Покрет Живим за Србију: Прекинути понижавајуће преговоре са нелегалним властима у Приштини

You are currently viewing Покрет Живим за Србију: Прекинути понижавајуће преговоре са нелегалним властима у Приштини

У мору дневнополитичких вести којима режимски, али и тзв. опозициони медији анестезирају јавност, скоро незапажено је прошла вест о неуспеху преговора у Бриселу између Београда и нелегалне власти у Приштини. Тачније, до тројног сусрета није ни дошло, јер су Албанци одбили да разговарају са нашом делегацијом, не желећи да тема буде имплементација Заједнице српских општина. Стога је специјални представник Европске уније, нама већ по пристрасности познат Мирослав Лајчак, разговарао одвојено са двема делегацијама.

Ово је само још један показатељ у низу колико је Србија понижена, с обзиром на то да је ЗСО договорена још 2013. године, и то у замену за укидање институција Републике Србије на КиМ, што је већ само по себи било чин издаје. Но, иако се ЗСО по надлежностима не може ни поредити са судством, тужилаштвом и осталим институцијама које је наша земља имала на својој територији, косовски Албанци не желе ни да разговарају о примени онога што су сами потписали, премда је друга страна испунила све услове.

И док се директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић јада домаћим медијима, премијер лажне државе Косово Аљбин Курти славодобитно је саопштио да „ЗСО није у складу са Уставом Косова и да Србија мора да промени свој Устав, јер се у њему каже да је Косово саставни део Србије“! Овакву дрску изјаву Курти је допунио констатацијом да се процес преговора између Србије и Косова, односно „нормализација односа“, мора завршити до краја мандата америчког председника Бајдена.

С обзиром на то да је предлогом Владе Србије о укидању цензуса отворен пут изменама Устава Републике Србије, Покрет Живим за Србију наглашава да наша земља не сме да руши свој највиши правни акт због Куртијевих жеља. Већ оваква Куртијева изјава довољна је да се прекину бесмислени и по Србију штетни преговори, те да се они евентуално наставе у оквиру Уједињених нација. То, додуше, отворено кажу и неки режимски аналитичари, али такве изјаве немају никакву тежину, јер председник Вучић и премијер Брнабић не чине ништа да такав предлог и спроведу, већ служе само заваравању патриотске јавности.

Томе у прилог иде и изјава Ане Брнабић да је и Приштина добродошла у пројекат Отворени Балкан.

Међутим, пошто су ова влада и председник већ при крају свог мандата, упозоравамо их да не чине исхитрене потезе и да више ништа не договарају у име Републике Србије. Ово је свакако последњи једнопартијски парламент у новијој историји наше земље, а Покрет Живим за Србију уверен је да ће после избора његов састав бити другачији, те да ћемо, заједно са другим патриотским покретима, стати на крај издаји земље и изменама Устава по наруџби страног фактора.

Инфо служба
Покрета Живим за Србију

Објављено 18.11.2021.