ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА: ГЕНЕЗА ПОДУХВАТА ВЛАСТИ, ФАРМАЦЕУТСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И СЗО И БОРБА ДР ЈОВАНЕ СТОЈКОВИЋ ЗА ПРАВО НА ИЗБОР

You are currently viewing ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА: ГЕНЕЗА ПОДУХВАТА ВЛАСТИ, ФАРМАЦЕУТСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И СЗО И БОРБА ДР ЈОВАНЕ СТОЈКОВИЋ ЗА ПРАВО НА ИЗБОР

Пландемија којој је коронавирус био покриће ставила је питање обавезне вакцинације, до тада маргинализоване и ограничене само на круг дела родитеља забринутих за њене последице (којих је увек било) у центар пажње готово свих људи, како у Србији, тако и широм света. Међутим, цензура и прогон “антиваксера”, односно људи који се залажу за слободу избора, оголили су све што је држава, у спрези са фармацеутском индустријом и наднационалним творевинама попут Светске здравствене организације, радила последњих деценија, а нарочито последњих година, тачније од 2016. године, када је донет сада већ злогласни Закон о заштити становништва од заразних болести.

Нажалост, тада је ретко ко имао воље да саслуша др Јовану Стојковић (која се борила кроз удружења родитеља будући да је Покрет Живим за Србију основала тек 2018. године), а она је била једна од ретких особа у јавности која је указивала на противуставан члан 32, по коме нико не може да одбије обавезну вакцинацију (током 2021. додат је и члан о асистенцији војске и полиције приликом вакцинације).

Међутим, захваљујући властодршцима, медијима и корумпираној струци која је мантрала како су “вакцине спасиле човечанство”, поменути закон прошао је глатко, а од родитеља се више није тражила ни писана сагласност за вакцинисање деце.

Сама потреба марионетске власти да вакцинацију деце “провереним” вакцинама учини обавезном под претњом високих новчаних казни за родитеље и интервенција центара за социјални рад, требало је већ тада да буде у најмању руку сумњива свима који се залажу за слободу и демократију. Нажалост, испало је управо обрнуто – сем удружења родитеља и ретких појединаца, нико се није забринуо ни побунио.

Уследила је епидемија малих богиња 2017/2018. године, у којој су невакцинисана деца, односно њихови родитељи, перфидно оптужени за смрт појединаца, иако је у тој епидемији било доста оболелих вакцинисаних особа, махом одраслих (што не треба да чуди, јер је вакцинални имунитет, не само од корона вакцине већ од свих вакцина, привремен, што је општепозната и доказана научна чињеница, али се о томе у јавности не говори). Лов на вештице резултирао је кривичном пријавом против познатих “антиваксера”, укључујући и др Јовану, а колико су оптужбе поткрепљене, најбоље говори то што оптужница никада није ни подигнута.

Ипак, застрашивање је уродило плодом, па су многи са кривичне пријаве, међу којима су биле и јавне личности чија су деца оболела после вакцинације ММР вакцином, заћутали. Др Јована је, међутим, наставила са изношењем истине и борбом за слободу избора, због чега је против ње уследила прво медијска хајка у којој је предњачило БНД гласило Блиц, затим цензура и напослетку пријава Лекарској комори. Хајка је спровођена и преко друштвених мрежа, пре свега Фејсбука, где је по налогу власти – о чему сведочи снимак седнице Одбора за здравље Скупштине Србије на којој је сада покојни посланик СНС Блажић то најавио – направљена група која је даноноћно блатила борце за слободу избора.

Иако су и неки други лекари, чак и врло истакнути у медијима па и у политици, износили исте податке о вакцинама као и др Стојковић, само је против ње тада покренут поступак. Тај прљави посао обавио је зрењанински педијатар Томислав Стевановић, кога је иначе једна породица оптужила за крађу беба.

После скандалозног суђења које је Лекарска комора пробала да одржи без присуства јавности, са непотписаном пријавом и уз још много правних гафова, цео процес је у правном смислу застарео и питање обавезне вакцинације и “антиваксера” поново је гурнуто далеко од очију јавности – све до корона пландемије која је, како смо видели, пажљиво припремана, још од свињског грипа и сумњиве набавке вакцина 2009. године, преко Закона о заштити становништва од заразних болести, до епидемије малих богиња.

Ништа од свега што се догодило код већег дела јавности није побудило сумњу у добробит обавезне вакцинације све до почетка наметања вакцина против Ковида-19, које су прво биле добровољне, а потом су људи условљавани да се вакцинишу. У многим државама условљавања су била бруталнија него у Србији, али не заборавимо да су се и код нас неки вакцинисали због посла (рецимо у угоститељству, због увођења ковид пропусница односно аусвајса после 20 сати). Не заборавимо и да је велики део становништва одолео притисцима, док се идеја слободе избора спонтано ширила, , због чега је др Јована несумњиво и ухапшена 1. априла 2021. године, као и потпредседник ЖЗС Тамара Брадић.

Било је то неколико месеци пре аусвајса (на чије је увођење иначе др Јована упозоравала још у мају 2020. године) из чега је било јасно да власт припрема терен да изврши налог споља. То што су у Србији мере ипак биле знатно блаже него у већини европских земаља, можемо да захвалимо само “антиваксерима”, односно борцима за слободу избора, међу којима је председник ЖЗС свакако најистакнутија, најпознатија и најдоследнија.

Сада, када су маске коначно пале, а након што смо се претходно уверили да корона вакцине не спречавају ширење вируса а могу имати последице, свакоме иоле упућеном јасно је да оне не могу и не смеју бити обавезне нити било чиме условљене, а многима такође постаје јасно да то исто треба да важи и за обавезне дечје вакцине, које тек имају доказане последице, за које у Србији ниједна институција не преузима одговорност. Др Јована је о овоме детаљно говорила и износила доказе стотинама пута, о чему сведоче бројни снимци и текстови који се могу наћи на друштвеним мрежама и на сајту Живим за Србију.

Све што се догодило у претходне две године, показало је да је борба за право на избор и принцип добровољности и информисаног пристанка када је у питању било која медицинска интервенција, па и било каква вакцинација, темељ људске слободе. Ако не можемо да одлучујемо о сопственом и о здрављу своје деце, о чему онда можемо?

Са друге стране, постоје и људи који су до јуче слепо веровали струци, али их је осетљивост за сопствену кожу када је корона вакцина у питању тргла из зимског сна, па су почели да нападају др Јовану и ЖЗС зашто се не залажу за забрану вакцинације?! И њима, као и загриженим “ваксерима”, поручујемо да смо увек и само за слободу избора, наравно, уз информисани пристанак. Људи имају право да се подвргну било којој медицинској мери ако верују да ће их она заштитити или излечити, и ми то право не желимо никоме да одузимамо, нити желимо да одлучујемо у туђе име. Ми грађане не потцењујемо, већ их сматрамо слободним и одговорним људима који могу да доносе одлуке о себи и својој деци и којима не треба тутор.
О томе, између осталог, говори и наш слоган “за државу слободних људи”.

Све који верују да је судбина сваког од нас у нашим рукама, да су наша тела наша а не државна, и који желе да подрже нашу борбу за слободу, позивамо да 3. априла на изборима гласају за коалицију Суверенисти (број 10) чији је ЖЗС део.

Инфо служба Покрета
Живим за Србију

Објављено 16.3.2022.