Повећање броја случајева Covid19 је независно од обухвата вакцинацијом

You are currently viewing Повећање броја случајева Covid19 је независно од обухвата вакцинацијом

Повећање броја случајева Covid19 је независно од обухвата вакцинацијом

(Подаци из 68 земаља и 2947 округа Сједињених Америчких Држава)

Извор:

Subramanian, S.V., Kumar, A. Increases in COVID-19 are unrelated to levels of vaccination across 68 countries and 2947 counties in the United States. Eur J Epidemiol (2021).

https://doi.org/10.1007/s10654-021-00808-7

Линк:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34591202/

Адаптација оригинала и коментар:

Одбор за Науку покрета Живим за Србију

Недавно је у епидемиолошком часопису, European Journal of Epidemiology, објављен рад научника са Универзитета Харвард из САД под називом “Повећање броја случајева Covid19 је независно од вакциналног обухвата – подаци 68 земаља и 2947 округа Сједињених Америчких Држава”. Уз опрез на подвучене реченице у тексту, занимљиво је да ова темељна студија није привукла већу пажњу јавности нити органа власти који препоручују мере заштите од епидемије. Користимо прилику да објавимо превод рада у целини ради информисања јавности на српском говорном подручју.

subramanianSV. 2021. Eur J Epidemiol

ФИГУРЕ И ТАБЕЛЕ_ subramanianSV. 2021. Eur J Epidemiol

 Увод

Вакцине се тренутно користе као примарна стратегија за борбу против Covid19 широм света. Примера ради, наратив који се односи на тренутно повећање броја нових случајева у Сједињеним Америчким Државама (САД) тврди да је то услед ниског вакциналног обухвата у одређеним областима земље (1). Сличан наратив примећујемо такође и у другим земљама попут Немачке и Велике Британије (2). Истовремено, Израел, који је био позитиван пример брзе вакцинације становништва и то у високом постотку, има поновну појаву великог броја случајева Covid19 (3). У овој студији испитујемо везу између процента комплетно вакцинисаног становништва и нових случајева Covid19 у 68 земаља и 2947 округа САД-а.

Методе

Користили смо Covid19 податке објављене преко Our World in Data за анализу између различитих земаља који су били доступни 3. септембра 2021. (додатна табела 1) (4). Укључено је 68 различитих земаља које су задовољиле следеће критеријуме: имале су доступне податке о другој дози вакцине; доступне податке о случајевима Covid19; доступне податке о становништву; последње ажурирање података обављено 3 дана пре или на дан 3. септембра 2021. Седам дана пре 3. септембра 2021., за сваку земљу  су обрачунати случајеви Covid19 на 1 милион становника, као и што је обрачунат проценат комплетно вакцинисаног становништва.

За анализу округа у САД користили смо податке Covid19 тима Беле Куће (5), доступне од 2. септембра 2021 (додатна табела 2).

Из студије смо искључили округе који нису пријавили проценат комплетно вакцинисаног становништва, тако да је укључено 294            7 округа за даљу анализу. Обрачунали смо број и проценат округа који су имали повећање броја Covid19 случајева према висини процента комплетно вакцинисаног становништва у сваком округу. Проценат увећања  броја случајева Covid19 је израчунат на основу разлике у случајевима у последњих 7 дана и у 7 дана који им претходе. На пример, округ Лос Анђелес у Калифорнији је имао 18.171 случај у последњих 7 дана (од 26. августа до 1. септембра) и 31.616 случајева у претходних 7 дана (од 19. до 25. августа), тако да овај округ није имао увећање броја случајева у нашем скупу података. Похрањујемо командну таблу са индикаторима коришћеним у овој анализи, а која се ажурира аутоматски приликом сваког уноса нових података од стране Covid19 тима Беле Куће (https://tiny.cc/USDashboard).

Налаз  

На нивоу различитих земаља, анализа показује непостојање приметне везе између процента комплетно вакцинисаног становништва и нових случајева Covid19 у последњих 7 дана (слика 1). Заправо, линија тренда сугерише маргинално позитивну везу тако да земље са већим процентом комплетно вакцинисаног становништва имају више Covid19 случајева на милион становника. Посебно треба истаћи Израел, који са преко 60% комплетно вакцинисаног становништва има највећи број случајева Covid19 на милион становника у полседњих 7 дана. Недостатак значајне везе између процента комлетно вакцинисаног становништва и нових случајева Covid19 је нарочито уочљив код поређења, на пример, Исланда и Португала. Обе земље имају преко 75% комплетно вакцинисаног становништва, а имају више случајева Covid19 на милион становника него земље као што су Вијетнам и Јужна Африка, где је око 10% становништва комплетно вакцинисано.

У окрузима САД-а, средњи број нових случајева Covid19 на 100.000 становника у последњих 7 дана је у многоме сличан кроз категорије процента комплетно вакцинисаног становништва (слика 2). Истичемо да је такађе значајна варијација нових Covid19 случајева у окрузима у оквиру категорија процента комплетно вакцинисаног становништва. Не примећује се значајно смањење случајева Covid19 са повећањем процента комплетно вакцинисаног становништва (слика 3).

Од 5 округа са највећим процентом комплетно вакцинисанеог становништва (99.9-84.3%), Центар за контролу и превенцију болести (CDC) указује на 4 као на округе са “високом” стопом преноса. Окрузи Чатахучи (Џорџија), Мекинли (Њу Мексико) и Аресибо (Порторико) су класификовани као зоне “високе” трансмисије, иако сва три имају преко 90% комплетно вакцинисаног становништва. Насупрот томе, од 57 округа које CDC класификује као зоне “ниског” прекоса вируса, 26,3% (15) имају проценат комплетно вакцинисаног становништва испод 20%.

Пошто се сматра да се потуна имунизованост од вакцине постиже око 2 недеље после друге дозе, ми смо обавили анализу сензитивности користећи једномесечни размак код процента комплетно вакцинисаног становништва различитих земаља и округа у САД. Исти налаз се примећује када је једномесечни размак узет у обзир, тј. не уочава се веза између случајева Covid19 и нивоа комплетно вакцинисаних (додатна слика 1, додатна слика 2).

Треба истаћи да подаци о Covid19 случајевима обухватају потврђене случајеве, а то је у функцији два фактора: понуде (нпр. варијација у капацитету за тестирање или праксе пријављивања) и потражње (нпр. варијација у одлуци становништва када да се тестирају).

Тумачење

Ослањање на вакцинацију као једину стратегију митигације Covid19 и његових штетних последица захтева преиспитивање, нарочито узимајући у обзир Delta (B.1.617.2) сој и могућност појављивања нових сојева. Друге фармаколошке и нефармаколошке интервенције би требало успоставити паралелно са повећањем стопе вакцинације. Таква корекција у третману, а нарочито у односу на политички наратив, постаје од огромног значаја у тренутку када се појављују нове научне чињенице о стварној ефикасности вакцина.

Тако у извештају Министарства здравља Израела, ефикасност две дозе BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) вакцине у превенцији Covid19 инфекције је 39% (6), што је значајно ниже од ефикасности коју је произвођач пријавио током фазе студија на хуманим волонтерима, а која је износила 96% (7). Такође, постаје јасно да имунитет стечен вакцином Pfizer-BioNTech-а не пружа подједнако снажан имунитет, као што је то случај са стеченим имунитетом, након прележаног вируса Covid19 (8). Даље, указан је и значајан пад имунитета против Covid19 стечен мРНК вакцинама већ 6 месеци након вакцинације (9). Иако вакцинације нуде заштиту појединцима од тежих облика хоспитализације и смртног исхода, CDC пријављује повећање од 0,01 до 9% у стопи хоспитализације, и од 0 до 15,1% у смртности (у периоду између јануара и маја 2021) међу комплетно вакцинисаним (10).

На крају, иако би требало учинити напоре да се становништво подстакне на вакцинацију, таква акција треба скромност и поштовање. Стигматизација становништва може донети више штете него користи. Значајно је истаћи да други нефармаколошки превентивни напори (нпр. значај хигијене јавног здравља у смислу држања физичке дистанце или прања руку, промовисање бољих учесталијих и јефтинијих облика тестирања) треба да буду обновљени како би се постигла равнотежа у навикавању на живот са Covid19 на исти начин како смо наставили да живимо 100 година након различитих сезоналних промена на вирусу инфлуенце из 1918. год.

Литература

1.Vaccinations CDC. CDC COVID data tracker. Centers for Disease Control and Prevention. 2021. https://covid.cdc.gov/covid-datatracker/#vaccinations.

  1. Nicolas E. Germany mulls restrictions for unvaccinated as cases soar. EUobserver; 2021. https://euobserver.com/coronavirus/ 152534.
  2. Estrin D. Highly vaccinated Israel is seeing a dramatic surge in New COVID cases. Here’s why. NPR; 2021.

https://www.npr.org/sections/goats andsoda/2021/08/20/ 1029628471/highly-vaccinated-israel-is-seeing- a-drama tic-surge-in-new-covid-cases-heres-why.

  1. Ritchie H, Ortiz-Ospina E, Beltekian D, Mathieu E, Hasell J, Macdonald B, Giattino C, Appel C, Rodés-Guirao L, Roser M. Coronavirus pandemic (COVID-19). 2020. Published online at OurWorldInData.org. Retrieved from: https://ourworldindata.org/ coronavirus.
  2. White House COVID-19 Team. COVID-19 community profle report. 2020. HealthData.gov. https://healthdata.gov/Health/ COVID-19-Community-Profle-Report/gqxm-d9w9.
  3. Ministry of Health Israel. Two-dose vaccination data. Government of Israel; 2021. https://www.gov.il/BlobFolder/reports/vacci ne-efcacy-safety-follow-up-committee/he/fles_publications_ corona_two-dose-vaccination-data.pdf.
  4. Thomas SJ, Moreira ED, Kitchin N, Absalon J, Gurtman A, Lockhart S, Perez JL, etal. Six Month safety and efcacy of the BNT162b2 Mrna Covid-19 vaccine. MedRxiv. 2021. https://doi. org/10.1101/2021.07.28.21261159.
  5. Gazit S, Shlezinger R, Perez G, Lotan R, Peretz A, Ben-Tov A, Cohen D, Muhsen K, Chodick G, Patalon T. Comparing sarscov-2 natural immunity to vaccine-induced immunity: reinfections versus breakthrough infections. MedRxiv. 2021. https://doi.org/ 10.1101/2021.08.24.21262415. 9. Canaday DH, Oyebanji OA, Keresztesy D, Payne M, Wilk D, Carias L, Aung H, Denis KS, Lam EC, Rowley CF, Berry SD, Cameron CM, Cameron MJ, Wilson B, Balazs AB, King CL, Gravenstein S. Signifcant reduction in humoral Immunity among healthcare workers and nursing home residents 6 months AFTER COVID-19 BNT162b2 mRNA vaccination. MedRxiv. 2021. https://doi.org/10.1101/2021.08.15.21262067.
  6. McMorrow M. (rep.). Improving communications around vaccine breakthrough and vaccine efectiveness. 2021. Retrieved from https://context-cdn.washingtonpost.com/notes/prod/default/ documents/8a726408-07bd-46bd-a945-3af0ae2f3c37/note/57c98 604-3b54-44f0-8b44-b148d8f75165.

Примедба издавача

Springer Nature задржава неутралност у вези јуриздикционих тврдњи у објављеним мапама и институционалним афилијацијама.