Да ли МУП има права да нам “препознаје лица”?

You are currently viewing Да ли МУП има права да нам “препознаје лица”?

Покрет Живим за Србију, путем свог адвоката Милине Дорић, захтева од Министарства унутрашњих послова одговоре на питања – информације од јавног значаја поводом наводне набавке “Griffeye Analyze” уређаја, јер како се наводи по медијима, исти има сврху да препознаје и детектује лица грађана широм Републике Србије.

Како се на овај начин крше основна људска права као и Закон о заштити података али и Кривични законик, неприхватљиво је да Министарство унутрашњих послова, набавља било какве уређаје који ће задирати у основна људска права.

Поред тога, Министарство, по наводима из медијa, планира да прикупља и обједињује податке о лицима, путем друштвених мрежа, налога грађана као и њихових коментара и преписки.

Напомињемо да је и по члану 8. Конвенције за заштиту људских права и основних слобода, заштићен приватни живот, породични живот, дом и преписка, и да се уз право на поштовање приватног живота мора такође обухватати у извесној мери и право да се успостављају и развијају односи са другим људском бићима и да нико нема права да прикупља податке о томе, јер би се на тај начин грубо задирало у основна људска права.

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 23.4.2022.