Др Јована Стојковић: Држава мора да престане да условљава родитеље и води рачуна коме одузима децу и да престане да даје децу иностраним агенцијама

You are currently viewing Др Јована Стојковић: Држава мора да престане да условљава родитеље и води рачуна коме одузима децу и да престане да даје децу иностраним агенцијама

Др Јована Стојковић, пета на листи коалиције Суверениста испред Покрета Живим за Србију, изјавила је у емисији „Реч на реч“ да родитељи који нису вакцинисали сву своју децу немају право на родитељски додатак, што представља дискриминацију и тиме родитељи немају слободу избора.

Поред тога др Стојковић је изнела важан податак да је пре неку годину одузето 6.000 деце из биолошких породица, а један од разлога за то је било сиромаштво. Навела је како сиромаштво не сме бити разлог за одузимање деце. Поред тога навела је живе примере родитеља који су доживели проблем одузимања деце. Такође је навела да чак и када се помогне тим породицама, помоћ је добијена од Покрета Живим за Србију или пријатеља, деца и даље не буду враћена.

– Податак од пре неку годину да је 6.000 деце одузето из биолошке породице, многи од њих су контактирали нас јер смо се бавили тиме. Навели су да је немаштина разлог зашто им одузимају децу. Деца се одводе у хранитељске породице којима се даје помоћ око 50.000 дин. После се воде дуги судски процеси за враћање деце – истиче др Стојковић.

Важан проблем у Србији, на који министарка Кисић није дала одговор, је да држава има уговоре са страним агенцијама, које усвајају српску децу и извозе из Србије.

– Постоје приватне агенције за усвајања деце, а породични закон у Републици Србији омогућава усвајање деце из Србије у иностранство. У Србији има три пута више усвојитеља него што има деце. Залагаћемо се за то да се деца из Србије не усвајају у иностранству – истиче др Стојковић.

Породице које не могу да имају децу у Србији треба да усвоје српску децу, а не да деца иду у иностранство. На крају је др Стојковић истакла да ће се залагати за укидање свих закона који су супротни Уставу, родитељским правима и осталим законима који су контрадикторни и који не подржавају слободу родитеља и деце, као и подстицање финансијске помоћи без икаквог условљавања и наравно забрана извоза деце у иностранство.

Објављено 11.3.2022.