остати без посла.
Наша држава је овој компанији приликом отварања производног погона 2015. године уз присуство тадашњег премијера Александра Вучића, дала 9.000 евра по запосленом раднику, а након неког периода је на инсистирање саме компаније уследила још једна транша помоћи. Груба рачуница нам говори да је овај експеримент наше државе коштао грађане између 12 и 14 милиона евра, односно 2 милиона годишње, а нико са сигурношћу не може да утврди тачан износ инвестиције.
Свакако су уследиле реакције врха наше државе, па је тако премијер изјавио да је овакав потез нормалан будући да је Република Србија знатно подигла просечну плату, па се страним инвеститорима не исплати да наставе да улажу и траже повољније локације за наставак производње.
Док је председник изјавио да то није и неће бити проблем будући да он има у рукаву 4 нова инвеститора и да би се опет одлучио за петогодишњу субвенцију страним инвеститорима као што је био случај са „Геоксом“.
Наш Покрет је у ранијим анализама економске политике и стратегије наше државе упозоравао на ову опасност, односно на потенцијални ризик оваквог мотивисања страних инвеститора. Сложио бих се да је било за очекивати да се стране компаније које је наша држава на разне начине стимулисала након истека истих повуку са тржишта, али се не слажем са изјавама у којима се тврди да је, барем један од разлога за повлачење економски напредак наше државе. Као што смо раније утврдили наша земља је на самом зачељу Европе када је реч о економији и самом стандарду, тако да нема места таквим инсинуацијама. Прави разлог свакако неће бити објављен али један од могућих одговора сигурно лежи у самим субвенцијама државе, односно укидању истих, а ако на ову чињеницу додамо информацију да се производња сели у „братску“ нам Албанију, а онда се мало осврнемо на нови споразум о слободном протоку људи, капитала и услуга који смо потписали са Северном Македонијом и Албанијом (Отворени Балкан), немогуће је, а да се не запитамо да ли је ово још једна од манипулација у низу која има за циљ богаћење појединаца?
Свакако, ми као Покрет се залажемо за ревизију свих субвенција ка страним инвеститорима и дивертовање капитала на домаћу привреду са циљем јачања исте. Сигуран сам да ће се у будућности наставити оваква пракса, а након експлоатације како наших, тако и природних ресурса и финансија, стране компаније ће се повлачити са тржишта и можемо очекивати отпуштања радне снаге.

Магистар економије Игор Перовић,
потпредседник Покрета Живим за Србију