У ЛОГОРУ СРБИЈА НИШТА НОВО: ВАКЦИНА ИЛИ ПРИНУДНИ КАРАНТИН, ПИТАЊЕ ЈЕ САД

You are currently viewing У ЛОГОРУ СРБИЈА НИШТА НОВО: ВАКЦИНА ИЛИ ПРИНУДНИ КАРАНТИН, ПИТАЊЕ ЈЕ САД

Откад је почело пландемија ковида-19, грађанима широм света, па тако и у Србији, одузимана су бројна људска права, од слободе кретања до слободе избора приликом вакцинације и лечења. С обзиром на то да је у нашој земљи вакцинација, која се показала као веома неделотворна када је у питању заустављање ковида-19, готово стала, медији су појачали пропаганду против невакцинисаних, али и почели да поново застрашују људе наводним порастом броја заражених, као и одвођењем пацијената у принудну изолацију.

У томе, као и увек, предњачи Блиц, који је, пишући о измени Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19, подсетио на део који говори о томе да су оболели дужни да прихвате изолацију у за то одређеним објектима, а у супротном ће бити изоловани у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове – у преводу на српски, полиције.

Покрет Живим за Србију на ово је указивао још у новембру 2020. године, када је протестовао због измена Закона о заштити становништва од заразних болести, у коме се између осталог наводи да ће за спровођење ове квазиздравствене политике по потреби бити задужена и полиција. Нажалост, мало људи је тада реаговало.

Тиме је у Србију и званично уведена репресија над грађанима под велом јавног здравља, с обзиром на то да је оваква уредба, као и Закон о заштити становништва од заразних болести, у колизији са Законом о правима пацијената, као и са Уставом Републике Србије. Као и у случају ковид пропусница за угоститељске објекте, односно аусвајса

Преедседник Покрета Живим за Србију др Јована Стојковић је о овој теми говорила годинама пре ове пландемије, указујући на нечовечност и неуставност Закона о заштити становништва од заразних болести, по коме нико не може да одбије обавезну вакцинацију, а коју има право да нареди министар здравља по препоруци Светске здравствене организације, доказано компромитоване и корумпиране.

С тим у вези, застрашивање грађана принудним карантином у ствари је само средство да се људи заплаше и наведу да се вакцинишу, а да је главни циљ целе агенде обавезна вакцинација, видели смо и на срамном суђењу Новаку Ђоковићу у Аустралији, на коме је тужилац отворено оптужио најбољег тенисера на свету, који је здрав као дрен и са регуларном визом дошао на турнир, да самим својим присуством, пошто је невакцинисан, шири антивакцинашке идеје?!

Тужилац је махао и изјавом Предрага Кона, који је Ђоковићу замерио то што не жели да се вакцинише, што јасно сведочи о томе да је цела прича диригована из једног центра, а наша власт је очито добила задатак да од Србије направи логор по узору на “демократску” Аустралију.

Терен за овакав наратив припреман је годинама, а на извесну дискриминацију одраслих поводом произвољно одабране заразне болести др Јована Стојковић указује још од 2015. године, када је поменути закон још био у припреми.

Нажалост, јавност није препознала опасност и стала иза родитеља невакцинисане деце, којима је од 2016. забрањен улаз у вртиће и отежано уписивање у школе. Није је препознала ни током епидемије малих богиња 2017. и 2018. године, када је вршена хајка на “антиваксере”, понајвише на др Јовану, која је чак означавана и као убица, исто као што је у мају 2020. године, када је говорила о предстојећим ковид пасошима, етикетирана као теоретичар завере, да би у априлу прошле године била и ухапшена, иако није починила ниједно кривично дело.

Сада су, међутим, дискриминација и претња принудом стварност свих нас, па се поставља питање хоћемо ли коначно престати да затварамо очи пред репресијом и почети да се, сви заједно, боримо за СВАЧИЈА људска права.

Инфо служба Покрета
Живим за Србију

Објављено 19.1.2022