НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА ЦЕНЗУРА: ЗАШТО ИСТРАЖИВАЧИ ЈАВНОГ МЊЕЊА ПРЕЋУТКУЈУ ДР ЈОВАНУ СТОЈКОВИЋ И ПОКРЕТ ЖИВИМ ЗА СРБИЈУ И ИЗМИШЉАЈУ НЕПОСТОЈЕЋЕ КОАЛИЦИЈЕ УМЕСТО СУВЕРЕНИСТА

You are currently viewing НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА ЦЕНЗУРА: ЗАШТО ИСТРАЖИВАЧИ ЈАВНОГ МЊЕЊА ПРЕЋУТКУЈУ ДР ЈОВАНУ СТОЈКОВИЋ И ПОКРЕТ ЖИВИМ ЗА СРБИЈУ И ИЗМИШЉАЈУ НЕПОСТОЈЕЋЕ КОАЛИЦИЈЕ УМЕСТО СУВЕРЕНИСТА

Истраживања јавног мњења у Србији, поготово предизборна, у зависности од наручиоца, већ деценијама служе више да би грађане подстакла да гласају за одређене политичке опције него да би их информисала о томе какво је заиста расположење код потенцијалних бирача, али све док Покрет Живим за Србију није постао препознатљив, била је непозната појава да се нека политичка опција потпуно прећуткује и игнорише, па и по цену тога да се коалицији у којој се налази, дрско мења назив.

Управо то је случај са различитим истраживањима објављеним у скорије време, од Фактор плуса, преко оног иза кога стоји Странка слободе и правде, до Нове српске политичке мисли, која су сва до једног потпуно изоставила ЖЗС и њеног председника др Јовану Стојковић, прешавши тако са спинова и манипулација на отворену цензуру, па и неистине и измишљотине, саопштава Покрет Живим за Србију.

Последњи у низу примера је најновија анализа Нове српске политичке мисли, коју је објавио Ђорђе Вукадиновић, за кога једноставно не постоји ЖЗС нити коалиција Суверенисти, већ су наведени само називи наших коалиционих партнера, странака Доста је било и Здрава Србија. Овим су испитаници али и остали бирачи свесно доведени у заблуду, јер нису ни информисани о пуном саставу коалиције, као ни о њеној суштини, која је изражена управо у називу Суверенисти.

Припадници, функционери али и бројни симпатизери ЖЗС су у више наврата питали главног уредника НСПМ Ђорђа Вукадиновића на Твитеру, где се он и огласио поводом свог истраживања и где редовно одговара на питања пратилаца, чак и она најбаналнија, зашто није наведен назив коалиције и зашто је изостављен ЖЗС из њеног састава, али одговора није било. Јер, немушто оправдање да нема места да се сви наброје, није објашњење за прећуткивање целог једног покрета, као и његовог лидера, који су иначе већ учествовали на парламентарним изборима 2020. и као такви нису непознати јавности, а камоли искусним истраживачима јавног мњења, политичким аналитичарима, политичарима и бившим народним посланицима попут Вукадиновића.

Поред тога, индикативно је да, упркос великој подршци коју Суверенисти добијају, а што се видело и приликом кампање за нажалост покрадени референдум о Уставним променама, када су многи грађани заокружили ,,не” управо на њихов позив, у истраживању НСПМ они не прелазе цензус, за разлику од неких глобалистичких опција које наводно имају велику подршку бирача.

Вукадиновић је очито кренуо стопама Владимира Пејића из агенције Фактор плус, који је такође прећутао постојање ЖЗС и Суверениста у свом најновијем истраживању, утврдивши, додуше, да ће ДЈБ и Здрава Србија заједно, мада једва, прећи цензус. Др Јована Стојковић је преко Твитера јавно питала Пејића шта се дешава са ЖЗС и како је могуће да овај покрет није ни наведен у резултатима, иако је још у децембру потписао Декларацију Суверениста, али он је није удостојио одговора.

Кад професионални истраживачи јавног мњења овако бесрамно цензуришу ЖЗС и ускраћују бирачима право да се изјасне о њему, ни не чуди што то себи допуштају прозападни, глобалистички политичари попут Драгана Ђиласа, чија је Странка слободе и правде објавила истраживање наручено од неименоване агенције, у коме не само да нема помена о ЖЗС, него је наведена непостојећа коалиција ДЈБ и Двери! Да постоји срамота и одговорност за почињену превару, ССП и Драган Ђилас би се јавно извинили и никада више не би наручивали истраживања, а агенција би требало да буде именована и да одговара за овај скандалозни пропуст.

Но, од тога неће бити ништа докле год имамо не само овакву власт и опозицију, већ и медије, који су својим третманом према Покрету Живим за Србију и др Јовани Стојковић дали пример на коме би им и Гебелс позавидео.

Подсетимо да је др Јована у медијима најчешће прећуткивана, као да не постоји, осим у појединим приликама када ју је требало дискредитовати, као што је била епидемија малих богиња 2017/2018 или својеврсна кампања пред њено хапшење прошле године, када је клеветана као ,,антиваксер” и прозивана да је одговорна за смрт деце и одраслих, иако је све време, и пре пландемије короне и током ње, тражила искључиво право на слободан избор приликом вакцинације и информисани пристанак, позивајући се притом на медицинску етику, људска права загарантована међународним конвенцијама и Уставом РС, и цитирајући званичне изворе.

Подсећамо и да су исто тако медији прећуткивали да је управо Покрет Живим за Србију поднео кривичну пријаву против декана Медицинског факултета у Београду због дискриминације студената, али и против министра здравља и многих других функционера због бројних кршења права грађана током претходних година.

Чињенице, међутим, у Србији очигледно не обавезују ни медије ни агенције ни политичаре, па ни истраживаче јавног мњења који се, попут Ђорђа Вукадиновића, диче како својим патриотизмом, тако и поштењем. Ко о чему, истраживач о… Јавном мњењу.

Но, не испадне увек како је ,,истраживано”, већ како је изгласано, те верујемо да ће грађани препознати борбу и труд ЖЗС и Суверениста, али и обмане истраживача, те да ће својим гласовима 3. априла омогућити да уђемо у Народну скупштину и заступамо народ, а не да нам изборне резултате одређују они који наручују оваква ,,истраживања”.

Инфо служба Покрета
Живим за Србију