ПОДНОШЉИВА ЛАЖ

You are currently viewing ПОДНОШЉИВА ЛАЖ

Како функционише једна од актуелних вучићевских „шема“:

1.Дозволиш компанији Рио Тинто да истражују залихе литијума у Србији, истовремено опипаваш пусл народа за ову изузетно непопуларну и по Србију потенцијално самоубилачку активност ископавања литијума.

  1. Рио Тинто улази у пропагандну кампању која се води под слоганом „Свету је потребан литијум“, уз појашњење да је он потребан превасходно за производњу електричних аутомобила. Ово је изузетно брутална и отворена глобалистичка кампања, која у свом подтексту врло јасно оправдава нарушавање (потенцијално и уништење) екосистема једне државе због потреба „света“, тј. неких других држава и људи који са уништеном државом немају никакав однос или су им чак, као у односа Аустралије (државе из које је компанија Рио Тинто) и Србије, отворено непријатељске државе. Аустралија је своје непријатељство према Србији исказала у више наврата, а најочигледније признајући лажну државу, тзв. „Републику Косово“ на територији наше државе. Ова брутална кампања „Свету је потребан литијум“, није, разуме се, могла да прође, јер је огољена и не пружа подношљиву лаж коју су људи у Србији спремини да прихвате, а подношљива лаж је потребна да би се умирила савест док се ћутке посматра уништење сопствене државе. Такве лажи у овој кампањи није било.
  1. Видевши да је кампања погрешна и да „пос’о“ не иде у добром смеру, српске власти (ово – „српске власти“ – увек треба узимати само условно, јер власти у Србији су својим поступцима показале не служе интересима Србије) пред изборе раскидају сарадњу са Рио Тинтом (што би премијерка рекла – Рио Тинто је завршена прича), а све не би ли побољшали свој изборни резултат.
  1. Вучић и његове странке остварују више него убедљиву победу на изборима.
  1. Неколико дана након избора Вучић изјављује да је раскидање сарадње са Рио Тинтом била „велика грешка“.
  1. Вучић и његове „српске власти“, чак и пре формирања нове владе, потписују уговор са компанијом Стелантис, а како би се у Крагујевцу производили – да ли је то изненађење – електрични аутомобили! И, шта мислите, да ли компанија Стелантис сарађује са – погађате – компанијом Рио Тинто? Да ли је случајно што је једна од новопостављених директорки Стелантиса до недавно била на неким директорским позицијама у компанији Рио Тинто?

Шта следи? Да ли ће Вучић „исправити“ ту „велику грешку“ направљену прекидањем сарадње са компанијом Рио Тинто? Да ли ће нека нова пропагандна кампања гластити, на пример: „Србији је потребан литијум“, „Фабрици у Крагујевцу је потребан литијум“, „СРПСКОЈ привреди је потребан литијум“, „СРПСКИМ аутомобилима је потребан литијум“? Да ли сумњате да ће то бити она довољно подношљива лаж да се умири савест људи док ћутке посматрају уништење сопствене државе?

Предраг Јакшић

Објављено 28.4.2022.