Тестирање на мала врата

You are currently viewing Тестирање на мала врата

Министар Бранко Ружић на мала врата покушава да уведе тестирање деце на коронавирус у школама. Након што је доста школа пребачено на “онлајн” наставу, у јавности се покушава да створи идеја да је најбоље решење тестирање ђака.

На страну што су неке школе “затворене” само из разлога “ниског обухвата вакцинацијом”, као у Тутину, на пример, противуставно и противзаконито је децу условљавати некаквим невалидним тестом који су тема расправе и у научним круговима.

Са друге стране, све је више примера у литератури који позивају на већу безбедност приликом извођења ових тестова, с обзиром да се ради о инвазивној процедури, па се питамо да ли би министар Ружић пристао да сноси одговорност и евентуалне одштете?

Уколико се уведе обавезно тестирање деце, питање је тренутка када ће се “сетити” да су тестови непоуздани и затражити доказ о вакцинацији за приступ школама, што уосталом и раде у вези осталих вакцина за децу.

Напомињемо да је овај сценарио већ присутан у многим државама, те у Грчкој се у школе може само вакцинисан или тестиран два пута недељно.

Покрет Живим за Србију се оштро противи оваквом предлогу и сматра да тестирање не сме бити обавезно.