НАПРЕДЊАЦИ УНИШТИЛИ ВОЈСКУ: ПИЛОТИ КУРСИСТИ ЋЕ УПРАВЉАТИ ВОЈНИМ АВИОНИМА

You are currently viewing НАПРЕДЊАЦИ УНИШТИЛИ ВОЈСКУ: ПИЛОТИ КУРСИСТИ ЋЕ УПРАВЉАТИ ВОЈНИМ АВИОНИМА

Од стварања јединствене Војне академије 2006.године и каснијег омогућавања да студенти Војне академије поред звања официра добију и статус дипломираног инжењера или менаџера одређене специјалности, а све у циљу веће заинтересованости за војну професију, суочавамо се са све већим одливом квалификованог официрског кадра у Војсци Србије, који након 5 година школовања прелази у цивилни сектор, због већих примања и мањег обима обавеза. То је случај и са подофицирским кадром као и војницима по уговору, што је такође велики проблем, али у њих, за разлику од студената Војне академије, није уложено толико средстава на обуку одређене специјалности. Да се Војска Србије налази у великој кадровској кризи, најбоље потврђује нова најава Министарства одбране да ће се примати кандидати из цивилства на шестомесечни курс за пилоте, на шта је реаговао и Војни синдикат чију реакцију објављујемо у наставку текста у целости.

“Јавним огласом за пријем лица из грађанства на шестомесечни курс за резервне официре рода авијације уз могућност заснивања радног односа у авијацији Војске Србије, у својству пилота, најбољи је доказ да је криза кадра у Војсци Србије достигла свој врхунац, на шта Војни синдикат Србије, константно указује и упозорава последњих пет година.
У блиској прошлости сви смо нажалост били сведоци неколико авио удеса војних ваздухоплова, који су се дешавали и поред чињенице да су њима у том тренутку управљали искусни војни пилоти, са завршеним војним академијама рода авијација. Не смемо ни да замислимо ситуацију у којој ће неко пилотску палицу сложеног борбеног средства – авиона или хеликоптера, чија се вредност мери у милионима евра, поверити нпр. неком менаџеру или лицу које нема апсолурно никаква предзнања из ове комплексне области.

Јавни позив за произвођење војних пилота шестомесечним курсом, представља и понижење за ову елитну професију у коју су некад регрутовани искључиво младићи надпросечних психофизичких особина и потом школовани више година.
Занимљиво је да овакав преседан долази непосредно пред изборе, па не искључујемо могућност да се оваквим потезом политичких функционера на челу Министарства одбране и у овом јавном сектору прави простор за партијско запошљавање.

Оно што као једини репрезентативни представници запослених у нашој војсци знамо са сигурношћу, јесте чињеница да менаџмент Министарства одбране, наставља са игнорисањем и грубим кршењем права запослених у одбрани, а повлачењем оваквих очигледно очајничких и дилетантских потеза, у недостатку социјалног дијалога, ослушкивања потреба професионалних припадника војске, поштовања правила струке, Закона, а пре свега уважавања права професионалаца који чине Војску Србије, додатно урушавају њену ионаку превише девастирану кадровску и сваку другу структуру.
Више је него очигледно, да појединци на важним руководећим дужностима у систему одбране, сујету у којој се даве, што пре треба да оставе по страни и да слушајући струку и искуство почну да доносе најбоље одлуке у интересу Србије и њене војске. Само тако ће војску, која се данас углавном користи у дневнополитичке срхе и препуцавања, успети да врате народу.

Грађани Србије треба да знају да корист од овако немарног и дилетантског управљања системом одбране, имају само наши непријатељи и да Војска Србије убрзо неће моћи да одговори својој основној Уставној улози, тј. неће бити у стању да брани земљу ако то буде потребно.
Очигледно је неко у Министарству одбране чуо недавну изјаву Миломира Марића, са Хепи тв, да у војску иду само најглупљи, па је проценио да ни за официре рода авијације не треба велика памет.”

Имајући у виду како су до сада били организовани курсеви у Војсци Србије, који су у већини случајева били по принципу “покрића на папиру”, где су људи слати на исте само “да попуне број”, а да од обуке за одређену врсту специјалности нису виђали готово ништа, Покрет Живим за Србију се пита да ли ће иста ситуација бити и са овим курсевима за пилоте, где ће будући пилоти бити углавном ангажовани по неким другим питањима, попут чишћења  касарнског круга, пешадијске и стројеве обуке, док ће ваздухоплове тек успут видети и можда имати среће и да их некад провозају.

Обука пилота не може бити завршена за само 6 месеци чак и када би будући курсисти били ангажовани само за учење пилотирања, што вероватно неће бити случај имајући у виду досадашња искуства из других специјалности.

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 5.2.2022.