Образовање код куће

You are currently viewing Образовање код куће

Поштовани родитељи, прави је тренутак да почнемо да користимо своје законско право и образујемо нашу децу код куће.
С обзиром на чињеницу да је наше образовање врхунац бесмисла достигло са овом корона хистеријом, сасвим је легитимно да поред васпитања почнемо да се бавимо и образовањем своје деце.

Др Јована Стојковић и психолог Тамара Брадић у сарадњи са Аном Рајковић (дипломираним економистом и секретаром одбора Покрета Живим за Србију за Нови Београд) су дана 05.09.2021. године указале родитељима на ову законску могућност са упоредном анализом из других држава које већ користе модел кућног школовања.

Да не буде забуне, кућно школовање није исто што и онлајн школовање, оно подразумева да наставник у кућним условима образује дете или групу деце. У неким другим државама, то може бити и родитељ.

У нашем закону постоје извесна ограничења и нејасноће што се тиче кућног школовања, за разлику од неких других земаља које родитељима пружају већу могућност слободног избора.

Покрет Живим за Србију ће се наредних дана обратити Министарству просвете, науке и технолошког развоја, како бисмо отклонили неке нејасноће, посебно ону да кућно школовање није дозвољено за ученике првог и осмог разреда, и дати неке своје предлоге како бисмо родитељима олакшали школовање деце код куће.

Довољно је разлога да се родитељи одлуче за кућно школовање:

1. Не желе да деца цео дан проводе под маскама и уз таблете.
2. Не желе да се дечији подаци трајно складиште у облику ЈОБ броја.
3. Не желе да деца буду притиснута ЛГБТ агендом и уче о родној равноправности и родно равноправном језику, док се са друге стране укида део програма који је повезан са националном историјом а потенцира општа историја.
4. Не желе да се деца прерано излажу сексуалном васпитању.
5. Не желе да деца уче о вештачкој интелигенцији, јер знају да то води трансхуманизму, роботизацији и тоталној контроли и на тај начин се деца отуђују од природе и свега што је природно.
6. Такође, многи родитељи сматрају да је њихово право да одлуче да ли ће и којим вакцинама вакцинисани своју децу, па на овај начин не би правили пометњу код родитеља који страхују од невакцинисане деце.

Питања и дилема у вези ове теме још увек има, али ту смо, покренули смо иницијативу и можемо да се угледамо и на друге државе код којих је кућно школовање заживело.

Покрет Живим за Србију