Има ли наде за српског пољопривредника у 2022. години?

You are currently viewing Има ли наде за српског пољопривредника у 2022. години?

Ближимо се крају још једне не тако успешне године, како за привреду тако и за пољопривреду.

Нашег сељака поред природних непогода, ове године су задесиле и оне друге нимало лаке економске непогоде у виду поскупљења. Како семенског тако и осталог репроматеријала за производњу и узгој. Ту је наравно и поскупљење нафте од које зависи читав ток производње. Берба кукуруза у појединим деловима Србије још није завршена, због лоших временских услова. То само још више одлаже и отежава сетву пшенице и осталих стрних жита, што ће нас довести до још већег поскупљења брашна и прерађевина.

Када данас разговарамо са нашим пољопривредницима чујемо да субвенције држава некоме исплаћује на време а некоме не. Да се касни са исплатом и по неколико месеци. То нас доводи до закључка да држава не води одговорну политику када је наша пољопривреда у питању. Да не будемо само критичари, Покрет Живим за Србију предлаже одређена решења:

  • увођење додатног плаћања одштете настале од стране дивљачи на усевима, независно од осигуравајућих и ловачких друштава
  • повећање износа субвенција на свим нивоима, поготово када је у питању органска производња
  • повратак људи на село кроз разне програме подстицаја као што су насељавања људи који желе да се из градова преселе и раде у сеоском окружењу
  • изградњом инфраструктуре потребне за нормалан и стабилан ток производње
  • запошљавањем додатног људства за рад на сеоским добрима

Ово је само један мали део предлога онога што би требало под хитно урадити како би нашу пољопривреду почели да враћамо у период седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, када је она била у много бољем положају него данас у 21. веку. Нашим плодним њивама требамо обезбедити радну снагу, повољније цене репроматеријала и веће субвенције. То би био први корак ка реализацији већих и озбиљнијих пројеката када је производња у питању.

Нашем сељаку остаје да се нада у неко боље сутра и у неко лепше пролеће. Верујемо да је Покрет Живим за Србију досадашњим радом и ангажовањем стекао поверење код грађана Србије и да ћемо заједничким снагама доћи до решења, уколико се после пролећних избора наш Покрет буде питао за пољопривреду.

Одбор за пољопривреду
Покрета Живим за Србију

Објављено 8.11.2021.