За шта се залаже Покрет Живим за Србију?

You are currently viewing За шта се залаже Покрет Живим за Србију?

Покрет Живим за Србију окупља држављане Републике Србије који поштују и уважавају искуства наших предака, верујући да је патриотизам, приврженост и љубав према земљи у којој живимо,
основ за моралну, економску и сваку другу обнову суверене Србије.

Након петооктобарског „државног удара“ у Србији je спроведена приватизација на начин који је довео до екстремног раслојавања грађана. Створена је армија сиромашних, незапослених, обесправљених људи без перспективе. С друге стране, настао је слој олигарха који су освојили и задржали монополски положај у држави и друштву, служећи се неретко злоупотребама и
политичким везама.

С тим у вези, спровешћемо по хитном поступку истрагу и контролу процеса приватизације и отуђења јавних добара у Србији. Желимо отаџбину без мафије и криминала, без тајкуна насталих пљачком државног капитала, без политичара којима су лични и други интереси важнији од интереса свог народа и државе Србије.

Данашње младе генерације губе наду, хиљаде и хиљаде младих и образованих сваке године
заувек напушта Србију, покушавајући да бољи живот оствари далеко од своје земље, у којој им се укида будућност. Живим за Србију жели да млади остану овде и да Србија постане држава права, социјалне правде и правичности. Сиромаштво није само несрећа, оно је и понижење.

Променом изборног система грађанима треба омогућити да директно бирају своје представнике на свим нивоима. Постојећи пропорционални систем омогућава владавину политичких партија, а не грађана. У локалним парламентима и Народној скупштини седе партијски делегати који заступају интересе и вољу својих страначких лидера, а не стварни представници народа.

Садржај наставе у школа мора бити у складу са моралним и вредносним ставовима родитеља који на то имају право по Уставу Републике Србије. Неприхватљиво је и штетно за психички развој деце увођење наставних програма који пропагирају хомосексуалност и остале нетрадиционалне
стилове живота, а који могу донети додатну конфузију и нестабилност у дечјој осетљивој фази
развоја.

Залажемо се за различитост медијске понуде и здраву конкуренцију, јер је то најефикаснија одбрана од могуће медијске манипулације и стварања монопола. Слободни медији омогућавају стварање јавног мњења и доприносе контроли власти. Непримерени садржаји који штете јавном
моралу морају да се укину са националних фреквенција.

Залажемо се за хитно преиспитивање рада центара за социјални рад по питањима одузимања деце из биолошких породица или од дугогодишњих хранитеља, односно испитивање
евентуалних злоупотреба и веза са страним агенцијама за усвајање деце. Треба забранити усвајање деце од стране страних држављана.

Свим грађанима мора се омогућити приступачност здравственим институцијама у најкраћем
временском року. Сваки грађанин мора да има здравствено осигурање без обзира на социјално материјални статус.

Изменићемо закон о обавезној вакцинацији и увести принцип препоручене-добровољне вакцинације, што је једино решење у складу са Уставом Републике Србије, Конвенцијом о
људским правима и биомедицини и медицинском етиком. Неопходно је формирање независне националне лабораторије која би испитивала квалитет вакцина на нашем тржишту. Залажемо се за оснивање државног фонда за децу оболелу након вакцинације, као и оснивање центара за децу
оболелу од аутизма и установа за њихово доживотно збрињавање. Донирање органа мора бити добровољно, а не „подразумевано“.

Хитно основати Аграрну развојну банку ради пласмана средстава из аграрног буџета, кредитирања и субвенционисање пољопривредне производње и извоз пољопривредних производа. Држава не сме дозволити продају земљишта страним лицима или компанијама.

Стечена права пензионера не смеју и не могу бити угрожена, а минимална пензија не сме бити испод цене потрошачке корпе. Залажемо се да сваки грађанин старији од 65 година има право на уживање пензије, без обзира на лични допринос пензионом фонду, а ратни ветерани право на националну пензију не мању од просечне пензије у Србији.

Покрет Живим за Србију тражи да се суспендују Бриселски споразум и друга документа којим се угрожавају територијални интегритет државе и захтева да се преговори наставе искључиво на основу садржаја Резолуције 1244 СБ Уједињених нација, којом је регулисано и гарантовано право косовским Албанцима на суштинску аутономију или самоуправу у оквиру Србије.

Потребно је забранити финансирање НВО организација из иностранства. Залажемо се за забранууласка, боравка и издавања докумената Републике Србије илегалним мигрантима, из разлога здравствених и других безбедносних изазова.

Залажемо се за обавезан војни рок у трајању од шест месеци, модернизацију борбене технике, и набавку савремених система одбране.

Циљ је у што већој мери укључити наше људе из дијаспоре у препород и обнову државе. Њихов највећи потенцијал јесте: искуство, знање, капитал, везе и лични ауторитет.

Покрет Живим за Србију

Објављено 25.2.2022.