Србија Најјача земља на свету или територија за тестирање?

You are currently viewing Србија Најјача земља на свету или територија за тестирање?

Сигурно сте чули да је у вестима најављено да Србија међу првима добија нови лек против корона вируса Paxlovid, који стиже баш из компаније Фајзер, одакле је речено да су „клиничка испитивања прекинута, пошто су први резултати били јако позитивни.” Ми се питамо да ли је Србија толико јака држава, па можда и најјача на свету, да добијамо “најбоље” нетестиране лекове који ће спашавати животе, или је пак Србија место број 1 за разне врсте тестирања, што се поново показало управо са овим леком. Фајзер је за овај лек тражио Дозволу за хитну употребу лека (Emergency Use Authorisation) 16. Новембра 2021, што значи да није регистрован.

Не заборавимо да је компанија Фајзер била главни актер разних судских спорова, и до сада исплатио 4,6 милијарди долара у 71 спору, због дугорочних нежељених ефеката њихових лекова и медицинских средстава, али и због спровођења неодобрених студија. Ево само неколико примера:

  • Тужба везана за лек Protonix (Инхибитор протонске пумпе): Фајзер није намерно навео могућа нежељена дејства која овај лек може имати на бубреге, као што су отказивање ових органа, Акутни интерстицијски нефритис (АИН) и друга обољења бубрега. Повучено је пола милиона доза овог лека, а 2013. је компанија Фајзер исплатила погодбом 55 милиона за ову кривичну оптужницу.
  • Prempro: Лек за хормонску терапију због којег је скоро 10,000 жена тужило компанију Фајзер због узроковања рака дојке након коришћења овог лека. Фајзер је платио одштету у износу од 1 милијарде долара.
  • Chantix: Лек намењен као помоћ при остављању пушења цигарета. Око 3000 људи је тужило компанију Фајзер због нежељених ефеката као што су суицидалне мисли и озбиљне психолошке поремећаје. 2013. године је компанија исплатила одштету у износу од 288 милиона.
  • Обављала неодобрену студију над 200 деце оболелом од менингитиса у Нигерији, дајући им антибиотик Trovan, који је изазвао отказивање јетре и чак смрт код 11 малишана. На десетине су остали инвалиди. Фајзер је због овога 2011. године исплатио одштету у износу од 700 милиона долара, а поред овога су ухваћени и у илегалним радњама да целу ствар заташкају.
  • И листа сличних примера иде унедоглед.

Када погледамо све ово, питамо се да ли желимо да и ми будемо део овакве статистике? Да ли су људски животи само бројке на папиру, или су то нечија деца, очеви и мајке који су страдали од производа ове компаније, која у целој овој Kовид пЛандемији, не сноси никакав ризик од настанка нежељених дејстава њихових медицинских средстава, будући да се користе управо под Дозволом за хитну употребу, баш као и лек Paxlovid који нам стиже у Србију.

Извори:

https://www.theguardian.com/business/2010/dec/09/wikileaks-cables-pfizer-nigeria

Милица Булатовић,
Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 22.11.2021.