Без оклевања: Србија да подржи Декларацију о уставним принципима Републике Српске

You are currently viewing Без оклевања: Србија да подржи Декларацију о уставним принципима Републике Српске

У овим тешким временима по српски народ у целом региону, када страни фактор по ко зна који пут покушава да му умањи стечена права, Република Српска планира да усвоји Декларацију о уставним принципима, којом ће, у складу са Дејтонским споразумом, њој бити враћене надлежности. Усвајање ове декларације, која је управо стигла у парламент РС, очекује се на седници која ће бити одржана крајем месеца, а с тим у вези, Покрет Живим за Србију подсећа да је Република Србија, као гарант Дејтонског споразума, у обавези да подржи своју браћу, која коначно враћа права која су јој годинама одузимали бројни високи представници, што и сада покушава њихов нелегални и нелегитимни наследник Кристијан Шмит.

У овом документу се, између осталог, наводи да ће Скупштина РС, у координацији са председником, припремити текст Устава, којим ће бити предвиђено да Бањалука буде главни град, Пале престоница, а што је још важније, сви закони које је наметнуо високи представник БиХ, биће проглашени неуставним. Декларација ће омогућити и да РС самостално одлучује о одбрани, порезу, Високом судском и тужилачком већу БиХ… Једна од најважнијих тачака предвиђа да РС има своју војску, што је, иако потпуно легално и легитимно, неприхватљиво за Сарајево, али и западни део међународне заједнице.

Подршка Декларацији коју су предложили председник РС Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Владе РС Радован Вишковић и посланички клубови владајуће већине, ствар је принципа и законитости, а без обзира на то ко је тренутно на власти у РС, Србија је дужна да подржи свој народ у борби за остваривање права која јој припадају, и да стане на пут самовољи Кристијана Шмита, чији избор није потврдио Савет безбедности Уједињених нација. Јасно је да враћање надлежности не одговара страном фактору, односно САД, ЕУ и НАТО пакту, који желе да унитаризују БиХ и да Српску одвоје од своје матице.

Покрет Живим за Србију пружа пуну подршку браћи и сестрама с друге стране Дрине, који су крвљу извојевали своју слободу, у остваривању својих права, и апелује на власт у Србији да их у томе безрезервно подрже, али и упозорава да се Републиком Српском не сме трговати на било који начин, нити она може бити монета за поткусуривање, посебно имајући у виду да је Шмит већ најавио могућност доласка тзв. “мировних снага” ако РС направи своју ентитетску војску, што је заправо јасна претња страног фактора Србима у БиХ.

Покрет Живим за Србију подсећа и на Шмитово залагање за “регионалну интеграцију земаља Западног Балкана”, а наш народ у РС сигурно зна шта стоји иза оваквих слаткоречивих флоскула.

Не сумњамо да то зна и Александар Вучић.

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 15.11.2021.