Новонормална школа

You are currently viewing Новонормална школа

Покрет Живим за Србију не може да честита „нормалан“ полазак у школу ђацима, јер држати крпу на лицу и бити ментално активан 5,6,7 сати, за сваку је врсту осуде.

Прошле године смо писали Захтев министарству, објављивали текстове са научним радовима који указују на неефикасност ове методе, али и нежељена дејства, одржали протест испред Министарства и Батута и добили одговор да школе нису у обавези да „информације о дечјем здрављу“ прослеђују заводима за јавно здравље.

Врло лукаво је Министарство просвете повукло најаву тестирања ђака на негодовање родитеља, али је зато осмислило „семафорске зоне“ које би децу терале на комбиновану или онлајн наставу. Који ће бити услови за повратак на „нормалну наставу“, за сада не знамо, али изражавамо бојазан да ће се на локалном нивоу, школу по школу, уводити оно што није смело јасно да се каже.

И у званичним дописима и на родитељским састанцима, обавештени смо да су се формирали специјални „тимови за праћење короне“, којима разредне старешине имају обавезу да дојављују ко је од ученика болестан, а „тимови“ пак, да обавештавају Институт за јавно здравље Батут.

Са зимском сезоном, прехладом и грипом који постоје одувек, можемо да замислимо каква се хистерија може произвести, узевши у обзир суманута и упитна тестирања., али то није све.

Питамо се, коју улогу у томе игра јављање Институту Батут, да ли ће они „истраживати контакте“, налагати изолацију, тестове или други „доказ“ коронашке невиности? Како ће се гледати на децу која нису носила маске и да ли ће се, слично скорашњем примеру учитељице која је „скинула маску да би читала“, оптуживати за ширење епидемије?

Пуно је питања без одговора и родитељске бриге која прекрива школску годину у којој је Министарство здравља наручило „дечје корона креветиће“.

Они су мудрији и искуснији за једну годину, а ми исцрпљенији и равнодушнији.

Или је можда Србин најопаснији кад ћути?

Нек’ нам је Бог у помоћи.

Одбор за просвету Покрета Живим за Србију

Фото: Бета