КАКО ГЛАСАТИ

You are currently viewing КАКО ГЛАСАТИ

Како гласати – питање које, што су избори ближи, све чешће чујем. Ово питање има два битна контекста. Први је онај „како“, за кога гласти, а други је како уопште гласати на овим и оваквим изборима.

Ово прво је лако. Не гласаш за зло већ против зла. Не гласаш за „мање зло“ већ против зла уопште, јер нема „мањег“ и „већег“ зла. Сад ако ти, баш онако искрено, мислиш да су све листе и сви људи који се кандидују зло, а ти немој гласати, изађи и прешарај гласачки листић, али изађи. Но, тешко да је баш тако да су сви зло. Размисли добро. Јасно је да ни у ком случају нећеш гласати за Вучића и његове коалиционе партнере јер не желиш ваљда да они и даље уништавају нашу државу? Врло добро знаш какве су гадости све урадили за последњих 10 година колико владају. Замисли тај ужас да ова екипа још један мандат черечи наше друштво. Гласаш зато против тог зла и гледаш да нађеш оне који зло нису.

Ја немам никакву дилему, гласаћу за листу Суверенисти, на њој су др Јована Стојковић, Тамара Брадић, Милина Дорић, на овој су листи и други људи који могу да поправе стање у овој нашој дивној, али од Вучића и вучићеваца готово у потпуности уништеној држави.

У оном другом контексту – како уопште гласати на оваквим изборима – ствар је још једноставнија. Питање није „како гласати“, већ „како не гласати“. Остати кући, правити се како се ништа битно не дешава и чекати даље пропадање друштва у коме живиш – то није опција за часног човека. Правити се како су „сви исти“, такође је смешно, јер шта то уопште значи? Значи ли да си и ти исти као и сви, ако су већ сви исти? Кажу неки, затим, „што да гласам, ништа то неће променити“. Па, што живиш кад знаш да то неће променити чињеницу да ћеш умрети? Што једеш кад знаш да ћеш бити опет гладан? Што устајеш кад знаш да ћеш да легнеш? Што се переш кад знаш да ћеш се испрљати? Не можеш ти знати када ће се нешто променити или неће. Мораш да се бориш – сваки пут, сваки дан, сваки трен, опет и поново. Ето, бојкотовао си прошли пут изборе јер си си мислио да твој глас неће ништа променити, а сада имаш промењен устав и ситуацију да је избор судија и тужилаца потпуно приватизован и у рукама је неколико људи, неће их посредно бирати народ и те судије и тужиоци, тако, неће ни одговарати народу иако их тај народ плаћа преко буџета. Такође, бојкотовао си изборе и сада имаш нови закон о експропријацији којим вучићевци могу да ти по закону у сваком тренутку узму непокретну имовину и ти ту ништа не можеш. Кажеш, даље, нећеш на изборе јер ће их „опет покрасти“. Па, добро, шта си урадио последњи пут када су их покрали? Седео кући и ликовао како си био у праву или си урадио нешто да одговрни за крађу избора одговарају? Како си то тачно допринео да више не краду? Или можда чекаш да неко други за тебе обезбеди да те не краду на изборима па да онда и ти изађеш да гласаш и будеш „потупно сигуран“ да „неће покрасти“? Можда је то и оно, сада већ легендарно, оправдање за неизлазак на изборе јер „нису легитимни“, тј. како неки воле да кажу – „нећу да им дам легитимитет“? Коме да даш легитимитет? Коме треба легитимитет? Онима који су без „твог легитимитета“, а због твог бојкота, обезбедили готово једнопартијски парламент и комотно двотрећинском већином изгласали промену устава тек да покажу како могу све када су се мишеви завукли по рупама и причају о легитимитету? Шта мислиш, како се ствара легитиметет? Дође неко па ти га да и онда је све легитимно, а до тада ништа не функционише и нико ништа не ради? Немој бити наиван и наседати на подметачине Вучићевих „играча“ који на све начине покушавају да те убеде да останеш код куће да би спустили изборну излазност не би ли Вучић и његови опет лагано победили.

Питање, стога, понављам, и није „како гласати“, већ „како не гласати“. Збиља, како можеш да не гласаш против зла?

Изађи и гласај, као човек.

Текст је написао др Предраг Јакшић

Објављено 30.3.2022.