„Опозиција“ суштински за ковид аусвајсе

You are currently viewing „Опозиција“ суштински за ковид аусвајсе

Врте се обојица укруг. Маше поенту. Гајић је нешто педантнији па подсећа Радовановића да законска форма мора детаљно да се испоштује, што никако не би био случај да се то са пропусницама уради преко ноћи. Што је тачно, али то је правно гледано од секундарног значаја. Правна држава је свака држава која има формални правни поредак хијерархизованих аката и то може бити и Павелићева НДХ и Маова Кина и Лењинов СССР – исто онолико колико и једна Шведска или САД. Но, на свим факултетима где се изучава право, учи се о појединим метаправним начелима која дају легитимитет свакој правној држави у виду владавине права. Једно од њих по Џону Локу је “себе-власништво” у оквиру ког је власништво над сопственим телом. Нема позитивног прописа, међународног уговора, устава или закона који могу да крње наше апсолутно право да са својим телом радимо шта ми желимо. Не смемо да га користимо да другом нанесемо директну и очигледну штету, али да одбијемо да било ко пипка или боцка наше тело било чим – на то имамо право, баш као што нико не сме да нас ван самоодбране удара или пуца на нас. Лок каже да закон који крши ово правно начело и није закон, већ акт голе тираније.

Зато, ако уведу усташке пропуснице или обавезну вакцинацију, ми ћемо се позивати на легитимну правну теорију и уџбенике права и сматраћемо да не кршимо закон, већ голи акт тираније. Тј, применићемо све нужне мере за самоодбрану од таквог дивљачког и усташког насртаја на нашу слободу.

Џаба им незнање, ароганција и ковидоманија. По цену живота нећемо пристати на обавезно боцкање и пропуснице, јер не желимо да се одрекнемо владавине права како бисмо са Радовановићем склизнули преко ноћи у лажни санитарни рај на земљи. Ако покушају да нам крше било коју слободу зато што им не дајемо наша тела на касапљење – имаће посла са нама који ћемо применити наше метаправно (али и правно) начело САМООДБРАНЕ.

Чекамо вас, само уведите то што сте наумили, неће бити добро…

Марко Пејковић