ШТА ПИШЕ У ЧЛАНУ 108. УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ?

You are currently viewing ШТА ПИШЕ У ЧЛАНУ 108. УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ?

ИЗАЂИ НА РЕФЕРЕНДУМ И РЕЦИ НЕ ПРОМЕНИ УСТАВА

Чланом 108. Републике Србије прописано је да на захтев већине свих народних посланика или најмање 100.000 бирача Народна скупштина расписује референдум о питању из своје надлежности, у складу са Уставом и Законом.

Предмет референдума (по садашњем Уставу) не могу бити обавезе које произилазе из међународних уговора, као ни закони који се односе на људска и мањинска права и слободе, порески и други финансијски закони, буџет и завршни рачун, увођење ванредног стања и амнестија, као ни питања која се тичу изборних надлежности Народне скупштине.

Међутим шта ако се члан 108. Устава промени?

Ако се овај члан промени могуће је да ће неком из владајуће поставе пасти на памет да нека најосетљивија питања ставе на референдум у намери да на тај начин покрију сами себе односно њихову одлуку и намеру да се иста та права узурпирају.

Шта ако једног дана предмет и тема референдума буде део територије Републике Србије? Мислим на Косово и Метохију али и на Аутономну покрајну Војводину.

Шта ако једног дана предмет и тема рефереднума буде обавезна вакцинација читавог становништва?

Свакако да увек имате права која вам по међународним правним актима припадају али јасно нам је свима како суде судије, на основу закона и Устава.

Зато се мора изаћи на референдум и јасно рећи НЕ! НЕ ПРОМЕНИ УСТАВА!

Адвокат Милина Дорић
заменик председника Покрета Живим за Србију

Објављено 14.12.2021.