Покрет Живим за Србију о радничким правима: Сретењски устав забранио ропство, а Вучић га увео

You are currently viewing Покрет Живим за Србију о радничким правима: Сретењски устав забранио ропство, а Вучић га увео

Вести о ропском положају вијетнамских радника у кинеској фабрици „Линглонг“ у Зрењанину, шокирале су наше грађане који се информишу путем друштвених мрежа, с обзиром на то да мејнстрим медији углавном ћуте на оптужбе да се ради у нехуманим условима, без струје, чисте воде, тоалета, нормалне исхране, и што је најгоре, без слободе, с обзиром на то да су им наводно одузети пасоши. Како наводе медији, држављани Вијетнама у Србију су дошли преко агенције из своје државе, којој су платили више хиљада евра како би добили посао.

Иако је Министарство рада демантовало ове тврдње, приказани снимци не говоре им у прилог, а посебно је запањујућа чињеница да се насеље у коме радници станују, третира као екстериторијално! С тим у вези, Покрет Живим за Србију пита ко је то омогућио, и зашто се власницима страних фабрика дозвољава да раднике третирају као робове, и то не само стране, него и наше држављане. Сетимо се само текстова о српским радницима у фабрици „Јура“, којима је наводно било забрањено да иду у тоалет, па су морали да носе пелене за одрасле, или о српском инжењеру кога је шутирао директор Кинез у топионици у Бору, па се запитајмо: како смо од слободарског постали ропски народ?

Како смо дозволили Александру Вучићу и његовим сарадницима из Владе Србије да третирају раднике као робове, иако је још у Сретењском уставу 1835. године писало да сваки роб који стане на тло Србије, постаје слободан човек? Знамо ли да је књаз Милош Обреновић две године касније указом забранио кулук (принудни и бесплатни рад сељака)?

Овакве узнемирујуће вести само доказују да је Србија колонија, чији су управници спремни да дозволе страним „инвеститорима“ да не само израбљују, већ и тероришу раднике, које притом мизерно плаћају, и то нашим новцем („субвенцијама“). Сувишно је говорити да се притом крше и закони Републике Србије, али и међународне конвенције.

С обзиром на то да се мали бизнис темељно уништава корона мерама, крупни страни капитал сигурно ће јачати, па се лако може догодити да Србија постане радни логор.

Време је да се томе супротставимо.

Инфо служба
Покрета Живим за Србију

Објављено 18.11.2021.