Истина за родитеље

You are currently viewing Истина за родитеље

Шта да кажем ја родитељима кад ми дођу на упис и кажу да су апсолутно сигурну да је њихово дете почело да се разликује од друге деце после примљене вакцине, и то углавном ММР-ом или неком другом?!
Дете, деца (пошто није усамљен случај) које је до тада било здраво и право?!
Иначе, радим у школи за децу са сметњама у развоју, и од пре 15 година, када сам почела да радим, до данас, број деце са аутизмом је три пута већи.

Да ли да кажем, оно што им углавном кажу лекари: “Ма, није то од вакцине”, или треба као психолог да уважим мишљење и осећај родитеља?!

Шта на то каже струка, шта кажу етички кодекси?!

Да ли сте свесни да је ово озбиљан друштвени проблем и ако нисте зашто?!

Да ли вам се можда чини да је ово озбиљнији проблем од тога да ли ће или не гејеви добити своја права, с обзиром на то да им их нико никада није ни ускраћивао?!

Који је то моменат у животу када ће људи почети да се баве истински важним, животним темама?!

Верујем да није лако бавити се овим темама, али ко ће?! Усамљени родитељи?! Који поред своје патње, треба да носе и тетет наше небриге и неодговорности.

Више је него очигледно да има превише удружења и организација која једино служе томе да замајавају народ и сакрију истину од родитеља.
Да ли било ко чисте свести, срца и здраве памети, може да негира чињеницу да вакцина може да буде узрок аутизма, ако то родитељи кажу?!
Већина тих удружења се бави потпуном негацијом те могућности и говори о томе да је једини узрок аутизма генетика.

Ја верујем да у тим удружењима раде и људи који верују у то, али се питам какву додатну конфузију стварају у душама родитеља када негирају њихов осећај да се стање њиховог детета променило непосредно после вакцине?!

Наравно да постоје родитељи који тешко прихватају могућност да је вакцина узрок.
Знате ли зашто?!
Зато што је изузетно тешко живети са том врстом кривице. И то јесте разумљиво.
Међутим, неразумљива је реакција струке.

Како објаснити огроман пораст аутизма у поређењу са периодом од пре 15 година?!

Што се тиче моје сарадње са родитељима деце са сметњама у развоју, могу да кажем да имамо сјајну сарадњу, изузетно смо добро повезани и већина родитеља зна шта је узрок, не могу се изманипулисати без обзира на огромну кампању, са нагласком да вакцина свакако није увек узрок.

Много тога треба да се мења из корена, а до тада нам преостаје да толеришемо фрустрацију због свега накарадног, али активно, борећи се за сваки педаљ своје слободе.

Психолог Тамара Брадић,
потпредседник Покрета Живим за Србију