Ковид-казамат

You are currently viewing Ковид-казамат

Ковид-казамат нам је поред осталог стигао и као Божја казна за деценијско, па и вековно усхићивање беспрекорношћу западног „реда и поретка“.

Нису ли нам деценијама уназад рођаци, пријатељи, комшије, колеге, гастарбајтери пробијали главу колико смо „јадни“ и „заостали“ у односу на сва та „напредна“, „цивилизована“ и „савршено организована“ друштва, на чуда технике и изобиље закона и параграфа којима је до у танчину регулисан сваки, и најситнији аспект људског живота и међуљудских односа у тим западним златним кавезима, за којима ми Срби, ах, толико „назадујемо“ и „каскамо“? Није ли исто то чинила готово сва српска интелигенција, свих левих и десних праваца?

Па ето, „што молили Бога домолили“, како рече десетерац.

Ето нам дигитализације и онлајна, ето нам камера, електронских читача, холограма, чипованих телефона, апликација и других чуда и сокоћала, ето нам силесије здравствених, просветних, угоститељских и еко-прописа који ће изрегулисати сваки наш корак, где смеш а где не смеш слободно да дишеш, докле да се крећеш, с ким и с чим да уђеш у кафану, шта и колико да сејеш, узгајаш и једеш. Како је тужан и назадан био живот наших прадедова и прабаба који нису знали за толике цивилизацијске благодати! Замисли пијеш ракију коју си испекао мимо прописаних стандарда Европске Уније или сечеш исто такву пршуту?! Косиш на ливади, а око тебе нигде дронова, камера, холограма, 5Г мрежа, сателита?! Без маске на лицу, невакцинисан?! Без једне једине институције у држави да те због тога (а и много чега другог) ограничи или глоби, за твоје добро!? Како је уопште био могућ живот у таквој неуређености и беспоретку?!

Ковид-казамат је врхунац свих историјских напора западне цивилизације, предузет још од првих крсташких, конквистадорских и колонијалних похода, да се читав свет стави под лењир и доведе у правилне геометријске облике. И то се германско лудило укоцкавања свега живог и неживог, тај њихов свеобухватни и суманути рат против душе, слободе и животног спонтанитета толико времена слави као пут у „напредак“, „срећу“ и „просперитет“!?

А као што сам и раније писао, кад некога хоће да казни Бог му испуни све што пожели.

Желели сте западни казамат, дивили му се, подражавали му, безнадно чезнули за њим, обожавали га као најсавршенији облик постојања – и ево добили сте га.

Светислав Пушоњић